Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ.Γεράρδος: Διεκδικούμε μερίδια από την αγορά

Μερίδια σε μια φθίνουσα αγορά, η οποία ακόμη δεν έχει δει τον "πάτο", διεκδικεί ο όμιλος Πλαίσιο, η διοίκηση του οποίου εκτιμά ότι το μοντέλο δραστηριοποίησής του έχει πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού.

Γ.Γεράρδος: Διεκδικούμε μερίδια από την αγορά
Μερίδια σε μια φθίνουσα αγορά, η οποία ακόμη δεν έχει δει τον "πάτο" διεκδικεί ο όμιλος Πλαίσιο, η διοίκηση του οποίου εκτιμά ότι το μοντέλο δραστηριοποίησής του έχει πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού, γεγονός που αποτυπώνεται και στα μεγέθη του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας, κ. Γιώργο Γεράρδο, ο ανταγωνισμός κινείται με μείωση πωλήσεων της τάξης του 25% - 30% και με σημαντική πτώση των περιθωρίων κέρδους, ενώ αντιθέτως ο όμιλος επέδειξε αντοχές στο εννεάμηνο του 2010 με κάμψη των πωλήσεων κατά 2% και σταθερό περιθώριο κέρδους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το περιθώριο κέρδους διαφυλάσσεται λόγω αφενός των ισχυρών περικοπών στο κόστος που επιχειρεί η εταιρία (-5,6% των εξόδων στο εννεάμηνο του 2010) αλλά και των προνομιακών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί με τους προμηθευτές.

"Λειτουργεί άγριο φίλτρο στις δαπάνες, ενώ οι σταθερές σχέσεις και οι σύντομες αποπληρωμές προς τους προμηθευτές μας επιτρέπουν να καρπωνόμαστε καλύτερες τιμές", υπογράμμισε ο κ. Γεράρδος.

Σημειώνεται ότι στο εννεάμηνο η εταιρία περιόρισε δραστικά τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό της από το pick του περασμένου Μαΐου και τα 17 εκατ. ευρώ στις 700 χιλιάδες ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Συνολικά, ο δανεισμός της στο εννεάμηνο μειώθηκε κατά 11,4%, οι συνολικές υποχρεώσεις κατά 37,6% κι εμφάνισε θετικό cash flow.

Επιπλέον, μείωσε κατά 48,7% τα αποθέματά της και σε ποσοστό 21,3% τις απαιτήσεις από πελάτες, ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητά της.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη του ομίλου, ο κ. Γεράρδος ανέφερε ότι εξετάζονται διαρκώς οι ευκαιρίες μετακίνησης καταστημάτων σε νέα σημεία, καθώς η μείωση των τιμών των ενοικίων δημιουργεί ευκαιρίες. Επίσης, υπολογίζει ότι το εμβληματικό κατάστημα της οδού Στουρνάρη θα επαναλειτουργήσει στα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου.

Όσον αφορά στις απευθείας πωλήσεις -εκτός φυσικών καταστημάτων- στο εννεάμηνο παρουσιάζεται αύξηση 2,8%, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Γεράρδο αποδεικνύει την επιτυχία του πολυκαναλικού μοντέλου του ομίλου. Σημειώνεται ότι το 5% του τζίρου πραγματοποιείται μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος του ομίλου, αν και η επισκεψιμότητά του αγγίζει τους 100.000 μοναδικούς επισκέπτες μηνιαίως.

Όσον αφορά στις προσδοκίες για το δ΄ τρίμηνο της χρήσης, ο κ. Γεράρδος εκτίμησε ότι θα είναι χειρότερο ακόμη και από το κακό γ΄ τρίμηνο που προσπεράσαμε, ενώ δήλωσε αναρμόδιος να προβλέψει την εξέλιξη της κρίσης. Υποστήριξε ωστόσο ότι αργά ή γρήγορα οι συνθήκες θα επιφέρουν ξεκαθάρισμα στην αγορά, γεγονός που υποστηρίζει ότι θα ευνοήσει την Πλαίσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v