Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Στο ΤΧΣ με σχέδιο για επόμενη ημέρα

Η δυσκολία εξασφάλισης του 10% της ελάχιστης συμμετοχής και το plan B με εθνικοποίηση και ριζοσπαστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και πώλησης. Το απόγευμα συνεδριάζει το Δ.Σ. Το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών.

Eurobank: Στο ΤΧΣ με σχέδιο για επόμενη ημέρα
Ραγδαίες αναμένονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εξελίξεις στη Eurobank. Μετά το ναυάγιο της συνένωσης με την Εθνική, το management της τράπεζας ξεκίνησε μια προσπάθεια εύρεσης ιδιωτών επενδυτών ενθαρρύνοντας και τη συμμετοχή εργαζομένων.

Η προσπάθεια αυτή όμως σκοντάφτει σε τέσσερα βασικά σημεία: Πρώτον, δεν υπήρχε κανένας πρότερος σχεδιασμός, δεδομένου ότι είχε ανακοινωθεί η συνένωση με την ΕΤΕ. Δεύτερον, ο διαθέσιμος χρόνος ήταν απειροελάχιστος. Τρίτον, η τράπεζα δεν διαθέτει πλέον πολλούς μετόχους αφού το 85% ανήκει στην ΕΤΕ. Τέταρτον, έχει σημαντική αρνητική καθαρή θέση. 

Γι' αυτούς τους λόγους το management εξετάζει πλέον σοβάρα τον τερματισμό της προσπάθειας εύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων για την κάλυψη του 10% της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 5,9 δισ. ευρώ, έχοντας καταστρώσει plan Β.

Το ζήτημα αυτό, αλλά και οι προτάσεις για την τύχη της τράπεζας αναμένεται να συζητηθούν σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, ενώ δεν αποκλείονται και επίσημες ανακοινώσεις.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε έντονο παρασκήνιο όσον αφορά την επόμενη ημέρα της Eurobank.

Η διοίκησή της εκτιμάται από τις ίδιες πηγές ότι κάνει προσπάθειες και έχει εκπονήσει ένα εναλλακτικό, ριζοσπαστικό, όπως το αποκαλεί, σχέδιο για την πορεία της τράπεζας μετά την εθνικοποίησή της και την ένταξή της υπό τον πλήρη έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το σχέδιο είναι σε γνώση, όπως αναφέρεται, της τρόικας, της διοίκησης του ΤΧΣ, του υπουργείου Οικονομικών και όλων των αρμόδιων εποπτικών αρχών προκειμένου να πάρει ή όχι το πράσινο φως για την υλοποίησή του.

Βασικός άξονάς του είναι η ιδιωτικοποίηση της Eurobank, τουλάχιστον εν μέρει, με πλήρη ανάληψη του management, το αργότερο σε έναν χρόνο από την ένταξή της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εφόσον το σχέδιο πάρει το πράσινο φως, η διοίκηση της τράπεζας -που θα παραμείνει εκ των πραγμάτων εάν αυτό γίνει αποδεκτό- αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την πώληση, καθώς εκτιμά ότι το νέο business plan που θα καταρτιστεί θα αναδεικνύει τα ισχυρά σημεία της Eurobank και σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη άνεση χρόνου θα καταφέρει να προσελκύσει στρατηγικούς επενδυτές.

Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση των μετόχων για την έγκριση της αύξησης των 5,9 δισ. ευρώ έχει προγραμματιστεί για τις 30 Απριλίου και η Eurobank έχει τη δυνατότητα έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών (Cocos) ύψους 2 δισ. ευρώ.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v