Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Παίρνουν παράταση τα VLTs

Μόνο το ελληνικό Δημόσιο, που εισέπραξε 560 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως κερδίζει από την υπόθεση των παιχνιδομηχανών (VLTs) του ΟΠΑΠ αφού η λειτουργία τους μεταφέρεται προς τα πίσω από τρίμηνο σε τρίμηνο.

ΟΠΑΠ: Παίρνουν παράταση τα VLTs
Μόνο το ελληνικό Δημόσιο, που εισέπραξε 560 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως κερδίζει από την υπόθεση των παιχνιδομηχανών (VLTs) του ΟΠΑΠ αφού η λειτουργία τους μεταφέρεται προς τα πίσω από τρίμηνο σε τρίμηνο, ζημιώνοντας βεβαίως όλους τους υπόλοιπους μετόχους που κατέχουν το 66% του Οργανισμού.

Αρκετοί αναλυτές, με τελευταίο παράδειγμα την UBS που εκτιμά στην τελευταία της έκθεση (8/1/2013) πως ο ΟΠΑΠ θα έχει έσοδα 318 εκατ. από τα «φρουτάκια» στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, «εκτίθενται» πλέον καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει ρύθμιση με την οποία παρατείνεται η προθεσμία εγκατάστασης και λειτουργίας των 35.000 VLTs.

Εξελίξεις που έρχονται να δικαιώσουν όσους υποστήριζαν πως η προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΑΠ, υπό τον Γ. Σπανουδάκη, πλήρωσε 16.000 ευρώ ανά παιχνιδομηχάνημα, με βάση υπεραισιόδοξες προβλέψεις για το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας και τα έσοδα. Στην ίδια κατεύθυνση βέβαια δεν παρέλειψε να κινηθεί και η διοίκηση Λουρόπουλου καταβάλλοντας περίπου 120 εκατ. ευρώ για το διαγωνισμό των λαχείων και μετατρέποντας τον ΟΠΑΠ -ξανά- σε κρυφή τσέπη του Δημοσίου με περίτεχνες μεθοδεύσεις.

Η ρύθμιση για την παράταση στα VLTs είναι απαραίτητη καθώς ο ΟΠΑΠ είναι αδύνατο να τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Η σύμβαση παραχώρησης προέβλεπε πως ο ΟΠΑΠ τα VLTs έπρεπε να λειτουργούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Συγκεκριμένα αναφέρονταν πως ο ΟΠΑΠ θα λειτουργούσε τα πρώτα 16.500 VLTs εντός 12μηνου, ενώ για τα υπόλοιπα 18.500 θα προχωρούσε στην επιλογή 4 – 10 παραχωρησιούχων (με διεθνή διαγωνισμό) ώστε να τα λειτουργήσουν μέσα σε 24 μήνες, δηλαδή μέχρι το Νοέμβριο του 2013. Με βάση τελευταία τροποποίηση του νόμου 4002 ο ΟΠΑΠ πρέπει να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει τα δικά του 16.500 VLTs εντός 12 μηνών από την έγκριση τελικού κανονισμού. Αρα στην καλύτερη περίπτωση μέχρι τον Απρίλιο του 2014. Με δεδομένο πως μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής τεχνολογικού προμηθευτή για τα VLTs, ούτε η διαδικασία επιλογής παραχωρησιούχων, είναι αδύνατο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), που έφτιαξαν τη σχετική ρύθμιση θεωρούν δύσκολο να ξεκινήσει τώρα διαγωνισμός επιλογής συνεργατών / τεχνολογικού προμηθευτή όταν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η διαδικασία πώλησης του ΟΠΑΠ.

Επιπλέον, ο σύμβουλος του ΟΠΑΠ για τα VLTs είχε ξεκαθαρίσει πως απαιτείται εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί το πρώτο μηχάνημα μέχρι να δώσει το τελικό ΟΚ για την επίσημη έναρξη των παιχνιδιών. Τέλος, ο κανονισμός για τα VLTs βρίσκεται ακόμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με προθεσμία έγκρισης μέχρι τον Απρίλιο.

Οπότε είναι αδύνατο μέσα σε έξι μήνες να γίνουν όσα δεν έγιναν σε ενάμισι χρόνο.

Ηδη, πάντως, ακόμα και οι αισιόδοξοι αναλυτές, όπως της UBS, έχουν αναθεωρήσει προς το χειρότερο, τις προβλέψεις για τα έσοδα και τα κέρδη του ΟΠΑΠ για το 2012, με βάση τις καθυστερήσεις στα ακριβοπληρωμένα VLTs.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v