Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: "Πάρτε μέτρα ΧΘΕΣ"

Για την επιτακτική ανάγκη άμεσης επανεκκίνησης της εγχώριας οικονομίας μίλησαν χθες τα στελέχη του ομίλου Βιοχάλκο (κ. Κεφάλας) στο πλαίσιο της παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Πάρτε μέτρα ΧΘΕΣ
Για την επιτακτική ανάγκη άμεσης επανεκκίνησης της εγχώριας οικονομίας μίλησαν χθες τα στελέχη του ομίλου Βιοχάλκο (κ. Κεφάλας) στο πλαίσιο της παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

"Υπάρχουν προϊόντα που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα, για τα οποία η ζήτηση στην Ελλάδα έχει πέσει κατά 80%. Το πρόβλημα πρέπει να το δούμε ως χώρα… χθες. Το ευχάριστο για εμάς είναι ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής μας κατευθύνεται στο εξωτερικό", αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ο όμιλος Βιοχάλκο πέρυσι αύξησε το μερίδιο των πωλήσεων του εξωτερικού επί του συνολικού κύκλου εργασιών στο 74% και φέτος αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 80%. Ωστόσο, χρειάζονται και οι εγχώριες πωλήσεις γιατί τα περιθώρια κέρδους των εξαγωγών είναι πιεσμένα.

Ενδεικτικά, ο κ. Κεφάλας αναφέρθηκε στο παράδειγμα του αλουμινίου, όπου η ΕΛΒΑΛ προμηθεύεται πρωτόχυτο μέταλλο από το εξωτερικό, το επεξεργάζεται και μετά διανύονται χιλιάδες χιλιόμετρα για να πουληθούν τα προϊόντα στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, οι γερμανικές ανταγωνιστικές εταιρίες αγοράζουν από κοντά φθηνότερο σκραπ και μετά την επεξεργασία απευθύνονται σε αγορές που μπορεί να απέχουν μόλις 200 χιλιόμετρα από αυτές. Οι ελληνικές πωλήσεις, δηλαδή, απαιτούν μεγαλύτερο μεταφορικό κόστος αλλά και υψηλότερο κεφάλαιο κίνησης, που με τη σειρά του αυξάνει τους χρεωστικούς τόκους.

Ένα άλλο ζήτημα της κρίσης είναι η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα. Η Βιοχάλκο στην παρούσα συγκυρία της χρηματοοικονομικής στενότητας καλείται να καταβάλει αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερα δάνεια λόγω των αυξημένων παραγγελιών που έχει από το εξωτερικό.

Ωστόσο, παρά τα προαναφερθέντα προβλήματα, το 2011 αναμένεται να είναι καλύτερο της περυσινής χρονιάς, αφού και φέτος συνεχίζεται η ανοδική πορεία των πωλήσεων και του EBITDA, γεγονός που θα απεικονιστεί και στις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου.

Τα σχέδια για τα ακίνητα

Ο όμιλος Βιοχάλκο, πέρα από τις βασικές του θυγατρικές (ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ), κατέχει και σημαντική ακίνητη περιουσία, η οποία δεν είναι αποτιμημένη σε τρέχουσες τιμές, αλλά ουσιαστικά σε τιμές κτήσης (υποκρυπτόμενες υπεραξίες).

Ήδη, ενοικιάζει ξενοδοχείο στην Πλατεία Καραϊσκάκη (όμιλος Δασκαλαντωνάκη) όπως και το δεύτερο ΙΚΕΑ επί της Λεωφόρου Κηφισού (Fourlis Συμμετοχών).

Δίπλα από το ΙΚΕΑ τον προηγούμενο μήνα άρχισε να λειτουργεί το εμπορικό κέντρο RIVER WEST. Η διαχείρισή του γίνεται από τον ίδιο τον όμιλο, έχει εκμισθωθεί το 75% του χώρου και η διοίκηση προσδοκά ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα αποδώσει όταν θααρχίσει να ωριμάζει. 
 
Το ακίνητο του Χαλανδρίου εκμισθώθηκε στην PUMA, επαφές για ενοικίαση λαμβάνουν χώρα για το ακίνητο στους Αμπελοκήπους, ενώ σκέψεις γίνονται και για την εκμετάλλευση και των υπόλοιπων ακινήτων που κατέχει ο όμιλος. Η τρέχουσα πάντως κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι ανασταλτικός παράγοντας για άμεσα αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v