Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική Εμπορίου: Ζημιογόνο αποτέλεσμα

Μείωση κύκλου εργασιών, ελαφρά ζημιογόνα αποτελέσματα και πολύ θετικές ταμειακές ροές σημείωσε η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας το 2012.

Γενική Εμπορίου: Ζημιογόνο αποτέλεσμα
Μείωση κύκλου εργασιών, ελαφρά ζημιογόνα αποτελέσματα και πολύ θετικές ταμειακές ροές σημείωσε η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας το 2012.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε από τα 32,3 στα 24,1 εκατ. ευρώ, πτώση που οφείλεται στην ύφεση που εμφανίζει ο κατασκευαστικός κλάδος στην εγχώρια αγορά και θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν ο εισηγμένος Όμιλος δεν πραγματοποιούσε εξαγωγές και δεν ξεκινούσε από τον Μάιο του 2012 η λειτουργία του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου στις εγκαταστάσεις της μητρικής εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

Βέβαια, ένα ποσοστό υποχώρησης των πωλήσεων ήταν αναμενόμενο, καθώς μέσα στη χρονιά ολοκληρώθηκε το έργο ενός μεγάλου πελάτη, ο οποίος το 2011 είχε απορροφήσει το 32% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Λόγω της πτώσης των πωλήσεων, το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο (-145 χιλιάδες, έναντι κερδών 1,01 εκατ. ευρώ), πλην όμως ο Όμιλος κατάφερε μέσω των θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών που δημιούργησε (2,9 εκατ.) να καλύψει το περυσινό μέρισμα (474 χιλ. ευρώ) και να μειώσει δραστικά τον καθαρό της δανεισμό.

Η εισηγμένη θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη μη διανομή μερίσματος.

Τι βλέπει για το 2013

Σύμφωνα με τη διοίκηση του εισηγμένου Ομίλου «ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο στους κλάδους που δραστηριοποιούνται οι εταιρίες του ομίλου.

Η ασθενής ζήτηση σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, καθιστούν κάθε αισιόδοξο στόχο ουτοπικό. Έτσι η όποια θετική επίδραση στα αποτελέσματα των εταιριών του ομίλου το 2013, θα οφείλεται στην εμπειρία και στους μακροχρόνιους πελατειακούς δεσμούς της εταιρίας και όχι στην πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Τα προϊόντα των εταιριών του ομίλου απευθύνονται στον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο που έχει πληγεί σε μέγιστο βαθμό εντός της Ελλάδας. Η μειωμένη ζήτηση έχει δημιουργήσει ιδιαίτερες συνθήκες στην αγορά με κύρια χαρακτηριστικά τους μονοψήφιους συντελεστές μικτού κέρδους, την έλλειψη ικανού όγκου εμπορευμάτων ακόμα και για την εξυπηρέτηση της πολύ μειωμένης ζήτησης και τις συνεχώς αυξανόμενες επισφάλειες.

Στόχος του ομίλου, όπως και την προηγούμενη χρήση, είναι η σταδιακή αύξηση του αριθμού πελατών και της αξίας πωλήσεων εκτός Ελλάδας.

Επίσης, συνεχίζεται η προσπάθεια περιορισμού του λειτουργικού κόστους των εταιριών του ομίλου, προκειμένου να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό των ξένων εταιριών και να μετριάσουν την προβλεπόμενη αρνητική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου.

Βασικότατος στόχος για το 2013 παραμένει η έγκυρη και έγκαιρη αξιολόγηση των πελατών του ομίλου προκειμένου να αποφευχθούν νέες επισφάλειες. Το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης επιτάσσει το δραστικό περιορισμό του χρόνου και των ορίων πίστωσης των πελατών με στόχο τον περιορισμό των επισφαλειών στο ελάχιστο δυνατό.

Όσων αφορά την θυγατρική Γενική Εμπορίου Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μετά την κατασκευή και διασύνδεση των δύο Φ/Β πάρκων σε Ασπρόπυργο και Σίνδο συνολικής ισχύος 1MW, η διοίκηση έχει αποφασίσει να αναστείλει την περαιτέρω επέκταση στον κλάδο. Κύρια αιτία της απόφασης αυτής είναι η αβεβαιότητα και οι συνεχείς φορολογικές αλλαγές σε βάρος των παραγωγών ενέργειας».


Στ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v