Νέες κινήσεις από τη Σαράντης το 2013

Σε νέα μερίδια αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία θα προστεθούν στον «λιτοδίαιτο» οργανισμό του, αποδίδοντας απευθείας στην κερδοφορία του, προσβλέπει η διοίκηση του ομίλου Σαράντη για το 2013.

Νέες κινήσεις από τη Σαράντης το 2013
Σε νέα μερίδια αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία θα λειτουργήσουν ενισχυτικά απευθείας στην κερδοφορία, προσβλέπει η διοίκηση του ομίλου Σαράντη για το 2013.

Εχοντας ολοκληρώσει ένα θετικό 2012 με αύξηση πωλήσεων τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και αύξηση καθαρής κερδοφορίας πάνω από την πρόβλεψη του, ο όμιλος εκτιμά ότι οι ομοειδείς δραστηριότητες θα συνεχίσουν να αποδίδουν θετικά και στην τρέχουσα χρήση.

Ειδικότερα προβλέπει ανάπτυξη πωλήσεων κατά 4,2%, που θα υποστηριχθεί από αύξηση κατά 2% στην Ελλάδα και κατά 6% στη ΝΑ Ευρώπη. Σύμφωνα δε με τις ενδείξεις του α’ τριμήνου του 2013, οι πωλήσεις κινούνται εντός της παραπάνω πρόβλεψης.

Παρά το γεγονός του ότι η πρόβλεψη αφορά την απόδοση υφιστάμενων δραστηριοτήτων, ο όμιλος συνεχίζει να εξετάζει τη δυνατότητα επέκτασης σε νέες προιοντικές και γεωγραφικές περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται πολύ κοντά στη σύναψη νέας συμφωνίας συνεργασίας με τοπικό παραγωγό για την ανάληψη αντιπροσωπείας και διανομής εντομοκτόνων προιόντων για ολόκληρο το φάσμα των θυγατρικών του στη ΝΑ Ευρώπη.
 
Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις, η ολοκλήρωση μιας τέτοιας συμφωνίας θα αποφέρει πρόσθετο τζίρο της τάξης των 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο CFO του ομίλου κ. Κ. Ροζακέας κατά την παρουσίαση στην ‘Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, τόσο η εμπορική όσο και η οικονομική θέση της Σαράντης, της επιτρέπει να καρπωθεί μερίδια απορροφώντας νέα σήματα, όταν και εφόσον αυτά βρεθούν διαθέσιμα- όπως συνέβη το 2012 με σειρά επώνυμων σημάτων στην ελληνική αγορά (LaPrairie, CleanWhite κ.ά.).

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτόνομης εισόδου σε αγορές που σήμερα ο όμιλος εξάγει και συνεργάζεται με τοπικό διανομέα. Σημειώνεται ότι για το 2012 το σύνολο των εξαγωγών ανήλθε στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ με σημαντικότερες αγορές τη Ρωσία και την Κύπρο.

Πέραν της εμπορικής ανάπτυξης, ο όμιλος προετοιμάζει το 2013 την μεταφορά της παραγωγής καλλυντικών από τη Ρουμανία στην Ελλάδα, όπως είχε προαναγγείλει με συνέντευξη του στο Εuro2day.gr ο κ. Ροζακέας, υπολογίζοντας ότι μετά τη μείωση μισθών, εισφορών και κόστους η εγχώρια παραγωγή καθίσταται ανταγωνιστική, δεδομένων και των συνεργιών που θα προκύψουν στα Οινόφυτα. Υπολογίζεται ότι από τη μεταφορά, ο όμιλος θα έχει ετήσιο όφελος 500.000 ευρώ.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο όμιλος παρήγαγε θετικές ταμειακές ροές και έκλεισε το 2012 με μειωμένο δανεισμό κατά 8 εκατ. ευρώ και net cash 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προθέσεις της διοίκησης του, θα συνεχίσει να μειώνει δανεισμό και υποχρεώσεις στη χρήση του 2013. Στο τέλος του 2012 τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ανέρχονταν σε 45 εκατ. ευρώ, ενώ τους πρώτους μήνες του 2013 αποπληρώθηκε δάνειο 8 εκατ. ευρώ στην Εμπορική Τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v