Τι συμβαίνει με τη συγχώνευση ETE-Eurobank

Η πρόθεση της τρόικας να μπλοκάρει το deal και η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης. Το πρόβλημα του μεγάλου μεγέθους, το «προηγούμενο» της Κύπρου αλλά και οι δυσκολίες αντιστροφής του deal.

Τι συμβαίνει με τη συγχώνευση ETE-Eurobank
Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται αρμόδιοι υψηλόβαθμοι ελληνικοί παράγοντες επιδιώκοντας να αποκρούσουν με κάθε τρόπο την πρόθεση της τρόικας να μπλοκάρει την εν εξελίξει συγχώνευση Εθνικής - Eurobank.

Όπως διαμηνύουν άπαντες στην ελληνική πλευρά, περιλαμβανομένων και κύκλων του Μαξίμου, η συνέχιση και η ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας απορρόφησης της Eurobank από την Εθνική είναι κίνηση εκ των ων ουκ άνευ για την οικονομία γενικότερα, αλλά και για το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, με την αποδοχή μάλιστα ή και τις υποδείξεις της... τρόικας.

«Οποιαδήποτε αλλαγή στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης, και με το προηγούμενο της Κύπρου να βαραίνει την Ελλάδα, θα κλονίσει καίρια την εύθραυστη ψυχολογία της αγοράς, αλλά και την προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, τονίζοντας ότι ως εκ τούτου η ολοκλήρωση του deal ΕΤΕ - Eurobank αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση.

Από την πλευρά τους, κύκλοι της Εθνικής τονίζουν ότι η διαδικασία συγχώνευσης με τη Eurobank συνεχίζεται κανονικά, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε τόσο ώριμο στάδιο που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παγώσει και ακόμη πιο δύσκολο πρακτικά να αναιρεθεί ή να αντιστραφεί.

Ομοίως, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τον τραπεζικό τομέα και τις αρμόδιες αρχές διατυπώνεται η αισιοδοξία ότι οι αντιρρήσεις της τρόικας θα καμφθούν και η νομική συγχώνευση Εθνικής - Eurobank θα προχωρήσει κανονικά όπως και η ανακεφαλαιοποίηση του ενιαίου σχήματος.

Δεν αγνοούν, ωστόσο, ότι με δεδομένο τον έλεγχο του ΤΧΣ από τους δανειστές, η υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει χωρίς τη συναίνεσή τους.


Πού εδράζεται η αλλαγή στάσης της τρόικας

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, η τρόικα, εν όψει της νέας επίσκεψής της στην Αθήνα ζήτησε να παγώσει η διαδικασία συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank και διατύπωσε την άποψη να ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά από το ΤΧΣ οι δύο τράπεζες. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται πρακτικά ότι η συγχώνευση ακυρώνεται και οι δύο τράπεζες θα παραμείνουν ξεχωριστές νομικές οντότητες, με βασικό μέτοχο το ΤΧΣ.

Οι ενστάσεις της τρόικας εστιάζουν στο μεγάλο μέγεθος του σχήματος Εθνικής - Eurobank, σε σχέση τόσο με το ΑΕΠ της χώρας, όσο και με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής της, αλλά και στην ενδεχόμενη δυσκολία εύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων που θα καλύψουν το 10% της ΑΜΚ, εξασφαλίζοντας τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.

Το ενεργητικό της Εθνικής μετά την απόκτηση του 85% της Eurobank ξεπερνά τα 170 δισ. ευρώ, πλησιάζοντας το ΑΕΠ της χώρας (περίπου στα 190 δισ. ευρώ), οι χορηγήσεις ανέρχονται σε 118,3 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις σε 89,5 δισ.

Η τρόικα διατυπώνει ενδοιασμούς για το ειδικό βάρος που αποκτά η Εθνική σε σχέση με το μέγεθος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και τους κινδύνους που αυτό περικλείει καθώς αποκτά μέγεθος «too big to fail», σε μια περίοδο όπου ο κεντρικός σχεδιασμός της ευρωζώνης φαίνεται να αποσκοπεί στον περιορισμό του φαινομένου των πολύ μεγάλων τραπεζών, σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της έδρας τους.

Οι ανησυχίες της αφορούν και την επόμενη μέρα, καθώς, αν η ΕΤΕ δεν βρει ιδιώτες για να καλύψουν το 10%, θα κρατικοποιηθεί. Και σε αυτήν την περίπτωση, υποστηρίζουν, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να βρεθούν επενδυτές εν συνεχεία, που θα αγοράσουν μια τράπεζα με τόσο μεγάλο μέγεθος σε σχέση με το ΑΕΠ.


Ο ρόλος της κυπριακής «διάσωσης» και οι ελληνικές αιτιάσεις

Πρόκειται για αλλαγή στάσης από την πλευρά της τρόικας, που συνιστά στροφή 180 μοιρών, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η οποία επήλθε με ένταση μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο και το νέο... μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, το οποίο υιοθετήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η συμφωνία μεταξύ της Εθνικής και του βασικού μετόχου της Eurobank, της οικογένειας Λάτση, ήταν γνωστή από τον περασμένο Σεπτέμβριο, θυμίζουν εγχώριοι παράγοντες, σημειώνοντας ότι η τρόικα είχε όλο τον χρόνο να διατυπώσει τις αντιρρήσεις της νωρίς, παγώνοντας το deal στα σπάργανά του. «Τώρα είναι μάλλον αργά καθώς μια τέτοια κίνηση θα έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία της αγοράς, ιδιαίτερα μετά από όσα συνέβησαν στην Κύπρο και τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ», σημειώνουν οι ίδιοι.

Η ελληνική πλευρά έχει αποφασίσει να δείξει σθεναρή στάση στο θέμα, επιμένοντας στην ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης. Το θέμα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στις διαδοχικές συσκέψεις που διενεργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, με αποκορύφωμα τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα να επιμείνει στη θέση της ότι το deal πρέπει να ολοκληρωθεί, επικαλούμενη την επίπτωση που μπορεί να έχει η ακύρωσή του στην ελληνική οικονομία και τις τεράστιες νομικές περιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν η διακοπή των διαδικασιών συγχώνευσης και η ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση.

Ωστόσο, αναζητούνται λύσεις σε επιμέρους αιτιάσεις της τρόικας. όπως στη μείωση του ανταγωνισμού, στη δυσκολία εύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων που θα καλύψουν το 10% της ΑΜΚ του νέου ομίλου, αλλά και στη μείωση των παικτών που θα μπορούσαν να απορροφήσουν μικρότερου μεγέθους τράπεζες, οι οποίες θα χρειαστεί να εξυγιανθούν.

Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει ολοκληρώσει προαιρετική δημόσια προσφορά προς τους μετόχους της Eurobank αποκτώντας το 85% του μετοχικού της κεφαλαίου, με έκδοση περίπου 300 εκατομμυρίων νέων μετοχών που δόθηκαν ως αντάλλαγμα σε εκείνους, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόταση.

Είχε, δε, ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι επιδιώκει την απορρόφηση της Eurobank για τη δημιουργία ενός μεγάλου τραπεζικού ομίλου, και το ξεκαθάριζε πλήρως στο ενημερωτικό δελτίο της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς, στο οποίο αναφερόταν στις συνέργειες της απορρόφησης.

Όλα αυτά όχι μόνο ήταν γνωστά στην τρόικα, αλλά και για να προχωρήσει το deal η Εθνική είχε λάβει την αναγκαία έγκριση, μεταξύ άλλων, από την DG Com, άρα εμμέσως πλην σαφώς από τους δανειστές.

Ως εκ τούτου, η δημόσια πρόταση και το αποτέλεσμά της έχουν εγκριθεί από όλες τις θεσμικές αρχές και ενδεχόμενη ανατροπή θα επίσυρε σοβαρότατες νομικές συνέπειες. Ωστόσο, αν η τρόικα επιμείνει στη θέση της για ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών, τότε το ΤΧΣ θα καλύψει τις αυξήσεις και των δύο και θα γίνει ο βασικός μέτοχος δύο ξεχωριστών νομικών οντοτήτων.

Χρήστος Κίτσιος kitsios@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v