Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Medicon: Πώς αμύνεται στην κρίση

Ισχυρή άμυνα απέναντι στην κρίση που πλήττει την αγορά επιδιώκει να παρουσιάσει η Medicon Hellas, περιορίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιπτώσεις από την πτώση της ζήτησης και από τις καθυστερήσεις στις εξοφλήσεις.

Medicon: Πώς αμύνεται στην κρίση
Ισχυρή άμυνα απέναντι στην κρίση που πλήττει την αγορά επιδιώκει να παρουσιάσει η Medicon Hellas, περιορίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιπτώσεις που προκύπτουν από την πτώση της ζήτησης και από τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εξοφλήσεις των νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών.

"Δεν είναι μόνο ο κρατικός τομέας που παρουσιάζει καθυστερήσεις, αλλά και ο ιδιωτικός, ο οποίος πλήττεται και αυτός από τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων" δηλώθηκε σχετικά από την εταιρεία.

Η εισηγμένη πάντως, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, κ. Σπύρος Δημοτσάντος, διατηρεί στο ακέραιο ή και ακόμη διευρύνει το πελατολόγιό της, ενώ ταυτόχρονα κάνει κινήσεις για να αυξήσει τις εξαγωγές της, οι οποίες ωστόσο θα παραμείνουν φέτος σε χαμηλό ποσοστό (μάλλον μονοψήφιο) του συνολικού της κύκλου εργασιών.

Θετικά θα αρχίσει επίσης να επιδρά από φέτος και η περυσινή συνεργασία της Medicon Hellas με την Siemens Healthcare Diagnostics, η οποία πέρα από την αιματολογία, επεκτείνεται στη βιοχημία, την ανοσιολογία και ίσως μελλοντικά με κάποιον άλλον τομέα.

Αντίθετα με όλα αυτά, σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, αρνητικά επηρεάζει τον κύκλο εργασιών της Medicon Hellas το γεγονός ότι οι πελάτες της (κυρίως κρατικά νοσοκομεία) έχουν μειώσει δραστικά τον όγκο των προϊόντων που ζητούν από την αγορά, γεγονός που θα αποτυπωθεί στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας.

Γενικότερα, ο κλάδος των νοσοκομειακών υλικών παρουσιάζει φέτος σημαντική υποχώρηση και επίσης οι υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου προς τις προμηθεύτριες εταιρείες διαρκώς αυξάνονται. Δεν είναι καθόλου λίγες οι εταιρείες που αισθάνονται τις πιέσεις των τραπεζών.

"Είμαστε σε σαφώς καλύτερη κατάσταση από το μέσο όρο των εταιρειών του κλάδου" δήλωσε ο κ. Δημοτσάντος.

Τι «παίζει» με τα ομόλογα

H Medicon Hellas έλαβε στα τέλη του 2010 έναντι μέρους των παλαιότερων απαιτήσεών της από το δημόσιο, ελληνικά κρατικά ομόλογα που υπερέβαιναν τα 25 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι άτοκα και η λήξη τους κατανέμεται περίπου ισόποσα στα τέλη των ετών 2011, 2012 και 2013.

Η διοίκηση αποφάσισε να μην τα προεξοφλήσει, αλλά να τα διακρατήσει έως τη λήξη, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η Medicon Hellas να καταγράψει το 2010 λογιστική ζημιά ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου μειοψηφίας, η διοίκηση της εταιρείας δήλωσε αναρμόδια να απαντήσει για το αν τα ομόλογα αυτά κινδυνεύουν σε περίπτωση γενικότερου «κουρέματος» των κρατικών τίτλων, ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα λοιπά κρατικά ομόλογα. Και αυτό, γιατί οι συγκεκριμένοι τίτλοι δεν αποτελούν προϊόν δανειακής σύμβασης, αλλά μέσο διακανονισμού πληρωμής του δημοσίου και μάλιστα χωρίς την καταβολή τόκου.

Διανομή μερίσματος

Η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,22 ευρώ από κέρδη προηγούμενων χρήσεων, το οποίο θα διανεμηθεί στις 29 Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v