Frigoglass: Στα 7,76 εκατ. τα κέρδη το Q1

Πτώση 11,1% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Frigoglass το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης και διαμορφώθηκαν σε 7,760 εκατ. ευρώ.

Frigoglass: Στα 7,76 εκατ. τα κέρδη το Q1
Πτώση 11,1% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Frigoglass το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης και διαμορφώθηκαν σε 7,760 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις, αντιθέτως, ενισχύθηκαν κατά 18% στα 159,117 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA ήταν αυξημένα κατά 6,9% στα 24,330 εκατ. ευρώ.


Ο κύριος Δώρος Κωνσταντίνου, Εντεταλμένος Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε:

"Παρά την μακροοικονομική αβεβαιότητα στις κύριες Ευρωπαϊκές αγορές, καταφέραμε να σημειώσουμε ένα ακόμη τρίμηνο ανοδικών πωλήσεων σε συνέχεια της σημαντικής ανόδου του αντίστοιχου τριμήνου του 2011, αποδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής μας διασποράς.

Παραμένουμε επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές της αγοράς στην Ευρώπη. Ωστόσο, παρά την παρατεταμένη περίοδο ύφεσης πολλών γεωγραφικών περιοχών, η
Frigoglass σημείωσε σημαντική ανάπτυξη στην διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους. Το επιχειρηματικό μοντέλο και η στρατηγική μας θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε τις μακροοικονομικές προκλήσεις, επιτυγχάνοντας περαιτέρω πρόοδο σε όλους τους κλάδους δραστηριοποίησής μας. Η ευρεία γεωγραφική παρουσία, η ηγετική θέση στην αγορά και οι ισχυροί δεσμοί με τις μεγαλύτερες εταιρείες αναψυκτικών και ποτών διεθνώς, αποτελούν εχέγγυα της περαιτέρω επιτυχίας και ανάπτυξης της Frigoglass.

Επίσης, είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τον Torsten Tuerling ως Διευθύνοντα Σύμβουλο της
Frigoglass. O Torsten έχει εκτενή εμπειρία τόσο στον κλάδο επαγγελματικής ψύξης όσο και στις διεθνείς αγορές και προσβλέπουμε στην συνέχιση της επιτυχημένης πορείας και ανάπτυξης της Frigoglass υπό την ηγεσία του."

Οι προοπτικές

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η Frigoglass, η εταιρεία "σημείωσε περαιτέρω άνοδο στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ακολουθώντας την σημαντική ανάπτυξη της αντίστοιχης περιόδου του 2011, παρουσιάζοντας αύξηση πωλήσεων σχεδόν σε όλες τις περιοχές δραστηριοποίησής της, παρά τις αντίξοες συνθήκες σε πολλές Ευρωπαϊκές αγορές. Η Ανατολική Ευρώπη κατέγραψε αναπτυξιακή πορεία στην αρχή του έτους αντιστρέφοντας την αρνητική τάση των δύο τελευταίων τριμήνων του 2011, ενώ ακολούθησε την διψήφια αύξηση του πρώτου τριμήνου του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω παραγγελιών που πραγματοποιηθήκαν νωρίτερα. Η Ασία/Ωκεανία επίσης είχε θετική πορεία λόγω σημαντικών τοποθετήσεων στην Ινδία, ενώ η Αφρική/Μέση Ανατολή διατήρησε ικανοποιητικά επίπεδα ζήτησης. Η Βόρειος Αμερική είχε ανοδική πορεία πωλήσεων, αξιοποιώντας τα νέα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του περασμένου έτους. Ο κλάδος Υαλουργίας αναπτύχθηκε περαιτέρω σε σχέση με τη σημαντική άνοδο που είχε καταγράψει στο πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, παρά το προγραμματισμένο κλείσιμο ενός φούρνου στη Νιγηρία τον Ιανουάριο για επισκευή.

Οι προοπτικές για το 2012 παραμένουν αμετάβλητες. Αναμένουμε η Αφρική/Μέση Ανατολή να διατηρήσει θετική πορεία στα επόμενα τρίμηνα και η Ασία/Ωκεανία να συνεχίσει με ανοδική τάση. Επίσης, προβλέπουμε να εξακολουθήσει η θετική τάση των πωλήσεων στη Βόρειο Αμερική, με περαιτέρω σημεία ανόδου στη διάρκεια του έτους. Εν όψει του συνεχόμενα αντίξοου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, παραμένουμε επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές των κύριων αγορών της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης. Συνολικά, περιμένουμε το πρώτο εξάμηνο του έτους να ακολουθήσει τη συνήθη εποχικότητα, με επιβράδυνση των Ευρωπαϊκών αγορών στο δεύτερο μισό του έτους, ενώ τις αγορές της Αφρικής και της Ασίας να σημειώσουν αναπτυξιακή πορεία. Επίσης, αναμένουμε ο κλάδος Υαλουργίας να καταγράψει περαιτέρω πρόοδο μέσα στο 2012.

Η ανοδική τάση των τιμών των πρώτων υλών εξακολούθησε στο τρίμηνο, αντισταθμίζοντας το θετικό αποτέλεσμα τόσο της μόχλευσης όγκου όσο και των συνεχόμενων προσπαθειών μας για μείωση του λειτουργικού κόστους. Ωστόσο, προσδοκούμε οι πληθωριστικές τάσεις των τιμών των πρώτων υλών να ομαλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του έτους και το κόστος ανά μονάδα προϊόντος για το σύνολο του 2012 να μην ξεπεράσει το επίπεδο του 2011. Επιπρόσθετα, η σταθερή εστίαση μας στη μείωση του λειτουργικού κόστους θα βελτιώσει περαιτέρω την αποδοτικότητα για το 2012.

Διατηρούμε αμετάβλητη την πρόβλεψή μας για τις ετήσιες κεφαλαιακές δαπάνες, συμπεριλαμβάνοντας επενδύσεις προς τη Frigoglass JebelAli, ύψους €43 εκατ. Παραμένουμε βέβαιοι ότι η συνετή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, θα βελτίωσει τη ρευστότητά μας κατά τη διάρκεια του 2012 και θα μεγιστοποιήσει τις ταμειακές ροές ενδυνάμωνοντας τον ισολογισμό μας.

Παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον του 2012, θεωρούμε ότι το επιχειρηματικό μας μοντέλο και η στρατηγική μας θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας. Η ισορροπημένη γεωγραφική κατανομή, η ηγετική μας θέση στην αγορά και οι ισχυροί δεσμοί με τις κυρίαρχες εταιρείες αναψυκτικών και ποτών διεθνώς αποτελούν εχέγγυα της επιτυχίας της Frigoglass".


**** Τα αποτελέσματα της Frigoglass δημοσιεύονται αναλυτικά στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v