Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ικτίνος: Κινεζικό ανάχωμα στην κρίση

Σε… απροσπέλαστο σινικό τείχος έναντι της κρίσης έχει εξελιχθεί για τη μαρμαροβιομηχανία Ικτίνος Ελλάς η στρατηγική απόφαση να επεκτείνει και σταδιακά να ενισχύσει την παρουσία της στην αχανή κινεζική αγορά.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ικτίνος: Κινεζικό ανάχωμα στην κρίση
Σε… απροσπέλαστο σινικό τείχος έναντι της κρίσης έχει εξελιχθεί για τη μαρμαροβιομηχανία Ικτίνος Ελλάς η στρατηγική απόφαση να επεκτείνει και σταδιακά να ενισχύσει την παρουσία της στην αχανή κινεζική αγορά, επιλογή που παίρνει νέες αναπτυξιακές διαστάσεις μετά και την εμπορική συμφωνία για την εξαγωγή προϊόντων μαρμάρου αξίας 10 εκατ. ευρώ που υπέγραψε το περασμένο Σάββατο η διοίκηση της εισηγμένης ενώπιον των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Κίνας.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, που λίγο-πολύ έχουν απώλειες από την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, η Ικτίνος Ελλάς κατάφερε να ξεπεράσει αμέσως τις δυσκολίες στο εσωτερικό μέτωπο χάρη στην προώθηση ολοένα και μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής της στο εξωτερικό και κυρίως στην Κίνα όπου σήμερα κατευθύνει περίπου το 70% των εξαγωγών της.

Χάρη σε αυτήν τη στρατηγική, η Ικτίνος Ελλάς αναμένεται να είναι φέτος -ενδεχομένως και την επόμενη χρονιά- από τις ελάχιστες επιχειρήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου που θα εμφανίσουν αυξημένο τζίρο και κέρδη παρά την κρίση.

Ήδη στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, λόγω ακριβώς των εξαγωγών μαρμάρου προς την Κίνα, η Ικτίνος Ελλάς παρουσιάζει αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 30%, με αποτέλεσμα αυτός να ανέρχεται στα 13 εκατ. ευρώ έναντι 10 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές της εισηγμένης τη συγκεκριμένη περίοδο ενισχύθηκαν σε ποσοστό 55% και ανήλθαν στα 9,1 εκατ. ευρώ έναντι 5,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 70% επί των συνολικών εσόδων της.

Εκτίμηση για τζίρο 21 εκατ. ευρώ το 2010

Για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, η διοίκηση της Ικτίνος Ελλάς εκτιμά ότι ο τζίρος της εισηγμένης θα καταγράψει αύξηση της τάξεως του 30% και θα ξεπεράσει τα 21 εκατ. ευρώ έναντι 16,2 εκατ. ευρώ το 2009.

Η θετική αυτή πορεία, ενισχυμένη παράλληλα και από τη δραστηριοποίηση της εταιρίας στον τομέα της ενέργειας (έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία το πρώτο αιολικό πάρκο της Ικτίνος Ελλάς, ενώ εντός του 2011 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του και δεύτερη αντίστοιχη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής), αναμένεται να συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο δεδομένης και της νέας εμπορικής συμφωνίας των 10 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε με τους Κινέζους κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού τους κ. Γουέν Τζιαμπάο στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι η Ικτίνος Ελλάς παράγει και εμπορεύεται τα μονοπωλιακά μάρμαρα Golden Spider και λευκό Θάσου, η ζήτηση για τα οποία αυξάνεται σταθερά την τελευταία διετία από την Κίνα λόγω της σημαντικής ανοικοδόμησης που εμφανίζει στη μεταολυμπιακή εποχή.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v