Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελινόιλ: Ζημιές €600 χιλ. στο εξάμηνο 2011

Στα 0,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές στα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Ελινόιλ στο α' εξάμηνο έναντι κερδών 0,7 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Ελινόιλ: Ζημιές €600 χιλ. στο εξάμηνο 2011
Στα 0,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές στα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της ΕΛΙΝΟΪΛ στο α' εξάμηνο έναντι κερδών 0,7 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Αναλυτικά, η σημαντική μείωση των πωλήσεων στο σύνολο της ελληνικής εσωτερικής αγοράς κατά 5,5% συνέβαλε ώστε οι πωλήσεις της ΕΛΙΝΟΪΛ να παρουσιάσουν μείωση της τάξεως του 4,4%, ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο του 2011 ανήλθε σε €395,9 εκατ. έναντι € 398,0 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2010, καταγράφοντας μικρή μείωση.

Τα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε € 19,8 εκατ. έναντι € 22,9 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2010 και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 2,5 εκατ. έναντι € 3,2 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010.

Αντίστοιχα τα ενοποιημένα προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου (EBT) ανήλθαν σε ζημία €0,7 εκατ. έναντι κέρδους € 1,0 εκατ. ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) ανήλθαν σε ζημία € 0,6 εκατ. έναντι κέρδους € 0,7 εκατ.

Όσον αφορά στη μητρική εταιρία ΕΛΙΝΟΪΛ Α.Ε., τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 3,5 εκατ. μειωμένα κατά 9,9% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010, τα κέρδη προ φόρων σε € 62 χιλ. έναντι € 1,14 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010 και τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) ήταν οριακά αρνητικά έναντι κέρδους € 0,7 εκατ..

Τα αποτελέσματα εξαμήνου του ομίλου έχουν επηρεασθεί τόσο σε επίπεδο μητρικής ως συνέπεια της σημαντικής μείωσης της ζήτησης για πετρελαιοειδή, όσο και στις θυγατρικές όπου οι προοπτικές δραστηριοποίησης της ΕΛΙΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Τ.Ε. περιορίζονται από την περαιτέρω συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και την γενικότερη εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο εγχώριος κατασκευαστικός κλάδος, ενώ τα αποτελέσματα της ΕΛΙΝ Ν.Ε. αφενός επηρεάστηκαν από τη πτώση στη ζήτηση για μεταφορά καυσίμων και αφετέρου επιβαρύνθηκαν με έξοδα που σχετίζονται με τον προγραμματισμένο δεξαμενισμό (special dry docking) των δύο μεγάλων δεξαμενόπλοιων.

Ασφαλώς, στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος βάρυνε ιδιαίτερα και η πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού, απόρροια της κρίσης στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
 
Μέσα στο σημερινό, ιδιαίτερα δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον, η ΕΛΙΝΟΪΛ αξιοποιώντας το δυναμικό της, την ισχυρή της κεφαλαιακή της επάρκεια και τις άρτιες υποδομές της, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην στρατηγική της για επιλεκτική και στοχευμένη ανάπτυξη, δίνοντας βάρος στις υγιείς συνεργασίες και προσοχή στην διασφάλιση των εσόδων της.

Επιπρόσθετα, οι επεκτάσεις που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στην εγκατάσταση καυσίμων του Πόρτο Λάγους και βρίσκονται σε εξέλιξη στην εγκατάσταση καυσίμων Ασπροπύργου, αποτελούν τις πιο πρόσφατες κινήσεις στο επενδυτικό πλάνο της εταιρίας το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της δυνατότητας της για άμεση και ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών της.

Παράλληλα, η ΕΛΙΝΟΪΛ έχει ήδη ολοκληρώσει ή δρομολογήσει για άμεση υλοποίηση όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να απορροφηθούν οι όποιες αρνητικές συνέπειες του α’ εξαμήνου αλλά και να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ώστε η πορεία της εταιρίας για το τρέχον έτος να ολοκληρωθεί θετικά.

Επιπλέον, η ΕΛΙΝΟΪΛ  ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο στη συνεδρίασή του της 26ης Αυγούστου 2011 αποφάσισε την τροποποίηση του προορισμού των αντληθέντων κεφαλαίων από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίσθηκε με την από 26/6/2008 Απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων και πιστοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 12ης Μαρτίου 2009.

Συγκεκριμένα, λόγω της ολοκλήρωσης της επένδυσης «Επέκταση Αποθηκευτικών Εγκαταστάσεων Πόρτο Λάγος» με κόστος χαμηλότερο του προϋπολογισθέντος, υφίσταται στη συγκεκριμένη κατηγορία υπόλοιπο ποσού € 229.682,86, το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διοχετεύσει σε μείωση του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της Εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v