Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπήτρος: Πώς «απαντά» στην πτωτική ζήτηση

Για βάθεμα της ύφεσης, αλλά και για διεύρυνση των ζημιών κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο, μίλησε ο κ. Παναγιώτης Μπήτρος στη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ομώνυμης εταιρίας συμμετοχών.

Μπήτρος: Πώς «απαντά» στην πτωτική ζήτηση
Για βάθεμα της ύφεσης, αλλά και για διεύρυνση των ζημιών κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο, μίλησε ο κ. Παναγιώτης Μπήτρος στη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ομώνυμης εταιρίας συμμετοχών.

Ο κ. Μπήτρος τόνισε ότι στο πρώτο φετινό πεντάμηνο η ζήτηση σε όγκο της εσωτερικής αγοράς είναι μειωμένη κατά περίπου 50% - 60% σε σχέση με τη μέση αντίστοιχη επίδοση της διετίας 2006 - 2007 και πως ο τόσο χαμηλός όγκος πωλήσεων οδηγεί και σε «σκότωμα» των περιθωρίων κέρδους, ακόμη και για τις λίγες δουλειές που υπάρχουν.

Απέναντι σ’ αυτήν τη συγκυρία, η Μπήτρος Συμμετοχών αμύνεται -μεταξύ άλλων- με τους εξής τρόπους:

Α. Συνεχίζει να προσαρμόζεται (προς τα κάτω) στα νέα δεδομένα της ζήτησης και δεν είναι τυχαία η δραστική υποχώρηση του κόστους (-21% κατά τη διετία 2009 - 2010 σε σύγκριση με το 2008).

Β. Εντείνει τις προσπάθειες για εξαγωγές στα Βαλκάνια και στην Κύπρο, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να ξεπεράσουν το 15% των συνολικών πωλήσεων το 2010 και το ποσοστό αυτό να παρουσιάζεται ανεβασμένο φέτος. Ωστόσο -λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους- τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ χαμηλά και η οδός των εξαγωγών επιλέγεται ως λύση ανάγκης στην αναιμική εγχώρια ζήτηση.

Γ. Δραστηριοποίηση στον χώρο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Έτσι, σταδιακά, τους πρώτους μήνες του 2011 θα έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 9 MW, τα οποία σε δωδεκάμηνη βάση αναμένεται να αποφέρουν γύρω στα 5 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών και περίπου 2 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη. Στον χώρο της αιολικής ενέργειας, ο όμιλος προτίθεται να δραστηριοποιηθεί μελλοντικά σε αρκετές μικρές μονάδες της τάξεως των 50 KW.

Δ. Επιχειρεί να πουλήσει κάποια από τα αδιάθετα ακίνητα (κατοικίες) που διαθέτει στην Ερυθραία και στη Μύκονο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παναγιώτης Μπήτρος τόνισε ότι η εταιρία θα ωφεληθεί στην περίπτωση όπου βρεθεί λύση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων που σήμερα είναι «παγωμένα» και ανέφερε πως η Μπήτρος Συμμετοχών θα ωφεληθεί σημαντικά, καθώς τα μερίδια που κατέχει στα μεγάλα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα είναι υψηλά.

Τέλος, η χθεσινή γενική συνέλευση αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος και την ακύρωση της τελευταίας σειράς των ιδίων μετοχών που κατέχει η εισηγμένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v