Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει ταχύτητα παρά την κρίση η Mevaco

Σε μια περίοδο όπου η πλειονότητα των ελληνικών εταιρειών αγωνίζεται να επιβιώσει, η εταιρεία παραγωγής μεταλλικών προϊόντων Mevaco αναμένεται φέτος να επιτύχει την υψηλότερη επίδοση στην ιστορία της.

Ανεβάζει ταχύτητα παρά την κρίση η Mevaco
Σε μια περίοδο όπου η πλειονότητα των ελληνικών εταιρειών αγωνίζεται να επιβιώσει και να περιορίσει τις μεγάλες απώλειές της από την οικονομική κρίση, η εταιρεία παραγωγής μεταλλικών προϊόντων Mevaco αναμένεται φέτος να επιτύχει την υψηλότερη επίδοση στην ιστορία της σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών της.

Επίδοση, μάλιστα, που θα συνοδεύεται και από ένα αρκετά κερδοφόρο αποτέλεσμα. Ειδικότερα, για το πρώτο φετινό εξάμηνο οι πωλήσεις του ομίλου Mevaco αυξήθηκαν από τα 9,8 εκατ. ευρώ στα 16 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) από τις 323.000 ευρώ στο 1,559 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τις 115.000 ευρώ στο 1,15 εκατ. ευρώ.

Επιβάλλεται να σημειωθεί ότι οι θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές των 2,4 εκατ. ευρώ, χρηματοδότησαν το μεγαλύτερο τμήμα των επενδύσεων που υλοποιήθηκαν (2,8 εκατ. ευρώ).
Και πέραν αυτών:

Οι ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις της, της επιτρέπουν να αισιοδοξεί για έναν πολύ ικανοποιητικό όγκο εργασιών μέσα στο 2012.

• Το επενδυτικό της πρόγραμμα συνεχίζει να υλοποιείται (ολοκληρώθηκε η επέκταση του κτιρίου που θα συμβάλει και στη μείωση του κόστους), σε αντίθεση με την πλειονότητα των εταιρειών που έχει παγώσει τέτοιες διαδικασίες.

Η ρευστότητα της εισηγμένης εταιρείας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα (τραπεζικός δανεισμός 5,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,2 εκατ. ευρώ είναι μακροπρόθεσμα).

Τα προβλήματα επισφαλειών φαίνεται να είναι περιορισμένα, λόγω κυρίως της επικέντρωσης των πωλήσεων σε ισχυρούς πελάτες.

• Με δεδομένο πως μεταξύ των πελατών της συμπεριλαμβάνονται και εξαγωγικές επιχειρήσεις, σημαντικό τμήμα των πωλήσεων της Mecavo κατευθύνεται στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα η δραστηριότητα της εισηγμένης εταιρείας να ανεξαρτητοποιείται σε σημαντικό βαθμό από τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά.

Η αλήθεια είναι πως η αρχή της οικονομικής κρίσης προκάλεσε κάποιες αναταράξεις στην Mevaco, καθώς κάποιοι από τους πελάτες της περιόρισαν τις παραγγελίες τους, ενώ παράλληλα επηρεάστηκε πτωτικά και η ζήτηση από τον κατασκευαστικό κλάδο.

Αυτό που ωστόσο φάνηκε να οδηγεί στην αναστροφή της πορείας είναι η κυρίως η ικανότητα της εισηγμένης να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, «ανακαλύπτοντας» νέες δραστηριότητες και νέες αγορές.

Για παράδειγμα, πολύ καλά εξελίσσονται οι εργασίες στον τομέα κατασκευής μερών και συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ενδεικτικό στοιχείο, επίσης, είναι η ανάληψη εργασιών στον τομέα κατασκευής μερών για αμυντικά συστήματα.

Η Mevaco, επίσης, έχει κάνει σημαντική προεργασία και σε άλλες δραστηριότητες, όπως σε αυτήν της διαχείρισης των απορριμμάτων, σε μια περίοδο όμως που τα οικονομικά των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης παρουσιάζουν έντονα προβλήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v