Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Πτώση 69% στα καθαρά κέρδη εννεαμήνου

Πτώση της τάξης του 69% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Frigoglass στο εννεάμηνο και διαμορφώθηκαν σε 6,039 εκατ. ευρώ, έναντι 19,459 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Frigoglass: Πτώση 69% στα καθαρά κέρδη εννεαμήνου
Πτώση της τάξης του 69% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Frigoglass στο εννεάμηνο και διαμορφώθηκαν σε 6,039 εκατ. ευρώ, έναντι 19,459 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 438,894 εκατ. ευρώ από 438,566 εκατ. ευρώ πέρυσι (+0,1%), ενώ τα EBITDA υποχώρησαν κατά 13,4% στα 56,372 εκατ. ευρώ από 65,069 εκατ. ευρώ πέρυσι.


Ο κύριος Torsten Tuerling, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε:

"Όπως είχαμε αναφέρει στις επιχειρηματικές προοπτικές του εξαμήνου, αντιμετωπίσαμε ένα ιδιαίτερα δυσμενές τρίτο τρίμηνο. Σε ένα περιβάλλον οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη, οι βασικοί μας πελάτες μείωσαν σημαντικά τις επενδύσεις τους. Τα χαμηλά επίπεδα παραγγελιών στις περισσότερες παραγωγικές μας μονάδες οδήγησαν σε αναξιοποίητη παραγωγική δυναμική και κατ’ επέκταση σε μη επαρκή απορρόφηση των γενικών εξόδων στο τρίμηνο. Συνέπεια αυτού ήταν η αδυναμία μείωσης των αποθεμάτων μας. Επιπλέον, έκτακτα γεγονότα και τα αρνητικά περιθώρια κέρδους των δραστηριοτήτων μας στην Κίνα και την Αμερική καθώς και η πρόσφατη εξαγορά της Frigoglass Jebel Ali επηρέασαν αρνητικά την κερδοφορία του τρίτου τριμήνου.

Παρά το αντίξοο αυτό οικονομικό περιβάλλον, συνεχίσαμε να επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες και προϊόντα, με στόχο τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία βραχυπρόθεσμα αρνητικών επιπτώσεων στην παραγωγικότητα των μονάδων και επιπρόσθετου κόστους, ωστόσο αποτελεί παράγοντα διατήρησης της ηγετικής μας θέσης και περαιτέρω ενίσχυσης μέσω καινοτόμων προϊόντων.

Εκτιμούμε ότι το εμπορικό περιβάλλον θα παραμείνει ιδιαίτερα δύσκολο τα επόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, έχουμε αναπτύξει συγκεκριμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της κερδοφορίας μας και την ενίσχυση του ισολογισμού μας μέσω σημαντικής βελτίωσης των ταμειακών ροών. Προσφάτως ανακοινώσαμε τη νέα οργανωτική μας δομή, που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης εκτός Ευρώπης, να ενισχύσουμε τη λειτουργική μας αποδοτικότητα και να υλοποιήσουμε με επιτυχία τα σχέδιά μας. Θα ανακοινώσουμε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους μας κατά τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2012
".

Οι προοπτικές

Η Frigoglass αναμένει οι ενοποιημένες πωλήσεις του δ΄ τριμήνου να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο των προηγούμενων ετών, κυρίως λόγω ισχυρών πωλήσεων στις περιοχές της Αφρικής - Μέσης Ανατολής και της Ασίας - Ωκεανίας.

Επίσης, διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμηση των κεφαλαιακών δαπανών στα 40 εκατ. ευρώ για το 2012, ενώ εκτιμά ότι οι ετήσιες κεφαλαιακές δαπάνες στο προσεχές μέλλον θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Ο καθαρός δανεισμός για το σύνολο του 2012 αναμένεται να μην υπερβεί τα επίπεδα του 2011.


*** Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Frigoglass επισυνάπτονται στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v