Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΦΡΙΓΟ:Ζημιές αλλά και αύξηση πωλήσεων το 2012

Ζημιές ύψους 21 εκατ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο και 14,9 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης 2012 ανακοίνωσε η Frigoglass, αν και οι πωλήσεις της ήταν σημαντικά βελτιωμένες σε σχέση με το 2011.

ΦΡΙΓΟ:Ζημιές αλλά και αύξηση πωλήσεων το 2012
Ζημίες ύψους 21 εκατ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο και 14,9 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης 2012 ανακοίνωσε η Frigoglass, αν και οι πωλήσεις της ήταν σημαντικά βελτιωμένες σε σχέση με το 2011, εμφανίζοντας άνοδο 22% το δ΄ τρίμηνο στα 142,3 εκατ. ευρώ και 4,7% στο σύνολο της χρήσης στα 581,2 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Torsten Tuerling, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, έκανε τα εξής σχόλια:
"Είμαστε ευχαριστημένοι από τη διψήφια αύξηση των πωλήσεων και τις ισχυρές ταμειακές ροές που επιτύχαμε στο τέταρτο τρίμηνο του 2012. Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στη Δυτική Ευρώπη, όλες οι υπόλοιπες αγορές μας συνέχισαν να σημειώνουν σημαντική ανάπτυξη, καθώς σημειώσαμε το ιστορικά ισχυρότερο τέταρτο τρίμηνο σε πωλήσεις. Το γεωγραφικό εύρος των δραστηριοτήτων μας και η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης μας σε αγορές με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μας επιτρέπουν να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από τις συνθήκες που επικρατούν στις δυτικοευρωπαϊκές οικονομίες, και παράλληλα δημιουργούν ελκυστικές προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας.

Εστιάσαμε το ενδιαφέρον μας στην αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Οι κινήσεις που κάναμε με στόχο τον περιορισμό των αποθεμάτων συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία ισχυρών χρηματικών ροών το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Παρ' όλα αυτά, η διάθεση μέρους των αποθεμάτων σε χαμηλότερες τιμές επέδρασε αρνητικά στο περιθώριο λειτουργικού κέρδους της περιόδου. Η κερδοφορία του τετάρτου τριμήνου επιβαρύνθηκε όχι μόνον από τα αρνητικά αποτελέσματα των δραστηριοτήτων μας στην Κίνα, στις ΗΠΑ και στην υαλουργία Jebel Ali, αλλά και από τις προβλέψεις για το κόστος των εγγυήσεων και τις καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες. Παράλληλα, προχωρήσαμε στην εγγραφή προβλέψεων για προγράμματα αναδιάρθρωσης, που θα διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά μας σε μακροπρόθεσμη βάση.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου δρομολογήσαμε αρκετά σημαντικά έργα στρατηγικής προτεραιότητας, ώστε να πετύχουμε μια ριζική αλλαγή πλεύσης στον οργανισμό και την απόδοση μας. Τα έργα αυτά θα ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση μας ως στρατηγικό εταίρο των παγκόσμιων εταιριών αναψυκτικών, θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου, θα αποκαταστήσουν τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους και θα τονώσουν σημαντικά τις ταμειακές μας ροές.

Αναμένουμε το 2013 οι συνθήκες των αγορών να παραμείνουν δυσμενείς στην Ευρώπη, ενώ οι άλλες περιοχές δραστηριοποίησής μας θα επιδείξουν σημεία δυναμικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα με τη θετική επιρροή των διαρθρωτικών προγραμμάτων που υιοθετήσαμε θα επιταχύνουν την ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του έτους".

2013 και 2014: Έργα Στρατηγικής Προτεραιότητας

Το τέταρτο τρίμηνο η εταιρεία υιοθέτησε αρκετά έργα στρατηγικής προτεραιότητας, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της ως στρατηγικού εταίρου των εταιρειών αναψυκτικών σε ολόκληρο τον κόσμο, τη βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων και τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τους μετόχους. "Δεσμευόμαστε για την αύξηση πωλήσεων και κερδών, για τη διεύρυνση του λειτουργικού περιθωρίου και για την ενίσχυση των ταμειακών ροών. Προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους αυτούς, αλλά και να κεφαλαιοποιήσουμε τους κύριους μοχλούς μακροπρόθεσμης ανάπτυξης των δραστηριοτήτων μας, ορίσαμε τέσσερα έργα στρατηγικής προτεραιότητας και προχωρήσαμε στην υλοποίηση μιας νέας οργανωτικής δομής", αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται: "Προχωρήσαμε στον ορισμό τεσσάρων βασικών έργων μεγάλης προτεραιότητας, τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα για τη δημιουργία αξίας σε μακροπρόθεσμη βάση:


1. Παραγωγή αξίας από στρατηγικές επενδύσεις

Οι πρόσφατες επενδύσεις στον κλάδο επαγγελματικής ψύξης στις αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς και στις αγορές υαλουργίας της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής ανοίγουν σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας. Κι ενώ μέχρι σήμερα οι μονάδες αυτές δεν έχουν αποδώσει ακόμα τα αναμενόμενα αποτελέσματα, προχωρήσαμε στην εκπόνηση συγκεκριμένων σχεδίων για την αντιστροφή της πορείας τους και παράλληλα ενισχύσαμε την ηγετική ομάδα σε καθεμία από αυτές. Στόχος μας είναι, μέχρι το τέλος του 2014, να υπάρξει σημαντική βελτίωση στις επιδόσεις τους και σταδιακή αύξηση των πωλήσεων μέσω της αξιοποίησης των επενδύσεων που έχουμε πραγματοποιήσει στις συγκεκριμένες αγορές.

2. Έμφαση στη δημιουργία ταμειακών ροών

Σε συνεργασία με διεθνή εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, ξεκινήσαμε την εφαρμογή ενός προγράμματος ριζικής αλλαγής στον τρόπο διαχείρισης της προμηθευτικής αλυσίδας και των αποθεμάτων μας. Με την εισαγωγή διαδικασιών και πρακτικών διακυβέρνησης παγκοσμίου επιπέδου, στοχεύουμε στην επιθετική μείωση των αποθεμάτων μας μέχρι το τέλος του 2014.

3. Λειτουργική υπεροχή και αξία για τον πελάτη

Δεσμευόμαστε στην κατεύθυνση της λειτουργικής υπεροχής και της ποιότητας χωρίς συμβιβασμούς. Ξεκινώντας δοκιμαστικά από την Ευρώπη, επιταχύνουμε τον μετασχηματισμό της οργανωτικής μας δομής σε ένα πιο ευέλικτο σχήμα. Το πρόγραμμα επεκτείνεται σταδιακά, ώστε να καλύψει το σύνολο των δραστηριοτήτων μας σε ολόκληρο τον κόσμο, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, τη μείωση της φύρας και την αύξηση των περιθωρίων κέρδους, ειδικότερα στις μονάδες της Ασίας και της Αφρικής, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των δραστηριοτήτων μας.

4. Βέλτιστη Προϊοντική Στρατηγική

Θέτουμε ως προτεραιότητα την επίλυση της πολυπλοκότητας της γκάμας των προϊόντων μας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτό θα μας οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση του κόστους των προϊόντων. Παράλληλα, αναθεωρούμε την προϊόντική μας στρατηγική και αναπτύσσουμε τις προϊοντικές πλατφόρμες του μέλλοντος. Η αύξηση του βαθμού διαφοροποίησης και η τεχνολογική καινοτομία με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν τις κατευθυντήριες αρχές αυτής της διαδικασίας. Συνεργάτης μας στην υλοποίηση αυτού του μετασχηματισμού είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες συμβούλων παγκοσμίως".



*** Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Frigolgass

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v