Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ορκωτοί: "Καυτές" επισημάνσεις για 20 εισηγμένες!

Τι επισημαίνουν οι ορκωτοί ελεγκτές στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις για 20 εισηγμένες εταιρίες - Ποια καμπανάκια χτυπούν και τι διαπραγματεύονται οι πιστώτριες τράπεζες με τις διοικήσεις των εταιριών.

Ορκωτοί: Καυτές επισημάνσεις για 20 εισηγμένες!
Τι επισημαίνουν οι ορκωτοί ελεγκτές στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις για 20 εισηγμένες εταιρίες - Ποια καμπανάκια χτυπούν και τι διαπραγματεύονται οι πιστώτριες τράπεζες με τις διοικήσεις των εταιριών.

Σε ένα… απέραντο τραπέζι διαπραγματεύσεων μεταξύ επιχειρήσεων και τραπεζών έχει μετατραπεί η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις αναγνώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Αρκετές δεκάδες εταιρίες αντιμετωπίζουν σοβαρά ή και πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, την ώρα όπου κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να προβλέψει πότε τελικά θα αρχίσει η περιβόητη ανάκαμψη της οικονομίας.

Στο σημερινό δημοσίευμα του Euro2day.gr παρουσιάζουμε ενδεικτικά τις επισημάνσεις των ορκωτών ελεγκτών αλλά και τις θέσεις των ίδιων των διοικήσεων είκοσι εισηγμένων εταιριών.

Σε κάποιες από αυτές το πρόβλημα είναι σχετικά ελαφρύ: απλώς έσπασαν κάποια covenants ή, αλλιώς, έπαψαν να τηρούν κάποιους όρους για μακροπρόθεσμα δάνεια που είχαν συνάψει. Σε αυτές τις... απλές περιπτώσεις, η μέχρι τώρα πείρα έχει δείξει πως οι διαπραγματεύσεις με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κρατούν μήνες και στο τέλος βρίσκεται κάποια λύση. Ωστόσο, ίσως στη μετά την BlackRock εποχή τα πράγματα να στριμωχτούν κάπως περισσότερο.

Υπάρχουν, όμως, δυστυχώς και αρκετές περιπτώσεις όπου τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και η ίδια η βιωσιμότητα των εταιριών. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι αναγνώστες δεν θα πρέπει μόνο να περιοριστούν σε όσα αναφέρονται πιο κάτω, αλλά και να τα συνεκτιμήσουν με άλλα στοιχεία από τις λογιστικές καταστάσεις, με τη δική τους εμπειρία και τις απόψεις των αναλυτών.

Alapis

Η διοίκηση της εισηγμένης αναφέρει: "Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας και τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις, ο όμιλος βρίσκεται επί του παρόντος σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, αποσκοπώντας στην αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανεισμού του. Επιπλέον, δύο γενικές συνελεύσεις της Alapis έχουν αποφασίσει την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών έως 98 εκατ. ευρώ, αποσκοπώντας στην περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της εταιρίας".

Compucon

Λόγω των συσσωρευμένων ζημιών, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρίας, όπως εμφανίζεται στη συνοπτική εταιρική κατάσταση οικονομικής θέσης της 30ής Ιουνίου 2011, είναι κατώτερο του ενός δεκάτου του μετοχικού κεφαλαίου.


Hellas On Line

Τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας είναι αρνητικά. Η μητρική Intracom Holdings έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την οικονομική της υποστήριξη ως εγγυήτρια του συνόλου του δανεισμού ή/και την παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης, που μπορεί να είναι επίσης απαραίτητη από τις περιστάσεις.
Η εταιρία βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με σκοπό τη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας. Κατά το 2010 έχει εισπραχθεί το ποσό των 12 εκατ. ευρώ από την Intracom Holdings ως προκαταβολή έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου.


Σάνυο Ελλάς Συμμετοχών

Ο όμιλος λόγω μη τήρησης χρηματοοικονομικών όρων υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων, συνολικού ποσού 20,9 εκατ. ευρώ, εντός προκαθορισμένων ορίων, βρίσκεται σήμερα σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τα πιστωτικά ιδρύματα, με σκοπό τον επανακαθορισμό των όρων των εν λόγω υποχρεώσεων.

Επίσης, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών του υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών του στοιχείων. Σύμφωνα με τον ορκωτό ελεγκτή, "η επιτυχής διαχείριση των διαπραγματεύσεων με τα πιστωτικά ιδρύματα κρίνεται καθοριστικός παράγοντας για τη δυνατότητα συνέχισης της ομαλής δραστηριότητας του ομίλου στο μέλλον".

Shelman

Η διοίκηση της εισηγμένης αναφέρει: "Ο όμιλος, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και να ανταποκριθεί στη συνεχόμενη συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, προβαίνει σε απολύσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Ωστόσο, η εταιρία, μην μπορώντας να διαβλέψει χρονικά την άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας και εν γένει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην ελληνική αγορά, δεν δύναται να διαβεβαιώσει για το μέλλον ότι θα παράγει επαρκή διαθέσιμα, ή ότι θα διαθέτει τα απαραίτητα δανειακά κεφάλαια για να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες πληρωμές".

Ο όμιλος βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανεισμού, προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του ακόμη και σε δυσμενέστερα σενάρια οικονομικής ύφεσης.

Επιπρόσθετα, η εταιρία δεν τηρεί τις τιμές ορισμένων προκαθορισμένων χρηματοοικονομικών δεικτών ληφθέντων ομολογιακών δανείων εντός των προκαθορισμένων ορίων και συνεπώς αιτήθηκε ανοχή για τη μη τήρησή τους μέχρι και τη χρήση του 2012. Κατά τη διάρκεια του 2011, η εταιρία ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει το σύνολο των συμβατικών της υποχρεώσεων, οι οποίες απορρέουν από τα ομολογιακά δάνεια.

ΕΛΦΙΚΟ

Ο ορκωτός ελεγκτής επισημαίνει παράγοντες που υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας ως προς τη δυνατότητα της εταιρίας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.

Ελληνική Υφαντουργία

Ο ορκωτός ελεγκτής επισήμανε πως ο όμιλος δεν βρίσκεται σε συμμόρφωση με τους οριζόμενους από τις ομολογιακές δανειακές συμβάσεις χρηματοοικονομικούς δείκτες κατά την ημερομηνία αυτήν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καταγγελία των συμβάσεων. Ως συνέπεια της απεικόνισης των δανειακών υποχρεώσεων, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου και της εταιρίας υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων. Οι παραπάνω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρίας και του ομίλου.


Axon Holdings

Ο όμιλος, λόγω μη τήρησης ορισμένων χρηματοοικονομικών δεικτών υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων συνολικού ποσού 237.224 χιλ. ευρώ εντός προκαθορισμένων ορίων, βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τα πιστωτικά ιδρύματα, με σκοπό τον επανακαθορισμό των όρων των εν λόγω υποχρεώσεων.

Επιπρόσθετα, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών του υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών του στοιχείων. Οι παραπάνω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αμφιβολία συνέχισης της δραστηριότητας του ομίλου, σύμφωνα με τον ορκωτό ελεγκτή.

ΜΑΡΑΚ Ηλεκτρονική

Ο όμιλος δεν στερείται προβλήματα και ο ορκωτός ελεγκτής σημειώνει "αρνητική καθαρή θέση, βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μεγαλύτερες του κυκλοφορούντος ενεργητικού και μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων".

Σύμφωνα με τον ορκωτό, "αυτές οι συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρίας και του ομίλου". Στις 30/6/2011, οι οφειλόμενες υποχρεώσεις προς το προσωπικό προσέγγιζαν το 1 εκατ. ευρώ.

Audiovisual

Στα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η εισηγμένη συγκαταλέγεται το γεγονός ότι ο όμιλος δεν έχει μπορέσει να ανταποκριθεί σε συμβατικούς όρους για ορισμένες μακροπρόθεσμες δανειακές συμβάσεις. Η διοίκηση, ωστόσο, βρίσκεται σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων των μακροπρόθεσμων δανείων με τα πιστωτικά ιδρύματα με τα οποία συνεργάζεται. Σύμφωνα με τη διοίκηση, "τα αποτελέσματα από τις παραπάνω διαπραγματεύσεις είναι ιδιαίτερα θετικά για τον όμιλο, ενώ έχουν επιτευχθεί προφορικές συμφωνίες με ορισμένους από τους δανειστές". Στα πλεονεκτήματα της εισηγμένης συμπεριλαμβάνεται και το ισχυρό μετοχικό της σχήμα.

Ευρωσυμμετοχές

Ο ορκωτός ελεγκτής εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της
εταιρίας έχει καταστεί αρνητικό και συνεπώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 48 του κωδ. Ν. 2190/1920. Το θέμα αυτό αποτελεί σημαντική ένδειξη για ενδεχόμενη αδυναμία συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρίας.

Μπουτάρης

Αναφερόμενος ο ορκωτός ελεγκτής στο πρόβλημα της ρευστότητας, σημειώνει: "Η διοίκηση έχει εκπονήσει κατάλληλο πρόγραμμα που συνίσταται κυρίως σε επαφές με δανείστριες τράπεζες, για τη χρηματοδότηση της εταιρίας, υπάρχει και προσχέδιο ιδιωτικού συμφωνητικού, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας και να συνεχισθεί απρόσκοπτα η δραστηριότητα της εταιρίας και του ομίλου.

Κατά την 30ή Ιουνίου 2011, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρίας, στο μεγαλύτερο μέρος τους ληξιπρόθεσμες, υπερέβαιναν το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού της κατά ποσό 6.142 χιλ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλου κατά 8.640 χιλ. ευρώ.

Για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων ρευστότητας η διοίκηση δηλώνει πως εξετάζει κάθε πρόσφορο μέτρο βελτίωσης της επιχειρηματικής απόδοσης και βελτίωσης των όρων χρηματοδότησης σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες. Αποβλέποντας στη χρηματοδότηση από τις πιστώτριες τράπεζες, έχει ανατεθεί σε ελεγκτικό οίκο η εκπόνηση μελέτης για τη βιωσιμότητα της εταιρίας και της θυγατρικής της Ι.ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ & ΥΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ.

Τα αποτελέσματα των επαφών με τις τράπεζες είναι να υπάρξει νέα εφάπαξ χρηματοδότηση ποσού ικανού να ξεπεραστούν τα προβλήματα ρευστότητας, ώστε ο όμιλος να μπει πιο δυναμικά στην αγορά.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της περιόδου από την έναρξη του 2011 κρίνονται από τη διοίκηση ενθαρρυντικά.

Ταυτόχρονα, την προηγούμενη χρήση 2010 οι ζημίες ήταν μεγαλύτερες από το 30% του συνόλου των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου, οπότε για τη συμμόρφωση με τις διατάξεις του άρθρου 3.1.2.5 παρ 1(β) του κανονισμού του Χ.Α., το διοικητικό συμβούλιο πρότεινε στην τακτική γενική συνέλευση στις 30/6/2011 να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η πρόταση αυτή θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση κατά την 3η επαναληπτική τακτική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την 8η Σεπτεμβρίου 2011.

Η διοίκηση πιστεύει και δηλώνει πως έχει σοβαρές ενδείξεις ότι θα πραγματοποιηθεί η προαναφερόμενη χρηματοδότηση, για την οποία υπάρχει και προσχέδιο ιδιωτικού συμφωνητικού, και θα ξεπεραστούν τα προβλήματα ρευστότητας.


Κεραμεία Αλλατίνη

Ο ορκωτός ελεγκτής αναφέρεται ότι για το α΄ εξάμηνο του 2011 όπως και στις προηγούμενες χρήσεις 2009 - 2010 η εταιρία είχε μηδενικό κύκλο εργασιών. Επιπλέον, η καθυστέρηση της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων της εταιρίας, οι διαδοχικά ζημιογόνες χρήσεις, η δυσμενής χρηματοοικονομική κατάσταση και η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο συνιστούν παράγοντες που υποδηλώνουν αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητά της εταιρίας και του ομίλου να συνεχίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Επίσης αναφέρεται στη θυγατρική Κεραμεία Αλλατίνη Φωτοβολταϊκά Πάρκα, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της οποίας υπολείπεται του 10% του μετοχικού και στο γεγονός ότι έχει συνταχθεί προσύμφωνο πώλησης της θυγατρικής.

Μαΐλλης

Ο ορκωτός ελεγκτής εφιστά την προσοχή στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής του ισολογισμού του ομίλου. Αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με τον ορκωτό, ο όμιλος θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει ουσιαστική αβεβαιότητα, η οποία ενδεχομένως θα προκαλέσει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρίας και του ομίλου να συνεχίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Μηχανική

Στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή γίνεται αναφορά στην ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών του ομίλου και της εταιρίας συνολικού ποσού 163.509 χιλ. ευρώ και 101.594 χιλ. ευρώ αντίστοιχα. Η επιτυχής έκβαση των προσπαθειών που καταβάλλονται για τη βελτίωση της ρευστότητας αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας γεγονός για τη λειτουργία του ομίλου και της εταιρίας.

Νεώριον Σύρου

Τρεις οι επισημάνσεις του ορκωτού ελεγκτή:
1) Το γεγονός ότι ο όμιλος αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε προμηθευτές, πιστωτές, ασφαλιστικούς οργανισμούς και σε τραπεζικά ιδρύματα, οι οποίες κατά τη λήξη της κλειόμενης περιόδου ανέρχονταν σε 59.311,66 χιλιάδες ευρώ, και για τον λόγο αυτόν δεν τηρούνται συμβατικές υποχρεώσεις του, με συνέπεια να έχουν καταγγελθεί κάποιες συμβάσεις και να υφίσταται ο κίνδυνος καταγγελίας κάποιων άλλων.
2)Το ότι η θυγατρική εταιρία Ναυπηγεία Ελευσίνας έχει υπαχθεί στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 σύμφωνα με την απόφαση 399/28.04.2011 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
3) Οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, είναι αναγκαίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρίας και του ομίλου. Αυτές οι συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας,που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της εταιρίας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Τεγόπουλος

Ο ορκωτός ελεγκτής δεν διατυπώνει επιφύλαξη στη γνώμη του, αλλά εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι " εταιρία και ο όμιλος εμφανίζουν συνεχόμενες ζημίες μεγάλου ύψους από τη χρήση 2009 (αρνητικό EBITDA) καθώς και αρνητικές ταμεακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες. Αυτές οι συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της εταιρίας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, εφόσον δεν ληφθούν από τη διοίκηση τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και της ρευστότητας".


Yalco

Ο ορκωτός ελεγκτής επισημαίνει: "Υπάρχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια συνολικού ύψους 10,2 εκατ. ευρώ περίπου. Η εταιρία και ο όμιλος βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα για την αναδιάρθρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων, που αποτελεί σημαντική συνθήκη ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους.

Η διοίκηση της Yalco υποστηρίζει πως "η εταιρία βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για την αναδιοργάνωση του δανεισμού της με όρους που θα διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της. Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και θα έχει πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση των δανείων της μητρικής".

Εβροφάρμα

Η διοίκηση της εταιρίας βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης της επαναδιαπραγμάτευσης νέου κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, επειδή δεν διατήρησε την αναλογία χρηματοοικονομικών δεικτών που προβλέπονται από τις υπάρχουσες δανειακές συμβάσεις.


Ιατρικό Αθηνών

Ο όμιλος επειδή στις 31/12/2010 δεν τηρούσε τους συμβατικούς όρους δανείων από τράπεζες, συνολικού ύψους 143,7 εκατ. ευρώ, στις 30 Ιουνίου 2011, βρίσκεται στο στάδιο της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων αυτών των δανείων με τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v