Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαλκόρ: Κέρδη €8,8 εκατ. έναντι ζημιών στο Q1

Στα €8,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη στα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του Ομίλου της Χαλκόρ στο α' τρίμηνο 2011 έναντι ζημιών 2,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Χαλκόρ: Κέρδη €8,8 εκατ. έναντι ζημιών στο Q1
Στα €8,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη στα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του Ομίλου της Χαλκόρ στο α' τρίμηνο 2011 έναντι ζημιών 2,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Αναλυτικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε € 319,5 εκατ. έναντι € 229,8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2010 σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 39,1%.
 
Η άνοδος αυτή οφείλεται στην αύξηση του συνολικού όγκου πωλήσεων κατά 12,1% αλλά και στις συγκριτικά υψηλότερες μέσες τιμές των μετάλλων.

Σε επίπεδο όγκων το πρώτο τρίμηνο του 2011, οι πωλήσεις καλωδίων αποτέλεσαν το 40% των συνολικών πωλήσεων, οι πωλήσεις σωλήνων το 29%, τα προϊόντα έλασης το 14%, οι λάμες χαλκού το 10% και οι ράβδοι ορείχαλκου το 7%.

Παρά τις αρνητικές οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον σε Δυτική και Ν/Α Ευρώπη, ο Όμιλος κατάφερε να αυξήσει τον όγκο πωλήσεων και να κερδίσει μερίδια αγοράς.

Στην Ελλάδα, σε συνέχεια των προηγούμενων 3 ετών, η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε περαιτέρω πτωτική πορεία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 γεγονός που επηρέασε τη ζήτηση σε προϊόντα για εγκαταστάσεις.

Στο εξωτερικό και κυρίως στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη παρουσιάστηκαν σημάδια ανάκαμψης γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των εξαγωγών, η οποία υπερκάλυψε την αρνητική επίπτωση στα μεικτά αποτελέσματα που είχε η απώλεια εσόδων από τη σημαντική επιδείνωση της εσωτερικής αγοράς.

Η αύξηση της ζήτησης στις διεθνείς αγορές, ήταν περισσότερο έντονη σε βιομηχανικά προϊόντα από ότι σε προϊόντα εγκαταστάσεων τα οποία επηρεάστηκαν αρνητικά από την ανοδική πορεία της τιμής του χαλκού αλλά και την υψηλή του μεταβλητότητα.

Επιπρόσθετα, η αύξηση των τιμών κατεργασίας που επιτεύχθηκε είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση των περιθωρίων κέρδους του Ομίλου.

Τα ενοποιημένα μεικτά κέρδη σημείωσαν αύξηση κατά 176% και ανήλθαν σε € 24,3 εκατ. έναντι € 8,8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε € 24,7 εκατ. έναντι € 6,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι σημειώνοντας αύξηση κατά 272%, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε κέρδη € 17,4 εκατ. έναντι ζημιών € 0,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, ανήλθαν το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε κέρδη € 10,2 εκατ. έναντι ζημιών € 3,9 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε κέρδη € 8,8 εκατ. ή € 0,0864 ανά μετοχή έναντι ζημιών € 2,2 εκατ. ή € 0,0213 ανά μετοχή.

Για το υπόλοιπο του 2011 εκτιμάται ότι, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που εξακολουθούν να επικρατούν στο εσωτερικό, ο Όμιλος θα συνεχίσει να εφαρμόζει το στρατηγικό του σχεδιασμό που συνίσταται στη βελτίωση του κόστους παραγωγής, στην ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας καθώς και στην ενίσχυση της δραστηριότητάς του εκτός Ελλάδας όπου τα σημάδια ανάκαμψης είναι περισσότερο ορατά.

Οι ενέργειες που υλοποιήθηκαν τη διετία 2009 - 2010 για τη μείωση του κόστους αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς ενώ κάποιες άλλες θα συνεχίσουν να υλοποιούνται και στο τρέχον έτος με κύριο στόχο να παραμείνει ο Όμιλος ανταγωνιστικός σε βάθος χρόνου.

Ταυτόχρονα, καθώς τα Κεφάλαια Κίνησης παραμένουν υψηλή προτεραιότητα, και με δεδομένες υψηλότερες τιμές μετάλλων αλλά και υψηλότερες συνολικές πωλήσεις ο στόχος για τη βέλτιστη διαχείριση των κεφαλαίων κίνησης και τη σταθεροποίηση του καθαρού δανεισμού στα επίπεδα του 2010 παραμένει. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v