Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρόπουλος: Σχεδιάζει αντεπίθεση με deals

Σε εντατική αναζήτηση νέων συνεργασιών και εξαγορών βρίσκεται η εταιρεία Πετρόπουλος, σε μια προσπάθειά της να αμβλύνει τις επιπτώσεις που υφίσταται από την τρέχουσα κρίση.

Πετρόπουλος: Σχεδιάζει αντεπίθεση με deals
Σε εντατική αναζήτηση νέων συνεργασιών και εξαγορών βρίσκεται η εταιρεία Πετρόπουλος, σε μια προσπάθειά της να αμβλύνει τις επιπτώσεις που υφίσταται από την τρέχουσα κρίση και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις διατηρήσιμης ανάπτυξης όταν η εγχώρια οικονομία αρχίσει να σταθεροποιείται.

«Ο όμιλος θα συνεχίσει να αναζητά συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό προσβλέποντας παράλληλα σε συμφέρουσες εξαγορές άλλων επιχειρήσεων με παρεμφερή αντικείμενα, ενέργεια που μπορεί να είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα υπό τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες στις οποίες οι υπολογίσιμοι παίκτες της αγοράς μειώνονται σε σημαντικό βαθμό», αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση της Πετρόπουλος.

Ωστόσο, το 2013 αναμένεται να είναι ένα ακόμη δύσκολο έτος για την εγχώρια οικονομία και ιδιαίτερα για τον ευρύτερο κλάδο των οχημάτων στον οποίο δραστηριοποιείται η εισηγμένη.

«Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, για την χρήση του 2013 δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει ουσιαστική αναστροφή της οικονομικής δραστηριότητας και βελτίωση της ανάπτυξης που θα επιδρούσαν θετικά στα μεγέθη του ομίλου», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, η διοίκηση της Πετρόπουλος είναι καθησυχαστική σε ότι αφορά το ορατό μέλλον, σημειώνοντας πως «η εταιρεία το 2012 συμπλήρωσε 90 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία.
 
Είναι επίκαιρο σήμερα να επισημανθεί ότι στα χρόνια αυτά επέζησε του μεγάλου κραχ του 1929, της εθνικής καταστροφής του 1922, του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, της κατοχής, του εμφυλίου πολέμου και του μεγάλου πληθωρισμού, των υποτιμήσεων της δραχμής και των υψηλών επιτοκίων της δεκαετίας του 1980.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι με την ισχυρή κεφαλαιακή της επάρκεια, το σύγχρονο σύστημα διοίκησης, το υπερέχον στελεχιακό δυναμικό της και τα ικανά και πιστά της δίκτυα θα επιβιώσει και αυτής της μεγάλης οικονομικής κρίσης».


Οι επιδόσεις και η ρευστότητα

Η εισηγμένη εταιρεία εμφάνισε το 2012 μείωση κύκλου εργασιών (από τα 63,3 στα 50 εκατ. ευρώ) και ζημίες 5,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,37 εκατ. προήλθαν από την απομείωση της εύλογης αξίας των ακινήτων της.

Παρόλα αυτά, στα θετικά της περυσινής χρονιάς ήταν η επίτευξη θετικού EBITDA (0,4 εκατ. ευρώ) και η εμφάνιση θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων περιορίστηκε ο καθαρός δανεισμός του ομίλου (20,7 εκατ. στις 31/12/2012). Ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας διαμορφώθηκε στο 1,52.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Πετρόπουλος, «ο κίνδυνος ρευστότητας διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, μέσω της διαθεσιμότητας επαρκών πιστωτικών ορίων και της εκχώρησης απαιτήσεων χωρίς δικαίωμα αναγωγής. Τα διαθέσιμα πιστωτικά όρια των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων κατά την 31.12.2012 ανέρχονται σε 10 εκατ. ευρώ περίπου.

Το σύνολο των απαιτήσεων που εκχωρήθηκαν χωρίς δικαίωμα αναγωγής στην χρήση ανήλθε σε 7.45 εκατ. ευρώ και η πρακτική αυτή, τηρουμένων των αναλογιών, αναμένεται να ισχύσει και για την τρέχουσα χρήση.

Πάντως, περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς και του τραπεζικού συστήματος γενικότερα, θα μπορούσε να αναιρέσει τις εν λόγω δυνατότητές μας, αν και υπό το φως των νέων εξελίξεων που διαμορφώνονται από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο εν λόγω κίνδυνος μάλλον έχει μετριασθεί».

Οι επενδύσεις όπως πέρυσι, έτσι και φέτος θα κυμανθούν στα απολύτως απαραίτητα επίπεδα και μεταξύ των περυσινών επενδύσεων συμπεριλαμβάνονται και δαπάνες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού, που θα καλύπτει μέρος των ετήσιων αναγκών του ομίλου σε ηλεκτρική ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v