Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελινόιλ: Αύξηση τζίρου 3,6% στο 9μηνο

Αύξηση κατά 3,6% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών και περιορισμό των ζημιών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας στο 0,5 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο εννεάμηνο η Ελινόιλ. Επιστροφή στην κερδοφορία για τη μητρική.

Ελινόιλ: Αύξηση τζίρου 3,6% στο 9μηνο
Αύξηση κατά 3,6% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών και περιορισμό των ζημιών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας στο 0,5 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο εννεάμηνο η ΕΛΙΝΟΪΛ. Επιστροφή στην κερδοφορία για τη μητρική.

Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου στο εννεάμηνο του 2012 ανήλθε σε € 610,7 εκατ. έναντι € 589,3 εκατ. το εννεάμηνο του 2011, καταγράφοντας αύξηση 3,6%. H αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στις αυξημένες τιμές των καυσίμων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, αφού ο όγκος πωλήσεων σημείωσε μείωση της τάξεως του 3,6%. Η μείωση του όγκου των πωλήσεων οφείλεται στη μείωση της ζήτησης για καύσιμα στο σύνολο της αγοράς, η οποία εκτιμάται ότι ξεπερνά το 12%. Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό ότι η ΕΛΙΝΟΪΛ έχει περιορίσει σημαντικά τις απώλειες και κινείται σταθερά σε ρυθμούς καλύτερους εκείνων της αγοράς.

Τα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε € 28,2 εκατ. έναντι € 30,4 εκατ. το εννεάμηνο του 2011, μειωμένα κατά 7,2%. Παρά τη μείωση του μικτού κέρδους, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 5,6 εκατ. έναντι € 5,0 εκατ. το εννεάμηνο του 2011, παρουσιάζοντας αύξηση 13,2%, ως αποτέλεσμα των εκτεταμένης προσπάθειας περιορισμού των λειτουργικών εξόδων της μητρικής ΕΛΙΝΟΪΛ.

Αντίστοιχα, τα ενοποιημένα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αποτελέσματα του ομίλου (EATAM) ανήλθαν σε ζημία € 0,5 εκατ. έναντι ζημίας € 0,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2011, και παρά τη σημαντική αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων λόγω αύξησης των τραπεζικών spreads.

Όσον αφορά στη μητρική εταιρία, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 6,6 εκατ. αυξημένα κατά 11,9% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2011, τα κέρδη προ φόρων σε € 0,8 εκατ. από € 0,3 εκατ., ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) ανήλθαν σε κέρδη € 0,5 εκατ. έναντι ζημίας 0,1 εκατ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2012 σε επίπεδο μητρικής είναι επηρεασμένα από την σημαντική μείωση της ζήτησης για καύσιμα, αλλά κυρίως από τη σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού ως συνέπεια των επιπτώσεων της κρίσης στη ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Παρ’ όλα αυτά η ΕΛΙΝΟΪΛ εκμεταλλευόμενη την ευελιξία της και λαμβάνοντας έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού του λειτουργικού της κόστους κατάφερε να αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες, επιτυγχάνοντας αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας και θετικό μετά φόρων αποτέλεσμα στο εννεάμηνο.

Σε επίπεδο ομίλου, η ΕΛΙΝ Τεχνική ΑΤΕ πλήττεται από την παρατεταμένη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, όμως συνεχίζει να έχει ενεργή παρουσία και να αναλαμβάνει νέα έργα, διατηρώντας στο πελατολόγιο της μερικούς από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της ΕΛΙΝ Ν.Ε. πλήττονται αντίστοιχα από την πτώση στη ζήτηση για θαλάσσιες μεταφορές καυσίμων, όμως ο στόλος των υπερσύγχρονων δεξαμενόπλοιων της εταιρίας και η εξαιρετική της φήμη στον κλάδο, συνεχίζουν να την καθιστούν ως έναν από τους πλέον αξιόπιστους συνεργάτες και μια από τις καλύτερες επιλογές στον χώρο.

Για το 2012 η διοίκηση της ΕΛΙΝΟΪΛ είχε θέσει ως βασικούς στόχους την διατήρηση ρευστότητας, την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους και την επιλεκτική ανάπτυξη μέσω δραστηριοποίησης σε νέες αγορές και ακολουθώντας αυτή τη στρατηγική πέτυχε θετικά αποτελέσματα στο εννεάμηνο.

Για το επόμενο διάστημα η ΕΛΙΝΟΪΛ θα συνεχίσει το πρόγραμμα περιστολής δαπανών, προχωρώντας σε κινήσεις οι οποίες έχουν ως στόχο την περεταίρω μείωση των λειτουργικών εξόδων δίχως όμως να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα και την ικανότητα της να προσφέρει άριστης ποιότητας καύσιμα και άψογη εξυπηρέτηση στους πελάτες της.

Παράλληλα, η εταιρία ήδη υλοποιεί κινήσεις για την ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίηση των υποδομών της τόσο σε αποθηκευτικούς χώρους καυσίμων όσο και σε θαλάσσιες μεταφορές, ενώ συνεχίζει την ίδια προσεκτική εμπορική πολιτική με έμφαση στις υγιείς συνεργασίες, τον περιορισμό της πιστωτικής έκθεσης και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου επισφαλειών.

Η διατήρηση της αβεβαιότητας στην Ελληνική οικονομία καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον μακροχρόνιο σχεδιασμό. Παρ’ όλα αυτά, η έως σήμερα πορεία της Ελινόιλ αναδεικνύει την ικανότητα της να λαμβάνει γρήγορα και να εφαρμόζει αποτελεσματικά τις κατάλληλες στρατηγικές, δείχνοντας ανθεκτικότητα απέναντι στην κρίση και προσαρμοστικότητα στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στον κλάδο των καυσίμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v