Φουρλής: Μικρή βελτίωση στο β΄ εξάμηνο

Βελτιώσεις στο β’ εξάμηνο του 2012, χωρίς ωστόσο δραστική αλλαγή στην πορεία των μεγεθών που εμφάνισε στο πρώτο μισό της τρέχουσας χρήσης, αναμένει η διοίκηση του ομίλου Φουρλή.

Φουρλής: Μικρή βελτίωση στο β΄ εξάμηνο
Βελτιώσεις στο β’ εξάμηνο του 2012, χωρίς ωστόσο δραστική αλλαγή στην πορεία των μεγεθών που εμφάνισε στο πρώτο μισό της τρέχουσας χρήσης, αναμένει η διοίκηση του ομίλου Φουρλή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης -ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2012.

Οι επιπτώσεις από την ραγδαία καταναλωτική ύφεση στην εγχώρια αγορά, συνεχίστηκαν και στο β’ τρίμηνο της χρήσης με αποτέλεσμα ο όμιλος να συνεχίσει να εμφανίζει ζημιές για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, κ. Απ. Πεταλά, στο πρώτο εξάμηνο του 2012 οι λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα (όπου πραγματοποιείται και ο κύριος όγκος του κύκλου εργασιών) μειώθηκαν κατά 16% τη στιγμή που στο εξωτερικό (όπου βεβαίως προσανατολίστηκε και ο κύριος όγκος των επενδύσεων των τελευταίων ετών) αυξήθηκαν κατά 63%.

Σύμφωνα με τον ίδιο η τάση συνεχίζει να διατηρείται και στο γ΄τρίμηνο της χρήσης, χωρίς να φαίνεται σημαντική μεταβολή της καταναλωτικής συμπεριφοράς στο μέλλον. Τόνισε δε ότι η πτώση της ζήτησης δεν συνάδει με το ΑΕΠ της χώρας, εκτιμώντας ότι ως ένα βαθμό αυτή οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης και στην οικονομική αβεβαιότητα.

Η πτώση πωλήσεων για την ΙΚΕΑ ήταν σε διψήφιο ποσοστό, ενώ η μείωση των κερδών EBITDA άγγιξε το 69% με το περιθώριο EBITDA να περιορίζεται ακόμη περαιτέρω στο 3,1% από 9,2% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ο κ. Πεταλάς ωστόσο εκτίμησε ότι η κερδοφορία EBITDA θα βελτιωθεί -λόγω εποχικότητας- τα προσεχή τρίμηνα, χωρίς ωστόσο η βελτίωση αυτή να ανατρέπει την παρούσα εικόνα.

Τόνισε ωστόσο ότι το concept συνεχίζει να κερδίζει μερίδια σε μια διαρκώς πτωτική αγορά, ενώ υπογράμμισε ότι φέτος οι τιμές των προιόντων παραμένουν σταθερές, ενώ για περισσότερο από 1.000 κωδικούς έχουν υπάρξει μειώσεις της τάξης του 6% έως 40%.

Ο όμιλος σε συνεργασία με τη μητρική ΙΚΕΑ εκμεταλλεύτηκε την πτώση του κόστους παραγωγής λόγω της πτώσης των πρώτων υλών, προκειμένου να διατηρήσει το προϊοντικό μίγμα της ΙΚΕΑ σε προσιτό επίπεδο.

Παρά τις πιέσεις και το αρνητικό περιβάλλον, ο όμιλος κατάφερε να παρουσιάσει 2,6 εκατ.ευρώ θετικές ταμειακές ροές στο α’ εξάμηνο του 2012, τονίζοντας ότι η υγιής χρηματοοικονομική εικόνα του αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.

Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε ελαφρώς στα 156,8 εκατ. ευρώ από 159 εκατ. ευρώ, ενώ ο κ. Γ. Αλεβίζος, Finance manager του ομίλου, ανέφερε πως ο όμιλος δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου δανεισμού του, καθώς ο κύριος όγκος αυτός αφορά σε μακροπρόθεσμα δάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v