Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Εναλλακτικά τιμολόγια για τη βιομηχανία

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει ετοιμάσει η ΔΕΗ εναλλακτικά πρότυπα τιμολόγια για τους πελάτες της στη μέση τάση, τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στο προφίλ των καταναλωτών αυτής της κατηγορίας.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΗ: Εναλλακτικά τιμολόγια για τη βιομηχανία
Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει ετοιμάσει η ΔΕΗ εναλλακτικά πρότυπα τιμολόγια για τους πελάτες της στη μέση τάση, τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στο προφίλ των καταναλωτών αυτής της κατηγορίας.
 
Σχετική επιστολή απέστειλε χθες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η Γενική Διεύθυνση Εμπορίας της ΔΕΗ.

Στην έκδοση των εναλλακτικών τιμολογίων υποχρεώθηκε η ΔΕΗ μετά την έκδοση τουλάχιστον δύο αποφάσεων από τη ΡΑΕ οι οποίες ακολούθησαν προσφυγές βιομηχανικών καταναλωτών.

Σε αυτές η Αρχή καλούσε τις δύο πλευρές να προσέλθουν σε διαπραγμάτευση με την προσκόμιση στοιχείων για τις καταναλώσεις και το κόστος προμήθειας, θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία τη 15η Φεβρουαρίου για την περίπτωση της χαρτοποιίας ΠΑΚΟ και το τέλος Φεβρουαρίου για την κλωστοϋφαντουργία Επίλεκτος.

Στην επιστολή προς τη ΡΑΕ, ο διευθυντής εμπορίας της ΔΕΗ, μνημονεύοντας τις σχετικές αποφάσεις της Αρχής, κάνει γνωστό ότι η επεξεργασία των εναλλακτικών τιμολογιακών προτάσεων προς τους πελάτες βρίσκεται σε στάδιο τελικής επεξεργασίας και ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα γνωστοποιηθούν οι προτάσεις της ΔΕΗ προς τους πελάτες της μέσης τάσης.

Το ζητούμενο, βεβαίως, είναι κατά πόσον οι προτάσεις αυτές θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των βιομηχανικών καταναλωτών μέσης τάσης, καθώς σημαντικές μεταποιητικές μονάδες της περιφέρειας δηλώνουν αδυναμία συνέχισης της παραγωγικής δραστηριότητας με τις τιμές που χρεώνονται τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.

Έτσι, μετά την κοινοποίηση των εναλλακτικών τιμολογίων από τη ΔΕΗ, θα ακολουθήσει αξιολόγηση από τους άμεσα ενδιαφερόμενους μεγάλους καταναλωτές.

Η κατάσταση για τις βιομηχανίες σε ό,τι αφορά το κόστος ενέργειας έγινε εκρηκτική από τον Φεβρουάριο του 2012, όταν η ΔΕΗ αποφάσισε μονομερώς την αναπροσαρμογή των τιμολογίων στη μέση τάση (είναι απελευθερωμένα), αυξάνοντας σημαντικά τις χρεώσεις ισχύος.

Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να θιγεί κυρίως η βιομηχανία, αφού λόγω της κρίσης έχει μειωμένη χρήση του μηχανολογικού της εξοπλισμού. Έτσι η τελική τιμή της κιλοβατώρας αυξήθηκε κατακόρυφα και σε συνδυασμό με την επιβολή ειδικού φόρου στο ηλεκτρικό έφτασε να αντιστοιχεί μέχρι και στο 50% του παραγωγικού κόστους για κατηγορίες βιομηχανιών.


Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Σημειώνεται ότι προσφυγές στη ΡΑΕ για το θέμα αυτό έχουν κάνει τόσο η χαρτοβιομηχανία ΠΑΚΟ, όσο και η Επίλεκτος. Στην απόφαση της ΡΑΕ για την πρώτη τον περασμένο Νοέμβριο, η Αρχή επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πλήρως απελευθερωμένη και ανταγωνιστική.

Η ΔΕΗ εκτός από δεσπόζουσα θέση, με άνω του 65% συμμετοχή στην παραγωγή, κατέχει και την αποκλειστικότητα στην πρόσβαση φθηνής ενέργειας, δηλαδή στις λιγνιτικές και στις υδροηλεκτρικές μονάδες, όταν όλοι οι ανταγωνιστές της λειτουργούν νέες, αναπόσβεστες μονάδες φυσικού αερίου και καλούνται να αντιμετωπίσουν αποσβεσμένες, λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, όσο και φυσικού αερίου.

Επίσης, η ΡΑΕ αποδέχεται ότι η ΔΕΗ για να καταρτίσει τον τιμοκατάλογο μέσης τάσης δεν έλαβε υπ' όψιν τη διαφοροποίηση του καταναλωτικού προφίλ των πελατών της και έτσι προσέφερε ένα ενιαίο τιμολόγιο για όλους τους πελάτες μέσης τάσης, με εξαίρεση τους αγροτικούς καταναλωτές.

Καταληκτικά, δε, επισημαίνει ότι το γεγονός πως η ΔΕΗ καθορίζει τιμολόγιο με βάση τις τιμές που διαμορφώνονται στη χονδρεμπορική αγορά, τις οποίες ωστόσο ελέγχει σε μεγάλο ποσοστό λόγω της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην παραγωγή, «εγείρει σημαντικά ερωτήματα ως προς την πρόθεσή της να καταχραστεί τη δύναμη της αγοράς που κατέχει».

Έτσι, έναν χρόνο μετά τη δημιουργία του μεγάλου προβλήματος, και αφού απαιτήθηκε οι επιχειρήσεις να απευθυνθούν στον ίδιο τον πρωθυπουργό, αναμένεται η ΔΕΗ να υλοποιήσει τις αποφάσεις της ΡΑΕ.

Στο τυπικό μέρος, τουλάχιστον, αφού δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα εναλλακτικά τιμολόγια που θα προτείνει θα τηρούν τις αρχές της ορθής τιμολόγησης που έχει θέσει η ΡΑΕ και θα καταλήγουν σε πραγματικά ανταγωνιστική τιμή κιλοβατώρας...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v