Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καρέλιας: Μειώση κερδών 4,74% το α΄ εξάμηνο

Στα 12,514 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου Καρέλιας. Μείωση 4,74%. Στην σημαντική υποτίμηση του δολαρίου Η.Π.Α. σε σχέση με το ευρώ, αποδίδει η διοίκηση της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια τη μείωση.

Καρέλιας: Μειώση κερδών 4,74% το α΄ εξάμηνο
Στη σημαντική υποτίμηση του δολαρίου Η.Π.Α. σε σχέση με το ευρώ, αποδίδει η διοίκηση της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια τη μείωση των προ φόρων κερδών της κατά 21,34% σε επίπεδο ομίλου και 17,36% σε επίπεδο μητρικής το πρώτο εξάμηνο του έτους. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου τα καθαρά κέρδη του ομίλου μειώθηκαν 4,74% με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 12,514 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκε ο τζίρος. Συγκεκριμένα, ο καθαρός κύκλος εργασιών του ομίλου (χωρίς ΕΦΚ) είναι αυξημένος κατά 2,23% στα 284,229 εκατ. ευρώ και εκείνος της εταιρείας κατά 1,99% στα 209,188 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη μετά από φόρους της μητρικής να έχουν ανέλθει στα 12,991 εκατ. ευρώ από 12,640 εκατ. ευρώ. 

Η μείωση της κατανάλωσης στην εσωτερική αγορά συνεχίστηκε και το πρώτο εξάμηνο του έτους και αναμένεται, όπως σημειώνεται στην εξαμηνιαία έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της Καπνοβιομηχανίας, να συνεχιστεί και κατά τους υπόλοιπους μήνες. Αντίθετα επετεύχθη αύξηση του όγκου πωλήσεων στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, της Ε.Ε., και της Αφρικής παρά τις αντίξοες πολιτικές συνθήκες. Αύξηση υπήρξε και στις αγορές της Ασίας, εκεί που ήδη ξεκίνησε και η εμπορική δραστηριοποίηση της θυγατρικής της στην Τουρκία.

Στην Ανατολική Ευρώπη, λόγω της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στην περιοχή, παρατηρήθηκε στροφή καταναλωτών προς οικονομικότερα σήματα, κατηγορία στην οποία η Εταιρεία, κυρίως λόγω των εισαγωγικών δασμών, έχει πολύ μικρή συμμετοχή. Κατ’ επέκταση εκεί ο όγκος πωλήσεων ήταν μειωμένος. Λόγω των παραπάνω, ο καθαρός κύκλος εργασιών σε επίπεδο εταιρείας και ομίλου είναι οριακά αυξημένος.

Αξίζει να σημειώσουμε τέλος ότι ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού στο τέλος της εξεταζόμενης περιόδου για τον όμιλο ήταν 484 άτομα και για την εταιρεία 450 άτομα από 477 και 443 αντίστοιχα το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Προοπτικές για β’ εξάμηνο

Περαιτέρω μείωση των πωλήσεων των οικονομικών σημάτων της στην ελληνική αγορά και ενδεχόμενη μείωση του ποσοστού της ως επακόλουθο της αύξησης του ελάχιστου ειδικού φόρου, αναμένει για το δεύτερο εξάμηνο η διοίκηση της Καπνοβιομηχανίας.

Σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της εταιρείας η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση του φόρου στα οικονομικά σήματα θα οδηγήσει σε αύξηση του λαθρεμπορίου με περαιτέρω μείωση των ποσοτήτων καπνοβιομηχανικών προϊόντων που διακινούνται μέσα από τα νόμιμα δίκτυα διανομής, ενώ σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα έχουν και οι συνεχώς μειούμενες απολαβές των λιανοπωλητών των μεγάλων αστικών κέντρων.

Παράλληλα η μείωση των ημερών πίστωσης που παρέχει το Ελληνικό Δημόσιο για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και Φ.Π.Α. από 56 ημέρες σε 28 (ισχύει από σήμερα), αναμένεται να έχει αρνητική επίπτωση στα ταμειακά διαθέσιμα κατά 25 εκατ. ευρώ περίπου, με ισόποση όμως μείωση και των οφειλών της εταιρείας προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Στον τομέα των διεθνών πωλήσεων αναμένεται να συνεχιστεί η πολύ καλή πορεία των πωλήσεων προς τις χώρες της Ε.Ε. και της Δυτικής Ευρώπης γενικότερα. Επίσης η διοίκηση της εταιρείας αναμένει να συνεχιστεί η καλή πορεία στις χώρες της Άπω Ανατολής, της Μέσης Ανατολής συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, ενώ σύντομα ευελπιστεί ότι θα επανεκκινήσει την εξαγωγική μας δραστηριότητα στην αγορά της Ουκρανίας μέσω νέου τοπικού συνεργάτη.

Η σημαντική αύξηση της ζήτησης των προϊόντων της από χώρες της Βορείου Αφρικής η οποία οδήγησε σε αύξηση πωλήσεων κατά τους τελευταίους μήνες του πρώτου εξαμήνου, αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος εξαμήνου ενώ στην συνέχεια δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μία προσωρινή παύση των πωλήσεων λόγω υπεραποθεματοποίησης αλλά και πολιτικών μεταβολών στις χώρες αυτές.

Τέλος σε ότι αφορά στις πρώτες ύλες δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στις τιμές κτήσεως. Οι τρέχουσες συμφωνίες με τους προμηθευτές έχουν χρονική ισχύ μέχρι το τέλος του έτους ή και μετέπειτα. Εξαίρεση αυτές που αφορούν την χρησιμοποίηση τσιγαρόχαρτων τύπου Low Ignition propensity (LIP) στις ποσότητες που προορίζονται για τις χώρες της ΕΕ κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2011. Αναμένεται να πολλαπλασιαστούν περίπου οι τιμές κτήσης τσιγαροχάρτου, το κόστος του οποίου, όμως, σήμερα δεν ξεπερνά το 2% του συνολικού κόστους παραγωγής. Αντιθέτως η διοίκηση της εταιρείας αναμένει μικρή μείωση στις τιμές κτήσης καπνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v