Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάκτωρ: Βλέπει φως στον... ήλιο

Φωτεινή εξαίρεση από τη γενικότερη καθίζηση, που λόγω κρίσης εμφανίζουν τα αποτελέσματα των επιμέρους δραστηριοτήτων του, αποδεικνύεται για τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ η ενασχόλησή του με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ελλάκτωρ: Βλέπει φως στον... ήλιο
Φωτεινή εξαίρεση από τη γενικότερη καθίζηση, που λόγω κρίσης εμφανίζουν τα αποτελέσματα των επιμέρους δραστηριοτήτων του (κατασκευή, παραχωρήσεις, ακίνητα), αποδεικνύεται για τον όμιλο Ελλάκτωρ η ενασχόλησή του με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων.
 
Οι εργασίες που ουσιαστικά υλοποιεί από το 2008 μέσω της θυγατρικής εταιρίας ΒΙΟΣΑΡ Ενεργειακή παρουσιάζουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξασφαλίζοντάς του ολοένα και μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη, σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων για τον κλάδο των δημόσιων και ιδιωτικών έργων.

Η ΒΙΟΣΑΡ Ενεργειακή, την οποία είχαν ιδρύσει προ δεκαετίας η Βιοτέρ μαζί με την τότε εισηγμένη Ι.Κ. Σαραντόπουλος (μετέπειτα Παντεχνική), με στόχο την προώθηση κοινών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, και που το 2008 (μετά τη συγχώνευση των εταιριών Άκτωρ και Παντεχνική) πέρασε στον έλεγχο της Ελλάκτωρ, κατάφερε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα -χάρη και στην έλλειψη ισχυρού ανταγωνισμού- να εξελιχθεί σε μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις στον χώρο του σχεδιασμού, της κατασκευής, της λειτουργίας και συντήρησης φωτοβολταϊκών σταθμών.

Ενδεικτικά της ταχείας ανάπτυξης της επιχείρησης είναι τα οικονομικά της μεγέθη, τα οποία εμφανίζονται υπερδιπλάσια από έτος σε έτος. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της από τα 11,9 εκατ. ευρώ το 2008 έφτασε τα 30,3 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ πέρυσι εκτιμάται πως ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη μετά από φόρους το 2009 διαμορφώθηκαν στα 2,9 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 39.900 ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα, θεωρείται βέβαιο πως η πορεία θα είναι ανάλογη και τα επόμενα χρόνια, δεδομένου πως οι επενδύσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών αναμένεται να κινηθούν έντονα ανοδικά.

Μέχρι σήμερα η ΒΙΟΣΑΡ Ενεργειακή έχει υλοποιήσει και έχει θέσει σε λειτουργία για λογαριασμό τρίτων επενδυτών σταθμούς παραγωγής ενέργειας με αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας, συνολικής ισχύος 20 MW, ενώ ανάλογης ισχύος έργα πρόκειται να ολοκληρώσει και να παραδώσει το επόμενο διάστημα. 

Παράλληλα, εντός του πρώτου τριμήνου υπολογίζει πως θα ξεκινήσει την ανάπτυξη νέων φωτοβολταϊκών σταθμών ανά τη χώρα, συνολικής ισχύος 15 MW. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου των 50 MW στη Μεγαλόπολη, συμμετέχοντας στον σχετικό διαγωνισμό τον οποίο διεξάγει η ΔΕΗ και έχοντας ως αντιπάλους στη διεκδίκηση του έργου τις εταιρίες J&P Άβαξ, ΓΕΚ και Intrakat.

--- "Καριέρα" και στο εξωτερικό

Δεν είναι όμως μόνο η ελληνική αγορά που ενδιαφέρει και απορροφά τις δραστηριότητες της ΒΙΟΣΑΡ. Η επιχείρηση έχει επεκτείνει εσχάτως την παρουσία της και σε γειτονικές χώρες, στο πλαίσιο προφανώς της στρατηγικής εξωστρέφειας που ακολουθεί ο όμιλος Ελλάκτωρ.

Προς το παρόν, έχει αναλάβει εργασίες κατασκευής φωτοβολταϊκών σταθμών στη Βουλγαρία και στην Ιταλία κι επιπλέον συμμετέχει σε σειρά διαγωνισμούς που διεξάγονται στο εξωτερικό από ομίλους παραγωγής και διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, με στόχο την ανάληψη του κατασκευαστικού αντικειμένου.

Σημειώνεται πως οι διαγωνισμοί στους οποίους συμμετέχει αφορούν σε έργα συνολικά 250 MW, τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν την προσεχή διετία. Σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία, έχει ήδη ολοκληρώσει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 4 MW (σε κοινοπραξία με την κατασκευαστική Άκτωρ) και συνολικά έχει αναλάβει συμβάσεις για την κατασκευή μονάδων με ισχύ 15 MW.

Στην Ιταλία υλοποιεί έργα των οποίων η συνολική ισχύς φτάνει τα 11 MW. Μάλιστα, για τα συγκεκριμένα, η ΒΙΟΣΑΡ προχώρησε στην ίδρυση τοπικής θυγατρικής, της Biosar Energetica Spa. Σήμερα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων που έχει συμβολαιοποιήσει η ΒΙΟΣΑΡ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v