Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καρέλιας: Στο +66% τα κέρδη

Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν σε δύο μεγάλες αγορές του (Ελλάδα και Βουλγαρία), ο όμιλος Καρέλια στο πρώτο εξάμηνο κατάφερε να ανεβάσει την καθαρή κερδοφορία του.

Καρέλιας: Στο +66% τα κέρδη
Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν σε δύο μεγάλες αγορές του (Ελλάδα και Βουλγαρία), ο όμιλος Καρέλια στο πρώτο εξάμηνο κατάφερε να ανεβάσει την καθαρή κερδοφορία του από τα 7,9 στα 13,14 εκατ. (+66%) και τη λειτουργική του επίδοση (προ φόρων και τόκων) από τα 8,58 στα 16,2 εκατ. ευρώ.

Στα θετικά στοιχεία επίσης του πρώτου εξαμήνου συγκαταλέγονται οι πολύ θετικές ταμειακές ροές που επιτεύχθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα οι τραπεζικές υποχρεώσεις να διατηρηθούν σε μηδενικό επίπεδο και τα διαθέσιμα να αυξηθούν στα 163,7 εκατ. ευρώ, πολύ κοντά στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στο Χ.Α., που την Παρασκευή 27/8/2010 έκλεισε στα 176,5 εκατ. ευρώ!

Η πολύ μεγάλη αυτή άνοδος των κερδών στο πρώτο μισό της οικονομικής χρήσης οφείλεται κυρίως στους παρακάτω παράγοντες:

Πρώτον, στην ανατίμηση του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των πωλήσεων στις δολαριακές αγορές.

Δεύτερον, στην αύξηση των πωλήσεων στις χώρες των Βαλκανίων (πλην της Βουλγαρίας) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός της Ελλάδας), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία παρατηρήθηκε διεύρυνση μεριδίων αγοράς.

Και τρίτον, στη μείωση των εξόδων λόγω της απαγόρευσης διαφήμισης στην Ελλάδα.

"Σκουραίνει" το β΄ εξάμηνο

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Καρέλιας, στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται δυσμενέστερη εξέλιξη των οικονομικών στοιχείων του ομίλου σε σχέση με το πρώτο μισό της χρονιάς.

Οι κυριότεροι λόγοι είναι οι παρακάτω:

Α. Στην ελληνική αγορά, πέρα από τις επιπτώσεις του αυξημένου φόρου κατανάλωσης, θα επιδράσουν η νέα άνοδος του συντελεστή ΦΠΑ (στο 23%) και η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους από το φθινόπωρο.

Β. Στη Βουλγαρία, η αλλαγή της νομοθεσίας δεν θα καταστήσει δυνατή για το 2010 την πρακτική που ακολουθούσε ο όμιλος -και ο κλάδος γενικότερα- κατά τα προηγούμενα χρόνια να μεταφέρει όγκους πωλήσεων από το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρήσης στο τελευταίο της τρέχουσας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v