Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΤΤΙΚΑΤ: Χάνει το πτυχίο 7ης τάξης

"Αντίο" στην ανώτερη εργοληπτική κατηγορία θα υποχρεωθεί να πει σύντομα η εταιρία ΑΤΤΙΚΑΤ, καθώς η επιτροπή ΜΕΕΠ του υπουργείου Υποδομών γνωμοδότησε υπέρ της υποβάθμισης του πτυχίου της στην 6η τάξη.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΑΤΤΙΚΑΤ: Χάνει το πτυχίο 7ης τάξης
"Αντίο" στην ανώτερη εργοληπτική κατηγορία θα υποχρεωθεί να πει σύντομα η εταιρία Αττικάτ, καθώς -όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες- η επιτροπή ΜΕΕΠ του υπουργείου Υποδομών γνωμοδότησε υπέρ της υποβάθμισης του πτυχίου της στην 6η τάξη.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ουσιαστικά επιβλήθηκε από το γεγονός ότι η Αττικάτ εξαιτίας των αθρόων απολύσεων και αποχωρήσεων των τελευταίων μηνών δεν διαθέτει πλέον τον αριθμό στελεχών που προβλέπει η σχετική νομοθεσία για την παραμονή μιας τεχνικής εταιρίας στην ανώτερη 7η τάξη.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι την οριστική απόφαση για την υποβάθμιση του πτυχίου της θα κληθεί να λάβει ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας, στον οποίο έχει αποσταλεί η συγκεκριμένη γνωμοδότηση της επιτροπής ΜΕΕΠ. Συνήθως, όμως, τέτοιου είδους γνωμοδοτήσεις γίνονται αποδεκτές από την ηγεσία του υπουργείου.

Η απώλεια του ανώτερου πτυχίου σημαίνει πρακτικά ότι στο εξής η Αττικάτ δεν θα μπορεί να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς για δημόσια έργα μεγάλου προϋπολογισμού και θα περιοριστεί -αν τελικά καταταγεί στην 6η τάξη ΜΕΕΠ- στη διεκδίκηση συμβάσεων αξίας μέχρι 44 εκατ. ευρώ.

Εκτός διαγωνισμών έξι εισηγμένες

Πάντως, εδώ και περίπου έξι μήνες, η Αττικάτ έχει χάσει το δικαίωμα συμμετοχής σε οποιονδήποτε διαγωνισμό του Δημοσίου, μιας και δεν διαθέτει την απαραίτητη ενημερότητα πτυχίου. Το ίδιο δικαίωμα και για τον ίδιο ακριβώς λόγο έχουν απολέσει προσωρινά ακόμη πέντε εισηγμένες τεχνικές εταιρίες, και συγκεκριμένα η Μηχανική, η Βιοτέρ, η Εδραση - Χ. Ψαλλίδας, η Προοδευτική και η Αφοί Μεσοχωρίτης, που -λόγω είτε αδυναμίας είτε αμέλειας- δεν έχουν ενημερότητα πτυχίου.

Μάλιστα, σε περίπτωση όπου παρέλθει διάστημα έξι μηνών από τη λήξη της τελευταίας ενημερότητας του πτυχίου μιας εταιρίας και αυτή δεν υποβάλει αίτηση για την έκδοση νέας, τότε το υπουργείο Υποδομών υποχρεούται να την καλέσει για έκτακτη αναθεώρηση του εργοληπτικού της πτυχίου.

Σημειώνεται πως η ενημερότητα πτυχίου αποτελεί απαραίτητο έγγραφο για τη συμμετοχή μιας τεχνικής εταιρίας σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων και για την έκδοσή της απαιτούνται μεταξύ άλλων φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, πιστοποιητικό για μη πτώχευση και μη αναγκαστική διαχείριση, αλλά και βεβαίωση της εργοληπτικής οργάνωσης για καταβολή εισφορών εκ μέρους της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών, η ενημερότητα πτυχίου της Αττικάτ έχει λήξει από τις 24 Απριλίου 2010, της Βιοτέρ από τις 18 Σεπτεμβρίου 2010 και της Μηχανικής από τις 5 Οκτωβρίου 2010. Ωστόσο, τις προσεχείς ημέρες (ίσως και σήμερα) η Βιοτέρ -όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει το euro2day.gr η διοίκησή της- πρόκειται να λάβει τη σχετική ενημερότητα.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες τρεις εταιρίες, σημειώνεται ότι η Έδραση δεν διαθέτει ενημερότητα πτυχίου από τις 7 Απριλίου 2010, η Προοδευτική από τις 18 Αυγούστου 2010 και η Αφοί Μεσοχωρίτη από τις 28 Φεβρουαρίου 2010.

Ανεξάρτητα από τις εισηγμένες, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 35 από τις συνολικά 253 τεχνικές εταιρίες με πτυχίο 7ης, 6ης, 5ης και 4ης τάξης που δεν διαθέτουν ενημερότητα πτυχίου και άρα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων. Το μόνο... παρήγορο γι’ αυτές είναι το γεγονός πως οι διαγωνισμοί του Δημοσίου είναι πλέον ελάχιστοι…

Αυξάνονται τα λουκέτα

Αποτέλεσμα της αδράνειας του Δημοσίου σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος είναι η σταδιακή αύξηση του αριθμού των τεχνικών εταιριών που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
 
Έτσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών - ΣΑΤΕ, από τις αρχές του 2010 και μέχρι σήμερα έβαλαν λουκέτο 23 επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους 15 εταιρίες, δηλαδή μέσα σε μόλις τρεις μήνες (Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2010) έκλεισαν ακόμη οκτώ επιχειρήσεις. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη του έτους ο αριθμός των τεχνικών εταιριών που θα βάλουν λουκέτο θα ξεπεράσει τις τριάντα.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v