Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lavipharm: Στα 4,2 εκατ. ευρώ τα EBITDA

Στα € 4,2 εκατ. διαμορφώθηκαν τα EBITDΑ της Lavipharm στο α΄ εξάμηνο του 2010 από € 4,5 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Lavipharm: Στα 4,2 εκατ. ευρώ τα EBITDA
Στα € 4,2 εκατ. διαμορφώθηκαν τα EBITDΑ της Lavipharm στο α΄ εξάμηνο του 2010 από € 4,5 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αναλυτικότερα κατά το Α- Εξάμηνο του 2010, παρατηρήθηκε μεγάλη αναστάτωση στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, εν αναμονή της μείωσης στις τιμές των φαρμάκων, όπως είχε προαγγελθεί από τις αρχές του έτους και που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Ιουνίου.

Παρόλο που σύμφωνα με τα στοιχεία IMS η μείωση των πωλήσεων φαρμάκων από τα φαρμακεία στους καταναλωτές περιορίστηκε σε 0,4%, ο κύκλος εργασιών των φαρμακευτικών εταιρειών κατέγραψε σημαντική πτώση, λόγω της προσπάθειας τόσο των φαρμακαποθηκών όσο και των φαρμακείων για την εξάντληση των αποθεμάτων τους (stock out).

Συγκεκριμένα, η μεσοσταθμική μείωση πωλήσεων υπολογίζεται σε 25%, ενώ στην περίπτωση της Lavipharm ΑΕ και του Ομίλου Lavipharm το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 22% και 17% αντίστοιχα.

Πιο αναλυτικά, ο Ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών της Lavipharm διαμορφώθηκε σε € 101,4 εκατ. έναντι € 122,8 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μειωμένος κατά 17,5%. Το Μικτό Κέρδος κατέγραψε πτώση € 4,7 εκατ., στα € 15,7 εκατ. από € 20,4 εκατ. το Α' Εξάμηνο του 2009, ενώ το EBITDA διαμορφώθηκε σε € 4,2 εκατ. από € 4,5 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στα πλαίσια της προσπάθειας συγκράτησης των λειτουργικών δαπανών, αυτές καταγράφουν πτώση της τάξης του 6,6%, κυρίως λόγω της μείωσης των διοικητικών εξόδων.

Παράλληλα, μείωση 6,1% σημειώνουν και τα χρηματοοικονομικά έξοδα (χρεωστικοί τόκοι), ως αποτέλεσμα της μετατροπής μέρους του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο.

Μεγάλη μείωση παρατηρείται σε επίπεδο χρηματοοικονομικών εσόδων, η οποία όμως οφείλεται κυρίως σε μη επαναλαμβανόμενα κέρδη € 13,7 εκατ. που προήρθαν από διαγραφή οφειλής της αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου, η οποία βελτίωσε τα ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου κατά το Α' Εξάμηνο του 2009.

Κατά συνέπεια, τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα με τα φετινά ενοποιημένα αποτελέσματα, τα οποία διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους € 4,8 εκατ. έναντι κερδών € 10,9 εκατ. την περσινή περίοδο και ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας € 4,9 εκατ. έναντι κερδών € 6,2 εκατ. το Α' Εξάμηνο του 2009.

Σε επίπεδο ισολογισμού αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την κρίση ρευστότητας, η Εταιρεία συγκράτησε τις δανειακές της υποχρεώσεις στα ίδια περίπου επίπεδα με τις 31/12/2009, μειώνοντας ταυτόχρονα τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις κατά 8,8%.

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη της μητρικής εταιρείας Lavipharm A.E., ο Κύκλος Εργασιών διαμορφώθηκε σε € 22,7 εκατ. από € 29,1 εκατ. το Α' Εξάμηνο του 2009 για τους ίδιους παραπάνω λόγους.

Τα αποτελέσματα προ φόρων εμφανίζουν ζημίες ύψους € 1,3 εκατ. έναντι ζημιών ύψους € 137 χιλ. την περσινή περίοδο, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες € 1,4 εκατ. από ζημίες € 400 χιλ. το Α' Εξάμηνο του 2009.

Μια σημαντική εξέλιξη, που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Lavipharm τον Ιούνιο του 2010, είναι η έγκριση του Fentadur σε 20 Ευρωπαϊκές χώρες, μέσω της αποκεντρωμένης διαδικασίας. Αναμένεται η έκδοση εθνικών αδειών, που υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εμπορική διάθεση του προϊόντος.

Με γνώμονα την ανάπτυξη της Εταιρείας και λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές διεθνείς συγκυρίες, η Lavipharm προχωρά με προσεκτικό σχεδιασμό σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με στόχο αφενός την ενδυνάμωση της εμπορικής παρουσίας της στην Ελλάδα, αφετέρου την εδραίωση της θέσης της στη διεθνή αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v