Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιγοστεύουν οι ενδιαφερόμενοι για ΟΠΑΠ

Οι επτά υποψήφιοι έχουν ήδη γίνει πέντε (η αμερικανική Third Point και ένα ακόμα fund έχουν ενημερώσει πως θα απέχουν από την επόμενη φάση) και υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν ένας ή δύο.

Λιγοστεύουν οι ενδιαφερόμενοι για ΟΠΑΠ
Οι επτά υποψήφιοι έχουν ήδη γίνει πέντε (η αμερικανική Third Point και ένα ακόμα fund έχουν ενημερώσει πως θα απέχουν από την επόμενη φάση) και υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν ένας ή δύο.

Οι αποχωρήσεις υποψηφίων ήταν ένας ακόμα λόγος για να σπεύσει η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) να αναζητήσει εκτιμητή της αξίας του ΟΠΑΠ. Η πιθανότητα ναυαγίου επειδή θα υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος τρομάζει τον Τ. Αθανασόπουλο και γι’ αυτόν τον λόγο θέλει «ουδέτερη» εκτίμηση της αξίας του 33% του ΟΠΑΠ.

Για τον ίδιο λόγο αποφάσισαν την τελευταία στιγμή στο ΤΑΙΠΕΔ να αναθέσουν σε σύμβουλο και την εκτίμηση της αξίας της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Αν μείνει μόνο ένας στο παιχνίδι, λένε αυτοί που παρακολουθούν τη διαδικασία, η διοίκηση του ταμείου πρέπει είτε να ακυρώσει τον διαγωνισμό είτε να έχει μια ανεξάρτητη εκτίμηση «να δείχνει στους αμφισβητίες».

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου η μετοχή του ΟΠΑΠ ανεβαίνει προς μεγάλη δυσαρέσκεια των υποψηφίων, οι οποίοι βλέπουν την αξία του 33% να αυξάνεται και τις προβλέψεις για κέρδη να μειώνονται (εξαιτίας της φορολογίας). Γι’ αυτό και άρχισαν οι αποχωρήσεις, ειδικά από τα επενδυτικά funds, τα οποία πίστευαν πως θα αγοράσουν σε σχετικά καλή τιμή και θα μπορέσουν στη συνέχεια να μεταβιβάσουν το ποσοστό τους. Μην ξεχνάμε πως εκτός από το 33% ο αγοραστής του ΟΠΑΠ θα κληθεί να αγοράσει και άλλες μετοχές ώστε να ενισχύσει το ποσοστό του.

Τις τάσεις φυγής των υποψηφίων όμως ενισχύουν και άλλοι παράγοντες που έχει αναδείξει το Euro2day.gr με σειρά δημοσιευμάτων: η ελλιπής ενημέρωση των επενδυτών στο Data Room αναφορικά με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει ο οργανισμός, το συνεχές τρενάρισμα στις προθεσμίες για τον διαγωνισμό αλλά και η αβεβαιότητα αναφορικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο ΟΠΑΠ με την Intralot.

Υπενθυμίζεται πως στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ είχαν περάσει οι εξής: 

- BC Partners 
- Emma Delta Ltd., ένα επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η εταιρία Emma Delta Management Ltd. με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%). 
- Κοινοπραξία των εταιριών Gauselmann A.G. (55%), Playtech Ltd. (41%) και Helvason Ltd. (4%). 
- Κοινοπραξία των εταιριών Intralot Holdings Luxemburg S.A. (34%) και Intralot Investments Ltd. (66%). 
- Primrose Treasure Limited, θυγατρική της εταιρίας Fosun international. 
- Third Point LLC. 
- TPG Capital.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v