Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαίσιο: Πλεονέκτημα το γεμάτο «ταμείο»

Μερίδιο αγοράς τη στιγμή που ο ανταγωνισμός συρρικνώνεται διεκδικεί η αλυσίδα Πλαίσιο, η οποία έκλεισε το 2011 με εντυπωσιακή αύξηση κερδοφορίας, παρά τις αυξημένες προβλέψεις.

Πλαίσιο: Πλεονέκτημα το γεμάτο «ταμείο»
Μοντέλο για «φίλημα» χαρακτηρίζει η διοίκηση του Πλαίσιο τη διάρθρωση της, στην οποία αποδίδει και την επιτυχημένη πορεία της σε μια αγορά όπου κατακρημνίζεται.

Ο όμιλος παρουσιάζει ισχυρές αντιστάσεις διατηρώντας την πτώση των πωλήσεων του σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο του μέσου όρου της αγοράς ενώ η κερδοφορία του αυξήθηκε κατά 60% το 2012 (10,25 εκατ. ευρώ έναντι 6,42 εκατ. το 2011).

Η αλυσίδα έχοντας καταγράψει ένα θετικό δ’ τρίμηνο στο τέλος του 2012 (+0,9%), συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό και στο α’ τρίμηνο του 2012. Σύμφωνα με τον κ. Γεράρδο μπορεί η μέση απόδειξη να έχει υποχωρήσει, ωστόσο, η επισκεψιμότητα στην αλυσίδα αυξήθηκε και κατά συνέπεια οι αγοραστές. Ετσι, σύμφωνα με τον κ. Γεράρδο, στη φθίνουσα αγορά η Πλαίσιο κερδίζει μερίδια.

Ειδικότερα, η διοίκηση της αλυσίδας εξήγησε ότι διατηρεί ένα ανοιχτό οργανόγραμμα με εξαρτημένα και ελαστικά τμήματα που αλληλοσυμπληρώνονται, ενώ η στρατηγική της είναι η ενεργή καθημερινή διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία της. Επίσης διατηρεί σε ισορροπία τόσο την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού καταστημάτων της (λίγα και μεγάλα) όσο και του ηλεκτρονικού της καταστήματος.

Σημειώνεται ότι η αλυσίδα έχει «επιβάλλει» στην αγορά το δικό της brand name στους επιτραπέζιους υπολογιστές με ηγετικό μερίδιο αλλά και στα laptops όπου κατέχει την 3η θέση στην εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Πλαίσιο σήμερα, παρά την σοβαρή ύφεση στην ελληνική αγορά, η τεχνολογία εξακολουθεί να αποτελεί μια δυναμική αγορά ενώ ταυτόχρονα έχει εκλείψει ο διεθνής ανταγωνισμός ενώ ο εγχώριος έχει περιοριστεί, δημιουργώντας ευκαιρίες για αύξηση μεριδίων.

Ως προτεραιότητες η εταιρία θέτει τη δημιουργία ταμειακών ροών και τη διαρκή αύξηση της αποτελεσματικότητας της. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει μειώσει σημαντικά λειτουργικά και χρηματοοικονομικά έξοδα (κατά 16% σε ετήσια βάση το 2012), οι δε ταμειακές της ροές της ροές ανήλθαν 16,5 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2012 αφαιρώντας τον τραπεζικό δανεισμό ύψους 17,5 εκατ. ευρώ περίπου, ο όμιλος διέθετε καθαρό ταμείο ύψους 27 εκατ. ευρώ περίπου.

Σε ότι αφορά τα υψηλά διαθέσιμα, η διοίκηση του ομίλου ανέφερε ότι δεν έχει προγραμματισμένο πλάνο επενδύσεων, αλλά διατηρεί το πλεονέκτημα να κινείται ευέλικτα εφόσον παρουσιαστούν ευκαιρίες.

Είναι αξιοσημείωτο τέλος ότι η αλυσίδα απασχολεί 1.080 υπαλλήλους, οι αμοιβές των οποίων δεν έχουν μειωθεί κατά τη διάρκεια της πολύχρονης κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v