Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντυνάν: Σκάνδαλο ερήμην της Πολιτείας

Γαϊτανάκι κοροϊδίας με τον Α. Μαρτίνη να προκαλεί τους πάντες, παρότι η διαχείρισή του οδηγεί σε χρεοκοπία του Ντυνάν. Η Πολιτεία παίζει με τις λέξεις, ενώ "στήνεται" η αδιαφανής εκποίηση του κοινωφελούς ιδρύματος.

Ντυνάν: Σκάνδαλο ερήμην της Πολιτείας
Σε σκάνδαλο με πολιτικές διαστάσεις, που αποτυπώνει την ίδια στιγμή ανάγλυφα τον ελληνικό τραγέλαφο, εξελίσσεται η υπόθεση πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες από το ομώνυμο κοινωφελές ίδρυμα.

Την ώρα όπου ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του κοινωφελούς ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν, κ. Α. Μαρτίνης, συνεχίζει την κοροϊδία, το υπουργείο Υγείας ποιεί την… νήσσαν καταφεύγοντας σε... λεκτικούς ακροβατισμούς για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Συγκεκριμένα, με χθεσινή του ανακοίνωση ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Ερρίκος Ντυνάν όχι μόνο δεν λέει κουβέντα για την ταμπακέρα -πώς δηλαδή εισηγήθηκε την πώληση του νοσοκομείου, χωρίς καν δημόσιο διαγωνισμό-, αλλά επιπλέον επικαλείται "μαινόμενα συμφέροντα" για να δικαιολογήσει την πώληση.

Δεν μπαίνει, βέβαια, στον κόπο να απαντήσει γιατί το κοινωφελές ίδρυμα προχωρά στην πώληση του νοσοκομείου με προτίμηση ενός συγκεκριμένου "ενδιαφερομένου", διαδικασία των μεμονωμένων προσφορών και όχι με ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό.

Δεν νιώθει την ανάγκη να πει αν της απόφασης χορήγησης δικαιώματος αποκλειστικότητας προηγήθηκε έστω διερεύνηση ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

Όχι απλώς αδιαφορεί να απαντήσει στα καυτά ερωτήματα, αλλά εμμέσως πλην σαφώς ισχυρίζεται ότι το Δημόσιο δεν οφείλει να έχει λόγο στο τι συμβαίνει στο κοινωφελές ίδρυμα, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, το Ερρίκος Ντυνάν "δεν έλαβε ούτε ευρώ επιχορήγηση".

Το γαϊτανάκι της κοροϊδίας

Ξεχνάει και πάλι ότι αφενός ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός επιχορηγείται από το Δημόσιο και αφετέρου πως το κοινωφελές ίδρυμα του Ερρίκος Ντυνάν συστάθηκε και λειτουργεί με ειδικό νομοθετικό καθεστώς, που ψηφίστηκε από τη Βουλή για να κτίσει και να λειτουργήσει το ομώνυμο νοσοκομείο.

Χάρη ακριβώς στο ειδικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία του, το νοσοκομείο απαλλάχθηκε από φόρους και δασμούς για την προμήθεια του υπερσύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του, ενώ ακόμη και σήμερα δεν εμπίπτει στην υποχρέωση ΦΠΑ όπως οι υπόλοιπες ιδιωτικές κλινικές. Αυτό το καθεστώς εξαίρεσης ουδέποτε αιτιολογήθηκε.

Ξεχνά επίσης πως εκκρεμεί η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το πόσο σύννομη είναι η σύμπραξη του Ντυνάν με το Ιατρικό Αθηνών για την εκμετάλλευση της μαιευτικής κλινικής του πρώτου από θυγατρική του δεύτερου. Όπως επίσης και το ότι για να πάρει βεβαίωση καλής λειτουργίας πρόσφατα το Ντυνάν χρειάστηκε να ξηλωθούν όλες οι ταμπέλες και τα διακριτικά σήματα Γαία από τη μαιευτική κλινική του.

Και όχι μόνο ξεχνάει ο κ. Μαρτίνης, αλλά δεν διστάζει να κάνει το "μαύρο άσπρο", επικαλούμενος ότι το νοσοκομείο θα πωληθεί "ζωντανό", ώστε ο ΕΕΣ να διασώσει μέρος, τουλάχιστον, της περιουσίας του.

Όλα αυτά την ώρα όπου, όπως προκύπτει από την επιστολή τράπεζας, την οποία ο ίδιος επισύναψε στη χθεσινή του ανακοίνωση, το Ντυνάν δεν είχε τη δυνατότητα να καταβάλει στους εργαζομένους ούτε τον μισθό του Δεκεμβρίου και το δώρο των Χριστουγέννων!

Και χρειάστηκε να παρέμβει η MPB και να αποδεσμεύσει 4 εκατ. ευρώ από τα ενεχυριασθέντα προς εξασφάλιση των δανειακών της απαιτήσεων προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Δηλαδή, το Ντυνάν δεν έχει ούτε την άμεση ρευστότητα για να πληρώσει μισθούς και δώρο; Δεν είναι αυτό συνθήκες χρεοκοπίας ή μήπως μπορεί -ο κ. Μαρτίνης- και χειρότερα;

Το νοσοκομείο πιέζεται, μεν, από τις οφειλές περίπου 25 εκατ. ευρώ του Δημοσίου, όμως την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζουν και δεκάδες ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα που καταφέρνουν να είναι εντάξει με τις πληρωμές των εργαζομένων τους.

Τακτική… στρουθοκαμήλου από το υπουργείο Υγείας

Και ενώ επιχειρείται η εκποίηση του κοινωφελούς νοσοκομείου χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό, ούτε καν με προηγούμενη διερεύνηση ενδιαφέροντος, το υπουργείο Υγείας που συνδιοικεί το ίδρυμα ακολουθεί τακτική… στρουθοκαμήλου.

Σε απάντησή του σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχ. Κριτσωτάκης και Π. Λαφαζάνης, το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε πως "σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού Ερρίκος Ντυνάν ουδέποτε αποφάσισε την πώλησή του".

Προφανώς, ο κ. Λοβέρδος ή οι υφιστάμενοί του παίζουν με τις… λέξεις. Όντως δεν έχει αποφασιστεί καμία πώληση ακόμη. Το Δ.Σ. του ιδρύματος, όμως, έκανε αποδεκτή την από τις 20 Δεκεμβρίου πρόταση ενδιαφέροντος του Ιατρικού Αθηνών και της Asklepios για την εξαγορά του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν!

Και επιπλέον, χορήγησε δικαίωμα αποκλειστικότητας, ώστε έως τις 20 Ιανουαρίου "να συγκροτήσουν το κατάλληλο επενδυτικό σχήμα και να υποβάλουν αξιόπιστη προσφορά εξαγοράς του νοσοκομείου".

Και όλα τα παραπάνω φέρονται να αποφασίστηκαν ομόφωνα. Ήτοι οι 3 εκπρόσωποι του υπουργείου στο 7μελές Δ.Σ. του Ερρίκος Ντυνάν ψήφισαν υπέρ της έναρξης διαδικασίας πώλησης!

Δεν ενημέρωσαν τον υπουργό ή τους αρμοδίους του υπουργείου για τη στάση τους; Δεν διάβασε κανένας στο υπουργείο τις επίσημες ανακοινώσεις του Ντυνάν και του Ιατρικού Αθηνών; Δεν γνωρίζουν την ελληνική;

Και όλα αυτά ενώ η αγορά πανθομολογεί ότι η απόπειρα πώλησης του Ντυνάν αποτελεί άλλο ένα διαπραγματευτικό όπλο του "τσάρου" κ. Μαρτίνη απέναντι στο υπουργείο, για να "κλειδώσει" τη θέση του και διάφορα "ακανθώδη" ζητήματα.

Επειδή όμως με αφορμή την ασυνήθιστα (ακόμη και για τα ειωθότα του κ. Μαρτίνη) προκλητική διαδικασία "πώλησης" του Ντυνάν προκύπτει το ευρύτερο θέμα του πώς ελέγχεται η διαχείριση του Ερρίκος Ντυνάν και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τον σχεδόν ισόβιο πρόεδρό του, το υπουργείο Υγείας καλείται να διευκρινίσει σύντομα τη στάση του.

Λοβέρδος: Καμία απόφαση ΔΣ για Ντυνάν - Καλεί Μαρτίνη για εξηγήσεις

Δεν υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν
, σημειώνει ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, καλώντας τον επικεφαλής του ιδρύματος, Α. Μαρτίνη σε συνάντηση την Τετάρτη 5/1 για εξηγήσεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, "σχετικά με την ανακοίνωση του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ Ανδρέα Μαρτίνη με θέμα τη πώληση του κοινωφελούς ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δηλώνει πως δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και πως την Τετάρτη 5/1/2011 έχει προσκαλέσει το κ. Μαρτίνη για να ενημερώσει τη πολιτική και διοικητική ηγεσία του υπουργείου για τις εξελίξεις καθώς και για τα προβλήματα που έχουν προκύψει μεταξύ του ιδρύματος και του «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟΥ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟ»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v