Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφοί Κορδέλλου: Στόχος η αποφυγή ζημιών

Η διατήρηση της ρευστότητας, οι προσεκτικές πωλήσεις προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος των επισφαλειών και προσπάθεια αποφυγής ζημιογόνου αποτελέσματος είναι για φέτος οι στόχοι της Αφοί Κορδέλλου.

Αφοί Κορδέλλου: Στόχος η αποφυγή ζημιών
Η διατήρηση της ρευστότητας, οι προσεκτικές πωλήσεις προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος των επισφαλειών και προσπάθεια αποφυγής ζημιογόνου αποτελέσματος είναι για φέτος οι στόχοι της Αφοί Κορδέλλου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το μέλος του ΔΣ της εταιρείας κ. Αργύρης Κυλιάδης, στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η ζήτηση στον κλάδο της εμπορίας προϊόντων σιδήρου και χάλυβα είναι χαμηλή, με αποτέλεσμα τα περιθώρια κέρδους προς τους αξιόπιστους πελάτες να είναι πιεσμένα. Οι προοπτικές μάλιστα για το δεύτερο φετινό εξάμηνο μάλλον πτωτικές είναι, παρά ανοδικές.

Γενικότερα, εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι η δυναμικότητα των εταιρειών του κλάδου στη χώρα δεν μπορεί να συντηρηθεί από την υπάρχουσα ζήτηση και αυτό θα οδηγήσει μελλοντικά, είτε σε κλείσιμο εταιρειών, είτε σε διακοπή λειτουργίας κάποιων από τα υποκαταστήματα των εταιρειών.

Σε ό,τι πάντως αφορά την Αφοί Κορδέλλου, το πρώτο φετινό τρίμηνο έκλεισε με ελαφρά μειωμένες πωλήσεις και περιορισμένα κέρδη. Η εικόνα δεν φαίνεται να έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά στο εξάμηνο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Κων/νο Κορδέλλο, οι σχέσεις με τις τράπεζες είναι πολύ καλές, η εισηγμένη έχει διατηρήσει από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα όλες τις «γραμμές» χρηματοδότησης, δεν υπάρχει δέσμευση στα περιουσιακά της στοιχεία, ενώ πολιτική της είναι το άθροισμα των ταμιακών της διαθεσίμων (25 εκατ. ευρώ) και των επιταγών πελατείας να υπερβαίνει το υπόλοιπο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της προς τις τράπεζες (γύρω στα 25 εκατ. ευρώ σήμερα).. Πέραν αυτού, η χθεσινή γενική συνέλευση αποφάσισε την δυνατότητα έκδοσης νέου ομολογιακού δανείου ύψους έως 20 εκατ. ευρώ, εφ’ όσον μελλοντικά παραστεί ανάγκη.

Στα αξιοσημείωτα της φετινής χρονιάς επίσης, συγκαταλέγεται και η πολιτική περικοπής δαπανών, αποτέλεσμα κυρίως κινήσεων που ξεκίνησαν πέρυσι και αποδίδουν εφέτος σε δωδεκάμηνη βάση. Έτσι, ενώ η πτώση των δαπανών ξεπέρασε το 20% στο πρώτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση το συγκεκριμένο ποσοστό αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 10%.

Εξαγωγές, ακίνητα, ενέργεια

Φέτος, υλοποιούνται κάποιες εξαγωγές στα Βαλκάνια, οι οποίες ενδέχεται να αποτελέσουν έως και το 5% του συνολικού κύκλου εργασιών. Ωστόσο, τα περιθώρια κέρδους δεν είναι αξιοσημείωτα υπό τις παρούσες τουλάχιστον συνθήκες και έτσι δεν αναμένεται πως στο ορατό μέλλον θα δούμε τις εξαγωγές να αποτελούν στρατηγικό στόχο για την εταιρεία.

Αντίθετα, σκέψεις υπάρχουν για τη δημιουργία (έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες άδειες) νέων εγκαταστάσεων, δίπλα από τις υπάρχουσες στη Μάνδρα Αττικής, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι δραστηριότητες του Ρέντη. Αυτό, πέρα από τα λειτουργικά οφέλη που θα δημιουργήσει, θα αφήσει προς εκμετάλλευση το ιδιόκτητο ακίνητο στου Ρέντη, το οποίο σήμερα διατίθεται είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση.

Η διοίκηση της Αφοί Κορδέλλου βέβαια, δηλώνει πως δεν βιάζεται για την εκμετάλλευση του ακινήτου (το οποίο θεωρεί μεγάλης αξίας) και πως σε καμιά περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να το «σκοτώσει».

Τέλος, η εταιρεία έχει υποβάλλει αίτηση για τη λήψη άδειας φωτοβολταϊκού πάρκου, στις στέγες των εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v