Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξέμεινε από «άμυνες» και «λίπη» η Sato

Φθίνουσα πορεία, που τελικώς οδήγησε στην υπαγωγή του στο άρθρο 99 ακολουθεί ήδη από το 2009 ο όμιλος Sato, έχοντας εν τω μεταξύ την τελευταία τριετία περιορίσει σημαντικά τη δραστηριότητα του στον ευρύτερο χώρο του επίπλου.

Ξέμεινε από «άμυνες» και «λίπη» η Sato
Φθίνουσα πορεία, που τελικώς οδήγησε στην υπαγωγή του στο άρθρο 99 ακολουθεί ήδη από το 2009 ο όμιλος Sato, έχοντας εν τω μεταξύ την τελευταία τριετία περιορίσει σημαντικά τη δραστηριότητα του στον ευρύτερο χώρο του επίπλου.

Ο όμιλος δραστηριοποιούμενος σε μια αγορά που έχει χάσει αθροιστικά το 70% του μεγέθους της τα τελευταία χρόνια, προχώρησε κατ’αρχήν σε πάγωμα νέων συνεργασιών (ακυρώνοντας την επέκταση με τη γερμανική Obi στο χώρο της λιανικής do it yourself), στην πώληση συμμετοχών που διατηρούσε στις αλυσίδες λιανικής οικιακού επίπλου Bo Concept, La Maison Coloniale και Divani & Divani, ενώ τέλος του 2011 πούλησε την πλειοψηφική συμμετοχή του στις θυγατρικές εταιρίες παραγωγής επαγγελματικού επίπλου που διατηρούσε σε Γερμανία και Τουρκία.
 
Ακόμη και το υποσχόμενο δίκτυο καταστημάτων "Εντός", το οποίο υπεραναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια με «αιχμή» το φθηνό προσιτό έπιπλο, δεν φαίνεται να απέδωσε τις προσδοκίες της διοίκησης της Sato.

Μετά από ένα μπαράζ εκπτωτικών περιόδων, μπαζάρ και άλλων προωθητικών ενεργειών, η φίρμα δεν φάνηκε να διεισδύει στη φθίνουσα ελληνική αγορά, οδηγώντας τελικώς την οικογένεια Θεοδωρίδη στην απόφαση δραστικού περιορισμού του δικτύου, που σήμερα αριθμεί μόλις 3 σημεία πώλησης.

Στο επίπεδο του επαγγελματικού επίπλου, όπου αποτελεί τον προνομιακό χώρο της Sato, εκτός από τον έντονο ανταγωνισμό από εισαγόμενα τελικά προιόντα, η εταιρία είχε να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή συρρίκνωση της ζήτησης, που άρχισε σταδιακά μετά το 2004 και εντάθηκε την τελευταία τριετία.

Η διοίκηση του ομίλου εντατικοποίησε τις προσπάθειες περιορισμού του κόστους λειτουργίας, ενώ το 2011 μετακόμισε στην Ελευσίνα, όπου είχε ολοκληρώσει την επένδυση δημιουργίας νέου κέντρου logistics.

Η επένδυση κόστισε 21 εκατ. ευρώ και εκεί μεταβιβάστηκαν οι διοικητικές υπηρεσίες, καθώς και η διαχείριση και ο προγραμματισμός αποθεμάτων και ροής των εμπορευμάτων.

Υπολογίζεται ότι το logistic απέδιδε ωφέλεια 2,6 εκατ. ετησίως, μέσω της μείωσης των δαπανών από το αυξημένο κόστος που είχε πριν ο όμιλος, λόγω λειτουργίας οκτώ διαφορετικών κέντρων πριν.

Παράλληλα, προχώρησε στην πώληση του ακινήτου που διέθετε επί της Κηφισίας τονώνοντας τη ρευστότητα της, χωρίς ωστόσο να αποτρέψει πλέον την προσφυγή στη προστασία του πτωχευτικού κώδικα, καθώς οι τράπεζες δεν συναίνεσαν σε αναχρηματοδότηση και αναδιάρθρωση του δανεισμού του ομίλου. Σημειώνεται ότι το α’ εξάμηνο του 2012, το σύνολο του δανεισμού της ανέρχονταν σε 44 εκατ.ευρώ από 49,6 εκατ.ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στο α’ εξάμηνο του 2012, οι πωλήσεις της Sato υποχώρησαν κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 61,3% στα μόλις 5,1 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο EBITDA τα αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα στα 3,824 εκατ.ευρώ (από 3,225 εκατ.ευρώ αντιστοίχως το 2011), ενώ σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων οι ζημιές στο εξάμηνο ανήλθαν στα 7,5 εκατ.ευρώ. Πάντως τα λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν περαιτέρω κατά 31% το ίδιο διάστημα.

Παρά την περιοριστική ωστόσο στρατηγική, η οικογένεια Θεοδωρίδη προχώρησε στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας με σκοπό τη δραστηριοποίηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικότερα στις φωτοβολταικές εγκαταστάσεις επενδύοντας μάλιστα ποσό που αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v