Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΤΕ: Μείωση αποδοχών 10% προτείνει η διοίκηση

Μείωση των αποδοχών τους κατά 10% προτείνει στους εργαζομένους της Αγροτικής η διοίκησή της στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει η κυβέρνηση και η ΑΤΕ απέναντι στην τρόικα για την εξυγίανση της Αγροτικής.

ΑΤΕ: Μείωση αποδοχών 10% προτείνει η διοίκηση
Μείωση των αποδοχών τους κατά 10% προτείνει στους εργαζομένους της Αγροτικής η διοίκησή της, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει η κυβέρνηση και η ΑΤΕ απέναντι στην τρόικα για την εξυγίανση της Αγροτικής.

Ειδικότερα, η διοίκηση ζήτησε από τον σύλλογο εργαζομένων της ΑΤΕ να συμφωνήσει σε μείωση αποδοχών κατά 10%, η οποία θα προέλθει από μπόνους ή από κατηγορίες επιδομάτων που δεν προσμετρούνται στη σύνταξη και όχι από τον βασικό μισθό. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκεται, σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης, να περιοριστεί το πραγματικό κόστος που θα αναλάβουν οι εργαζόμενοι στο 5% - 6%.

Το ετήσιο όφελος από μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 10% υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ, δέσμευση που φέρεται να έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στην τρόικα.

Η πρόταση Πανταλάκη δεν έγινε αποδεκτή από τον σύλλογο εργαζομένων της τράπεζας, η ηγεσία του οποίου συναντήθηκε χθες το μεσημέρι  και με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός υπενθύμισε στον σύλλογο ότι η χώρα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα για την εξυγίανση της ΑΤΕ, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ και η τράπεζα να μην υπαχθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η γραμμή Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων, ήταν σαφής: "Ή συνεννοείστε με τη διοίκηση και παρουσιάζεται ένα κοινής αποδοχής πλάνο εξυγίανσης ή αλλιώς η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να νομοθετήσει…".

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει το Euro2day, η τρόικα ζήτησε από την κυβέρνηση ένα "σκληρότερο" σχέδιο εξυγίανσης της ΑΤΕ από αυτό που παρουσιάστηκε (πώληση βιομηχανικών θυγατρικών, σταδιακή πώληση συμμετοχών), το οποίο προβλέπει και μειώσεις σε μισθολογικά και λειτουργικά κόστη.

Με την προϋπόθεση αυτή η τρόικα δέχτηκε να μην υπαχθεί η ΑΤΕ στο ΤΧΣ και να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, η οποία εν μέρει (κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ) θα καλυφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με αγορά από το Δημόσιο μέρους των δικαιωμάτων που δεν θα ασκήσει.

Ειδικότερα, το Δημόσιο θα βάλει 675 εκατ. ευρώ από τα 770 εκατ. ευρώ που του αναλογούν στην αύξηση κεφάλαια που θα κατευθυνθούν για την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών.

Επομένως, από το 1 δισ. ευρώ τα καθαρά φρέσκα κεφάλαια θα είναι της τάξεως των 325 εκατ. ευρώ.

Φ. Σαχινίδης: Δεν τίθεται θέμα κλεισίματος της ΑΤΕ

Δεν τίθεται ζήτημα κλεισίματος της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ διευκρίνισε μετά το τέλος της συνεδρίασης του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Πρόσθεσε δε ότι πολλά σενάρια έχουν διατυπωθεί αλλά δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, τόνισε, επειδή έχει πάρει χρήματα από το ελληνικό δημόσιο υποχρεούται να διατυπώσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στην ευρωπαϊκή επιτροπή Ανταγωνισμού και γίνεται συζήτηση για το τί θα περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Ο κ. Σαχινίδης υπενθύμισε ακόμη ότι η διοίκηση της Τράπεζας χειρίζεται το θέμα και όπως έχει ανακοινωθεί στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που προγραμματίζεται το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να συμμετάσχει ανάλογα με το ποσοστό του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v