Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιατρικό: «Παζάρι» με τράπεζες για δάνειο 146,5 εκ

Πληρωτέο εντός 12μήνου το ομολογιακό δάνειο-«μαμούθ» του ομίλου. Η κατακρήμνιση των EBITDA και η παραβίαση δεικτών της δανειακής σύμβασης, μόλις 5 μήνες μετά την πρώτη δόση.

Ιατρικό: «Παζάρι» με τράπεζες για δάνειο 146,5 εκ
Σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης με τις πιστώτριες τράπεζές του των όρων ομολογιακού δανείου-«μαμούθ», ύψους 146,5 εκατ. ευρώ, βρίσκεται ο όμιλος Ιατρικό Αθηνών, καθώς παραβίασε όρους της δανειακής σύμβασης πέντε μόλις μήνες μετά την έναρξη της περιόδου αποπληρωμής.

Η Ιατρικό έκλεισε το 2010 με ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων, συνολικών αποσβέσεων και δικαιωμάτων μειοψηφίας (EBITDA) ύψους 7,1 εκατ. ευρώ, έναντι 32,9 εκατ. ευρώ το 2009. Ταυτόχρονα, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανήλθε στα 159,07 εκατ. ευρώ, από 134 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Έτσι, ο δείκτης καθαρού τραπεζικού δανεισμού προς EBITDA διαμορφώθηκε στο 22,36, ενώ η δανειακή σύμβαση προέβλεπε, όπως αναφέρει η οικονομική έκθεση του 2010, ότι πρέπει να παραμείνει καθ' όλη τη διάρκεια του ομολογιακού δανείου μικρότερος ή ίσος του 5,50%.

Όπως παραδέχεται ο όμιλος στην οικονομική έκθεση της απελθούσας χρήσης, δεν ικανοποίησε τον παραπάνω δείκτη. Παράλληλα, παραβιάστηκε και ο δείκτης «EBITDA προς το σύνολο των χρεωστικών τόκων μείον τους πιστωτικούς», καθώς διαμορφώθηκε σε επίπεδα πάνω από το ανώτατο όριο του 0,75 που επιβάλλει η δανειακή σύμβαση.

Αποτέλεσμα της μη ικανοποίησης των παραπάνω δεικτών της δανειακής σύμβασης ήταν, όπως αναφέρεται, το εναπομείναν ποσό του ομολογιακού δανείου, ύψους 146,5 εκατ. ευρώ, να μεταφερθεί από τα μακροπρόθεσμα δάνεια στις υποχρεώσεις πληρωτέες την επόμενη χρήση.

Το δάνειο, δηλαδή, κατέστη από μακροπρόθεσμο βραχυπρόθεσμο και ξεκίνησαν αυτόματα οι διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για να επανακαθοριστούν οι όροι του. Συνολικά στις 31/12/2010 ο όμιλος είχε βραχυπρόθεσμα δάνεια 177,8 εκατ. ευρώ και καθόλου μακροπρόθεσμα.

Το ομολογιακό δάνειο συνήφθη το 2007 και ανερχόταν σε 149,3 εκατ. ευρώ. Χορηγήθηκε από κοινοπραξία τριών τραπεζών (Alpha, Εθνική, Eurobank) και είχε τριετή περίοδο χάριτος με έναρξη πληρωμής -των 11 εξαμηνιαίων δόσεων- στις 19 Ιουλίου του 2010.

Ο όμιλος παραβίασε δηλαδή τους όρους της δανειακής σύμβασης πέντε μόλις μήνες μετά την καταβολή της πρώτης δόσης, όπως τονίζει, όμως, η διοίκησή του στην έκθεση η οποία συνοδεύει τα αποτελέσματα, το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά.

Ο ορκωτός, πάντως, υπογράφει με θέμα έμφασης τις οικονομικές καταστάσεις 2010, επισημαίνοντας την αβεβαιότητα αναφορικά με ενδεχόμενες υποχρεώσεις για τον όμιλο που θα προκύψουν από τον επανακαθορισμό των σχετικών όρων δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v