Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιοτέρ: «Δίνει τα χέρια» με τις τράπεζες

Την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων αλλά και το αναγκαίο κεφάλαιο κίνησης εξασφαλίζει η ΒΙΟΤΕΡ, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τις βασικές πιστώτριες τράπεζες έχουν οδηγηθεί σε κατ’ αρχάς συμφωνία.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Βιοτέρ: «Δίνει τα χέρια» με τις τράπεζες
Την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων αλλά και το αναγκαίο κεφάλαιο κίνησης φαίνεται πως εξασφαλίζει η τεχνική εταιρεία Βιοτέρ, καθώς -όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες- οι διαπραγματεύσεις με τις βασικές πιστώτριες τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) έχουν οδηγηθεί σε κατ’ αρχάς συμφωνία.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η συμφωνία είναι δυνατόν να οριστικοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου, ώστε η εισηγμένη να προχωρήσει το συντομότερο στην αναδιάρθρωση του δανεισμού της και να προλάβει την εμφάνιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σημειώνεται ότι, παρά τα οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει, η Βιοτέρ φροντίζει να μην έχει ληξιπρόθεσμα χρέη, κάτι που δυστυχώς δεν θα αποφύγει εάν μέχρι τα τέλη του 2010 δεν καταφέρει να λάβει το αιτούμενο ομολογιακό δάνειο.

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, η κατ’ αρχάς συμφωνία προβλέπει τη χρηματοδότηση της τεχνικής εταιρείας με ποσό το οποίο είναι μεν μικρότερο των 30 εκατ. ευρώ, ωστόσο θεωρείται αρκετό για να διασφαλίσει την επιβίωση της επιχείρησης. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η Βιοτέρ δεν θα υποχρεωθεί να καταφύγει στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ενδεχόμενο το οποίο η διοίκησή της απέρριπτε κατηγορηματικά σε κάθε σχετική αναφορά.

Πάντως, την αρχική -και άτυπη προς το παρόν- συμφωνία που επιτεύχθηκε θα πρέπει να εγκρίνουν και οι υπόλοιπες πιστώτριες τράπεζες ώστε να προχωρήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των δανείων της εισηγμένης.

Επισημαίνεται ότι στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονταν στα 63,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου όσα είναι τα χρήματα που της οφείλει το ελληνικό δημόσιο για εκτελεσθέντα έργα.

Η στάση πληρωμών την οποία ουσιαστικά έχει επιβάλει το Δημόσιο προς τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις οδήγησε τα έσοδα του ομίλου Βιοτέρ σε σημαντική συρρίκνωση (από τα 43,2 εκατ. ευρώ το περυσινό εννεάμηνο στα 33,1 εκατ. ευρώ φέτος) και σε υπερτριπλασιασμό των ζημιών, οι οποίες μετά τους φόρους ανήλθαν στα 10,5 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 3 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα της εισηγμένης επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι κατέπεσαν οι εγγυητικές επιστολές τις οποίες είχε εκδώσει για το έργο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ύψους 11,3 εκατ. ευρώ.

Παρά τις περιορισμένες δημοπρατήσεις νέων δημοσίων έργων, η Βιοτέρ κατάφερε πρόσφατα να αναδειχθεί μειοδότης σε δύο έργα της ΔΕΗ με συνολικό προϋπολογισμό 21 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θετικές εξελίξεις υπάρχουν και από το μέτωπο των νέων δραστηριοτήτων τις οποίες έχει αναπτύξει (real estate και ενέργεια).

Ειδικότερα, τον περασμένο Οκτώβριο η εισηγμένη σύναψε συμφωνία χρηματοδοτικής μίσθωσης sale & lease back ύψους 13,5 εκατ. ευρώ για τρία από τα πέντε κτίρια του γραφειακού συγκροτήματος που έχει ανεγείρει στον Άγιο Στέφανο, ενώ παράλληλα μέσω της θυγατρικής Δομοκός εξασφάλισε άδεια από τη ΡΑΕ για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκό πάρκο 4 MW στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v