Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤΕΡ: Παραμένει "ζωντανή" - προσδοκά ανάκαμψη

Μεγάλη αντοχή στην κρίση που πλήττει τον κατασκευαστικό κλάδο έχει επιδείξει η ΕΚΤΕΡ, η οποία ελπίζει πως, όταν τεθεί ξανά σε λειτουργία ο μηχανισμός παραγωγής έργων υποδομής, θα βρεθεί σε σαφώς πλεονεκτική θέση.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΕΚΤΕΡ: Παραμένει ζωντανή - προσδοκά ανάκαμψη
Μεγάλη αντοχή στην κρίση που πλήττει τον κατασκευαστικό κλάδο και απειλεί ακόμα και τους μεγάλους ομίλους έχει επιδείξει η ΕΚΤΕΡ, η οποία ελπίζει πως, όταν τεθεί ξανά σε λειτουργία ο μηχανισμός παραγωγής έργων υποδομής της χώρας, θα βρεθεί σε σαφώς πλεονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστριών της.

Η συνετή διαχείριση των οικονομικών της και η ορθολογική διεκδίκηση συμβάσεων ήταν οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους η εισηγμένη έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής, να σταθεί όρθια και μάλιστα να προσδοκά αναβαθμισμένο ρόλο την... επόμενη μέρα.

Ωστόσο, η διοίκησή της θεωρεί πως τις εξελίξεις θα τις καθορίσει σε σημαντικό βαθμό η χρονική διάρκεια της ύφεσης, καθώς, αν συνεχιστεί για αρκετό διάστημα η επενδυτική άπνοια, δημόσια και ιδιωτική, θα λυγίσουν ακόμα και οι πιο υγιείς επιχειρήσεις.

Αν και το ανεκτέλεστο αντικείμενο της εισηγμένης περιορίστηκε αρκετά την τελευταία διετία, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπερβαίνει τα 13 εκατ. ευρώ (μέχρι τα τέλη του 2010 το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ήταν μόλις 6 εκατ. ευρώ, αλλά πρόσφατα προστέθηκαν εργασίες για λογαριασμό της ΔΕΗ ύψους 7 εκατ. ευρώ), εντούτοις η ΕΚΤΕΡ καλύπτει πλήρως τις υποχρεώσεις της και έτσι δεν αντιμετωπίζει πιέσεις από πιστωτικά ιδρύματα και προμηθευτές.

Αντίθετα, ασκεί κατά το δυνατόν πίεση προς το ελληνικό δημόσιο να της καταβάλει οφειλές 5 εκατ. ευρώ για συμβάσεις που έχει εκτελέσει και για τις οποίες μάλιστα η ίδια δεν οφείλει χρήματα σε τρίτους.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι η επιχείρηση είναι από τις ελάχιστες τεχνικές εταιρίες, αν όχι η μοναδική, με ιδιαίτερα χαμηλό τραπεζικό δανεισμό και οφειλές προς προμηθευτές.

Συγκεκριμένα, τα βραχυπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια στο περυσινό εννεάμηνο μόλις που άγγιζαν τις 300.800 ευρώ, ενώ τα μακροπρόθεσμα δεν ξεπερνούσαν το 1,7 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις της (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες) στο εννεάμηνο του 2010 διαμορφώνονταν στα 7,6 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά της διαθέσιμα ανέρχονταν στα 10,5 εκατ. ευρώ.

Μπορεί η προσπάθεια της ΕΚΤΕΡ να συγκρατήσει τα έξοδα και να διατηρήσει υγιή την οικονομική της βάση να απέδωσαν, εντούτοις το 2010 ήταν πολύ δύσκολη χρονιά, κατά την οποία ο κύκλος εργασιών και τα αποτελέσματά της υποχώρησαν σημαντικά.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 δεν άλλαξε ουσιαστικά την εικόνα που είχε διαμορφωθεί στα οικονομικά μεγέθη της στο τέλος του εννεαμήνου (τζίρος 3,8 εκατ. ευρώ έναντι 6,2 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο και κέρδη 376.600 ευρώ από 1,013 εκατ. ευρώ). Αυτό ίσως δεν θα της επιτρέψει να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η εταιρία ήταν από τις λίγες του κατασκευαστικού κλάδου που διένειμαν μέρισμα στους μετόχους τους (0,05 ευρώ ανά μετοχή), αυτό όμως πιθανότατα δεν θα μπορέσει να το επαναλάβει φέτος, αφού εκτιμάται ότι η χρήση του 2010, στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι οριακά κερδοφόρος. Όσον αφορά στο 2011, η ΕΚΤΕΡ στηρίζει τις ελπίδες της για έσοδα στην ομαλή εκτέλεση των συμβάσεων που διαθέτει αλλά και στην πώληση των περίπου δέκα διαμερισμάτων που απομένουν αδιάθετα στο συγκρότημα κατοικιών που έχει ανεγείρει στο Νέο Φάληρο.

Το συγκρότημα αποτελείται από 39 διαμερίσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ήδη πουληθεί, παρά την ακινησία που επικρατεί από το 2008 στην εγχώρια κτηματαγορά. Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤΕΡ κατάφερε, εν μέσω κρίσης, να πουλήσει ικανοποιητικό αριθμό κατοικιών, αφού προέβη σε σημαντική μείωση των τιμών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v