Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

AS Company: Κάτω τα κέρδη, πάνω το ταμείο

Υποχώρηση κύκλου εργασιών πολύ μικρότερη από το μέσο όρο της αγοράς σημείωσε το 2012 η AS Company, κυρίως λόγω της αύξησης των εξαγωγών της από τα 1,62 στα 3,25 εκατ. ευρώ.

AS Company: Κάτω τα κέρδη, πάνω το ταμείο
Υποχώρηση κύκλου εργασιών πολύ μικρότερη από το μέσο όρο της αγοράς σημείωσε το 2012 η AS Company, κυρίως λόγω της αύξησης των εξαγωγών της από τα 1,62 στα 3,25 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις υποχώρησαν από τα 17,7 στα 16,8 εκατ. ευρώ (πτώση αγοράς άνω του 10%), το EBITDA διαμορφώθηκε στα 672 χιλ. ευρώ από 1,46 εκατ. και τα καθαρά κέρδη στα 191 χιλ. ευρώ από 674 χιλ. ευρώ.

Στην πτώση των κερδών συνέβαλε και εγγραφή πρόβλεψης ύψους 338 χιλιάδων ευρώ «για ζημία που ενδεχομένως προκύψει από τη μερική εξόφληση της απαίτησης που διατηρεί η εταιρεία κατά της ΚΟΥ-ΚΟΥ».

Η διοίκηση της εισηγμένης θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων (όπως και πέρυσι) τη μη διανομή μερίσματος.

Αξιοσημείωτο πάντως γεγονός για το 2012 ήταν η επίτευξη ιδιαίτερα θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών (+3,21 εκατ. οι λειτουργικές, λόγω και των μειωμένων ημερών πίστωσης των πελατών και +73 χιλ. οι επενδυτικές ταμειακές ροές), με αποτέλεσμα στις 31/12/2012 οι τραπεζικές υποχρεώσεις να ανέρχονται στα 3,065 εκατ. ευρώ, όταν τα διαθέσιμα ήταν πολύ μεγαλύτερα (6,985 εκατ. ευρώ).

Προοπτικές 2013

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας , «το µακροοικονοµικό περιβάλλον δεν πρόκειται να βελτιωθεί το 2013 και το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η µείωση της ζήτησης, ο προσανατολισµός των καταναλωτών σε χαµηλής τιµής προϊόντα γεγονός που επηρεάζει αναµφισβήτητα και το κλάδο.

Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να κάνουµε προβλέψεις για την πορεία των µεγεθών του 2013, αφού η εταιρία έχει να αντιµετωπίσει, τόσο τη πτώση της ζήτησης όσο και το κίνδυνο επισφαλειών, γεγονός που µας έχει αναγκάσει να µειώσουµε τα πιστωτικά όρια των πελατών µε άµεσο αντίκτυπο στις πωλήσεις.

Η έµφαση στη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης µε στόχο τη διατήρηση της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της εταιρίας. Η διοίκηση της εταιρίας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να διατηρήσει το συγκριτικό πλεονέκτηµα που της προσφέρει η υγιής χρηµατοοικονοµική της διάρθρωση.

Η εταιρία µας το 2013 θα επικεντρωθεί :

• Στην διατήρηση των εξαγωγών τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012. Ο εξαγωγικός προσανατολισµός της εταιρίας αποτελεί επιδίωξη της διοίκησης και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξής της εκτός Ελλάδος.
• Η αξιολόγηση των δαπανών προκειµένου να επιτευχθεί µείωση του λειτουργικού κόστους.
• Στην παραγωγή branded προϊόντων µε την επωνυµία της AS µε έµφαση στο χαµηλό κόστος προκειµένου να είναι πιο προσιτά στον καταναλωτή.
• Στη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και τη βελτίωση των ταµειακών της ροών. Βασική επιδίωξη της εταιρείας για το 2013 είναι να διατηρήσει τα υψηλά ταµειακά διαθέσιµα του 2012 και να παραµείνει η χρηµατοδότηση στα επίπεδα του 2012.
• Να εκµεταλευθεί την υποδοµή της προκειµένου να αυξήσει την διανοµή παιχνιδιών στην Ελλάδα από ξενους οίκους που αναζητούν συνεργασία µε φερέγγυες εταιρίες στο κλάδο µας.
• Να εκµεταλλευθεί τις ευκαιρίες που θα δηµιουργηθούν στη χονδρική πώληση παιδικού ρούχου.
• Στην ολοκλήρωση επένδυσης ενός νέου υπερσύγχρονου εκθεσιακού χώρου στην Αθήνα που θα καλύπτει τις ανάγκες των πελατών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το νέο εκθεσιακό κέντρο έχει ήδη ολοκληρωθεί.
• Στην έµφαση σε νέες στρατηγικές marketing για να έρθουµε πιο κοντά στους καταναλωτές µας (ανάπτυξη marketing means, social media web, below the line προωθητικές ενέργειες).
Το διοικητικό συµβούλιο της εταιρίας εµφανίζεται συγκρατηµένα αισιόδοξο για την πορεία του δικτύου λιανικής κατά το 2013, παρόλα αυτά θα επανεξετάσει από µηδενική βάση τη στρατηγική του δικτύου και τις εµπορικές αποφάσεις που πρέπει να υλοποιήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v