Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ικτίνος: Εκτιμήσεις για πωλήσεις - κέρδη το 2011

Στη σημερινή Γενική Συνέλευση της Ικτίνος αποφασίστηκε η διανομη μερίσματος 0,05 ευρώ. Αποκοπή τη Δευτέρα 22 Αυγούστου Ο στόχος για το 2011, είναι να διατηρήσει την αύξηση των πωλήσεων κατά 30% και των κερδών κατά 50% .

Ικτίνος: Εκτιμήσεις για πωλήσεις - κέρδη το 2011
Στη σημερινή ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ικτίνος αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος 0,05 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2010. Εκτιμήσεις για πωλήσεις - κέρδη το 2011.

Αναλυτικότερα, από το εν λόγω ποσό μερίσματος, παρακρατείται ο αναλογούν στο μέρισμα φόρος ποσοστού 21%, και συνεπώς το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό του μερίσματος ανά μετοχή, θα ανέλθει σε 0,0395 Ευρώ.

Ειδικότερα, δικαιούχοι του ως άνω μερίσματος βάσει του κανόνα προσδιορισμού δικαιούχων (record date) είναι οι εγγεγραμμένοι στο Σ.Α.Τ. επενδυτές κατά την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011 (αποκοπή Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης).
 
Η καταβολή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Αυγούστου 2011 από την Eurobank.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης τονίστηκε  ότι η  οικονομική κρίση στην Ελληνική αγορά είναι σε όλους μας γνωστή.

Η κατακόρυφη πτώση στην αγορά κατοικίας και γενικότερα real estate, έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε όλα τα παρεμφερεί επαγγέλματα του οικοδομικού κλάδου και κατά συνέπεια του μαρμάρου. Εκτός των ανωτέρω, οι επισφάλειες στις εισπράξεις των απαιτήσεων έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις πωλήσεις. 

Η Εταιρία προέβλεψε την επερχόμενη εσωτερική κρίση και στράφηκε έγκαιρα στις εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν γεωμετρικά την τελευταία τριετία από το 35% του κύκλου εργασιών το έτος 2007 στο 70% του κύκλου εργασιών το 2010.
 
Έτσι, η Εταιρία αναμόρφωσε την στρατηγική της μειώνοντας τις ζημιογόνες δραστηριότητες, μετατοπίζοντας τις εμπορικές δραστηριότητες των υποκαταστημάτων της (Κρήτη, Κόρινθο και Λάρισα), αξιοποιώντας το αδρανές εργοστάσιο μαρμάρων και υπαίθριο χώρο το οποίο έχει αποκτήσει πρόσφατα μέσω διαδικασίας πλειστηριασμού στην περιοχή της Θήβας.

Με τον τρόπο αυτό δημιούργησε ένα πρόσθετο μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, για πλάκες μαρμάρων και γρανιτών συγκεντρώνοντας όλα τα αποθέματα των καταργηθέντων υποκαταστημάτων. Επίσης, δημιουργεί έναν νέο εκθεσιακό χώρο στην Λ. Κηφισίας, Μαρούσι, για την προβολή και προώθηση των λιανικών της πωλήσεων σε πελάτες με ευρύτερη οικονομική άνεση.

Η Εταιρία ενδυνάμωσε την Διεύθυνση εξαγωγών με προσωπικό που μετάταξε από τις χονδρικές πωλήσεις εσωτερικού, διευρύνοντας τους τομείς δραστηριοτήτων τους στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Ρουμανία, κτλ).

Η Εταιρία έδωσε βάση και αύξησε τις παραγωγές ογκομαρμάρων από τα λατομεία της, ούτως ώστε να δυναμώσει περαιτέρω τις εξαγωγές, δεδομένου ότι και τα τέσσερα λατομεία (Θάσου, Spider, Βώλακα και Νέστου) που εκμεταλλεύεται, έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό είτε σε ογκομάρμαρα είτε σε επεξεργασμένες πλάκες.

Επένδυσε σε μηχανήματα νέας τεχνολογίας, τόσο στα λατομεία όσο και στο εργοστάσιο της Εταιρίας και ειδικότερα, αποκτήσαμε υψηλή τεχνολογία στην επιρυτήνωση και διάσωση ελαττωματικών μαρμάρων, η αξιοποίηση των οποίων αυξάνει την προστιθέμενη αξία των προς διάθεση υλικών.

Αποτελέσματα 2010 - 2009

Σε επίπεδο μητρικής εταιρίας κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 36% και διαμορφώθηκε σε 22,07 εκατ. ευρώ έναντι 16,22 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2,37 εκατ. ευρώ έναντι 1,19 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 99,1%.

Αντίστοιχα, σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 39,9% και διαμορφώθηκε σε 23,21 εκατ. ευρώ έναντι 16,59 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,58 εκατ. ευρώ έναντι 0,63 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 150,8%.

Η προοπτική για το 2011 είναι ευοίωνη, παρόλη την εντεινόμενη εσωτερική οικονομική κρίση και ήδη τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου σε επίπεδο μητρικής εταιρίας είναι αυξημένα, κατά 33,2% και διαμορφώθηκαν σε 5,09 εκατ. ευρώ έναντι 3,81 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,27 εκατ. ευρώ έναντι 0,21 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 503%.

Αντίστοιχα, σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 41,4% και διαμορφώθηκε σε 5,53 εκατ. ευρώ έναντι 3,91 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 721 χιλ. ευρώ έναντι 121χιλ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 493%. Τέλος, οι εξαγωγές αποτελούν το 78 % του κύκλου εργασιών της εταιρίας.

Ο στόχος για το 2011, είναι να διατηρήσει ην αύξηση των πωλήσεων κατά 30% και των κερδών κατά 50% .

Στον τομέα της αιολικής ενέργειας, ο Όμιλος δραστηριοποιείται μέσω της εταιρίας ΙΔΕΗ Α.Ε., στην οποία κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της. Η ΙΔΕΗ Α.Ε. έθεσε με επιτυχία από τις αρχές Σεπτεμβρίου σε επιχειρησιακή λειτουργία το πρώτο αιολικό της πάρκο στην περιοχή ''Μεγαλοβούνι'' στο Δήμο Νικηφόρου του Νομού Δράμας ισχύος 19,8 MW, και έλαβε την αντίστοιχη άδεια λειτουργίας τον Μάρτιο του 2010.
 
Επίσης η ΙΔΕΗ Α.Ε. διαθέτει άδεια εγκατάστασης και κατασκευάζει αιολικό πάρκο ισχύος 8,0 MW στην περιοχή ''Σύνορα'' στο Δήμο Νικηφόρου του Νομού Δράμας, και αναμένεται να στις αρχές του 2012. Παράλληλα, η Ικτίνος ΕΛΛΑΣ Α.Ε. στο πρόγραμμα της για την δυναμική της παρουσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχει δημιουργήσει τις ακόλουθες θυγατρικές εταιρίες.

Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΕΓΑ ΙΣΩΜΑ Α.Ε. Διαχειρίζεται το αιολικό πάρκο ΜΕΓΑ ΙΣΩΜΑ στον Νομό Φθιώτιδας, ισχύος 24 MW, β) ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΟ Α.Ε. Διαχειρίζεται τα αιολικά πάρκα ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΟ Ι, ισχύος 18 MW και ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΟ ΙΙ, ισχύος 10,8 MW, στον Νομό Γρεβενών, γ) ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΥΚΟΦΩΛΙΑ Α.Ε. Διαχειρίζεται το αιολικό πάρκο ΛΥΚΟΦΩΛΙΑ στον Νομό Δράμας, ισχύος 9 MW, για τα οποία έχει λάβει άδειες παραγωγής και βρίσκεται στο στάδιο υποβολής των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την χορήγηση αδειών εγκατάστασης.

Συνολικά, ο Όμιλος Ικτίνος ΕΛΛΑΣ διαθέτει στην αιολική ενέργεια τα ακόλουθα:

2α) Αδεια λειτουργίας για το Α/Π ΜΕΓΑΛΟΒΟΥΝΙ 19,8 MW
2β) Αδεια εγκατάστασης για το Α/Π ΣΥΝΟΡΑ 8 MW
2γ) Αδειες παραγωγής για: Α/Π ΜΕΓΑ ΙΣΩΜΑ 24 MW Α/Π ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΟ Ι 18 MW Α/Π ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΟ ΙΙ 10,8 MW , Α/Π ΛΥΚΟΦΩΛΙΑ 9 MW, ήτοι σε άδειες παραγωγής 61,8 MW και σύνολο 89,6 MW.

Τέλος, στον τομέα του real estate ο Όμιλος δραστηριοποιείται μέσω της κυπριακής εταιρίας Latirus Enterprises Ltd, στην οποία κατέχει ποσοστό 20,3%, και η οποία αναπτύσσει (μέσω της συμμετοχής της στην Ικτίνος ΤΕΧΝΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.) project στη Σητεία Κρήτης για την δημιουργία τουριστικής μονάδας, συνεδριακού κέντρου, κέντρου θαλασσοθεραπείας, μαρίνα σκαφών, γήπεδο Golf, καθώς και δύο οικιστικές περιοχές, σε συνεργασία με την εταιρία Dolphin Capital Investors. To project αυτό έχει καθυστερήσει λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην χορήγηση αδειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v