Κώτσαλος: Βολές κατά κυβέρνησης και ΓΓ καταναλωτή

Νέες βολές εναντίον του ΓΓ Καταναλωτή κ. Σπυράκο αλλά και της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο CEO Interamerican και πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κ. Γ. Κώτσαλος.

Κώτσαλος: Βολές κατά κυβέρνησης και ΓΓ καταναλωτή
Νέες βολές εναντίον του Γ.Γ. Καταναλωτή κ. Σπυράκου αλλά και της κυβέρνησης εξαπέλυσε σήμερα ο CEO της Interamerican και πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κ. Γ. Κώτσαλος.

"Δεν υπάρχει σοβαρότητα, προτείνονται αδιανόητα πράγματα
που ενδέχεται να δημιουργήσουν συστημικό κίνδυνο στην αγορά", είναι μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Κώτσαλος και δείχνουν την αντίδραση των ασφαλιστικών εταιριών στην πρόθεση της ΓΓ Καταναλωτή να περιορίσει τις αυξήσεις ασφαλίστρων υγείας.

Ο κ. Κώτσαλος ζήτησε τη συνδρομή της ΤτΕ η οποία όπως δήλωσε κατανοεί τις θέσεις των ασφαλιστικών εταιριών, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για ενιαία εποπτεία και παρακολούθηση της ασφαλιστικής βιομηχανίας από πλευράς κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετούν πέντε υπουργεία ξεχωριστά για την ασφαλιστική αγορά.

Αιχμές άφησε ο κ. Κώτσαλος και για την υπουργό Εργασίας κα Λ. Κατσέλη, δηλώνοντας ότι προς το παρόν κωφεύει στα αιτήματα της Ένωσης για ενημερωτική συνάντηση επί του θέματος.

Η εισήγηση της ΓΓ Καταναλωτή αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών και να ξεκινήσει η διαβούλευση, ο κ. Σπυράκος, όμως, έχει ήδη δώσει στίγμα των βασικών σημείων του υπό επεξεργασία νομοθετήματος.

Το πάγωμα των ασφαλίστρων υγείας και η παροχή δυνατότητας στους πράκτορες να εισπράττουν ισοβίως προμήθειες ανεξαρτήτως αν έχουν κάποιον να συνεργάζονται με τις ασφαλιστικές εταιρίες, αποτελούν τα δύο σημεία που προκαλούν την αντίδραση της ασφαλιστικής αγοράς.

Ήδη η Interamerican αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στους κινδύνους που δημιουργούν αυτές οι προθέσεις, σταμάτησε τη διανομή ισόβιων προγραμμάτων υγείας και στράφηκε προς τα ετησίως ανανεούμενα.

«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να πουλάς ισόβια προγράμματα υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κώτσαλος.

Τα αποτελέσματα της Interamerican to 2010

Η εταιρία έκλεισε τη χρονιά με ζημιές 26,8 εκατ. ευρώ οι οποίες θα έφταναν στα 80 εκατ. ευρώ αν η εταιρία δεν είχε πουλήσει ακίνητα, νοσοκομεία και ομόλογα.

Ωστόσο η ασφαλιστική πήρε σημαντικές προβλέψεις για το χαρτοφυλάκιο υγείας για φορολογικά θέματα, ενώ μείωσε δραστικά τις θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, μεταστρέφοντας το χαρτοφυλάκιο σε κρατικά ομόλογα Γερμανίας, Γαλλίας και άλλων χωρών του ευρωπαϊκού βορρά.

Σήμερα μόλις το 9% των τοποθετήσεων της Interamerican βρίσκεται σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, επομένως η εταιρία έχει απεξαρτηθεί από τoν ελληνικό δημοσιονομικό κίνδυνο.

Τα λειτουργία κέρδη ανήλθαν το 2010 σε 12,1 εκατ. ευρώ και τα συνολικά μικτά ασφάλιστρα στα 486 εκατ. ευρώ, ενώ για τα επόμενα χρόνια η διοίκηση προέβλεψε αύξηση κερδών με διψήφιο ρυθμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v