Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κλήρωσε» για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Εντός του α΄ τριμήνου ο διαγωνισμός πώλησης. Ποιες ελληνικές και ξένες τράπεζες ενδιαφέρονται. Κλειδί η επαναγορά των προνομιούχων για τη διεκδίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από εγχώριες τράπεζες.

«Κλήρωσε» για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Εντός του α΄ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης αναμένεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μετά και την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για τη «διάσωση» της ΑΤΕ μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το πράσινο φως που έδωσε η τρόικα για την είσοδο του Παρακαταθηκών και Δανείων ως στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΤΕ και ταυτόχρονα η απόσχιση των τραπεζικών εργασιών του Ταμείου και η δημιουργία νέας τράπεζας δρομολογούν τη δημιουργία ενός νέου δημόσιου τραπεζικού πυλώνα.

Πυλώνας που θα προέλθει από τη συγχώνευση, σε δεύτερη φάση, της εξυγιασθείσας ΑΤΕ με τη θυγατρική τράπεζα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο παραπάνω σχεδιασμός επιτρέπει την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Παρότι ο προϋπολογισμός δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της κυβέρνησης, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του Τ.Τ. θα τρέξει εντός του α΄ τριμήνου του επόμενου έτους.

Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί και ο πρώτος γύρος κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών μέσω αυξήσεων κεφαλαίου ή και ΜΟΔ (Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, MPB) ή πωλήσεων ποσοστών σε θυγατρικές (Εθνική, Eurobank).

Για να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενο διαγωνισμό πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει είτε να έχουν επαναγοράσει τις προνομιούχες μετοχές από το Δημόσιο είτε να αιτηθούν αδείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ενδιαφέρον από ΕΤΕ, Societe, Caisse d' Epargne

Η Εθνική, που έχει επομένως κινήσει ήδη τις διαδικασίες για την αποπληρωμή του Δημοσίου και την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών, διαθέτει προς το παρόν χρονικό προβάδισμα έναντι των άλλων μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης αύξησης κεφαλαίου πως δεν προτίθεται με τα 800 εκατ. ευρώ που επιδιώκει να αντλήσει να επαναγοράσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου τη φέρνει ένα βήμα πίσω από την Εθνική.

Η αγορά αναμένει και το τι θα πράξει η EFG Eurobank με τα κεφάλαια που θα αντλήσει από την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Polbank (περί τα 600 εκατ. ευρώ), την απορρόφηση της Δίας ΑΕΕΧ και παράπλευρες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Ενδιαφέρον για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναμένεται να εκδηλώσουν και κυπριακές τράπεζες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικό ενδιαφέρον έχουν δείξει και γαλλικοί όμιλοι που είτε δραστηριοποιούνται ήδη στην εγχώρια τραπεζική αγορά (SocGen) είτε ενδιαφέρονται να εισέλθουν (Caisse d' Epargne).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v