Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΧΣ και ταχεία επιστροφή σε ιδιωτικά χέρια

Ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ αποφάσισε το Δ.Σ. της Eurobank, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Euro2day.gr. Οι λόγοι της απόφασης, τα σχέδια για ταχεία ενίσχυση και επαναφορά στον ιδιωτικό τομέα το φθινόπωρο.

ΤΧΣ και ταχεία επιστροφή σε ιδιωτικά χέρια
Στην απόφαση να προχωρήσει στην κάλυψη των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέληξε το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που κατ' αποκλειστικότητα μετέδωσε το πρωί της Τρίτης το Εuro2day.gr

Όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση, το management της τράπεζας, προτίθεται κατόπιν της ανακεφαλαιοποίησης να υποβάλει ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την προσέλκυση ιδιωτικών και θεσμικών κεφαλαίων από το εξωτερικό και το εσωτερικό, προκειμένου η τράπεζα να επιστρέψει το ταχύτερο (σύμφωνα με πληροφορίες ήδη από το φθινόπωρο) στον ιδιωτικό τομέα. Σχέδιο του οποίου τις βασικές πτυχές δεν αποκαλύπτουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, οι οποίοι πάντως το χαρακτηρίζουν «ριζοσπαστικό», αλλά εφαρμόσιμο από τους ίδιους, εφόσον το αποδεχτεί το ΤΧΣ.

Τo management της τράπεζας πάντως ποντάρει στο γεγονός ότι η Eurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα ολοκληρώσει τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, με 5,8 δισ. ευρώ, κατόπιν της οποίας, «δεν θα έχει καθόλου μετατρέψιμα ομόλογα, στο παθητικό της ούτε και μετόχους-κατόχους warrants», όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχός της στο Euro2day.gr .

Τουτέστιν, θα μπορεί να κινηθεί στρατηγικά απερίσπαστη, σε κινήσεις περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιακής διάρθρωσής της, αλλά και προσαρμογής στις ανάγκες και στα δεδομένα της τραπεζικής αγοράς, προς όφελος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, της ελληνικής οικονομίας αλλά και «της επαύξησης της εταιρικής αξίας».

Παρότι στη σχετική ανακοίνωση τίθεται ως αίρεση το ενδεχόμενο να αποφασιστεί από το ΤΧΣ συνένωση με την ΕΤΕ σε δεύτερη φάση (μετά δηλαδή τις ανακεφαλαιοποιήσεις), είναι εμφανές ότι το management της Eurobank επιθυμεί να συμμετάσχει η τράπεζα ως 4ος πόλος στη διαδικασία αναδιάταξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενσωματώνοντας άλλες μικρότερες μη συστημικές τράπεζες.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr πρώτος στόχος θα είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στην ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο που διαδραμάτισε και διαδραματίζει το προσωπικό της ως «ανέκαθεν υποστηρικτής των στρατηγικών πρωτοβουλιών», ενώ επισημαίνονται και οι ιδιαιτερότητες που στην περίπτωση της Eurobank καθιστούσαν πρακτικώς ακατόρθωτη την προσπάθεια συγκέντρωσης ιδιωτικών κεφαλαίων για το 10% της ανακεφαλαιοποίησης.

Ως κυρίαρχοι παράγοντες αναφέρονται η αβεβαιότητα ως προς το αν θα γίνει ή όχι σε δεύτερη φάση συγχώνευση με την ΕΤΕ, γεγονός που δημιουργούσε σοβαρό θέμα στην αξιολόγηση της επενδυτικής πρότασης για συμμετοχή στην αύξηση, αλλά και το ότι κατόπιν της ανταλλαγής μετοχών, που κατέστησε τη Eurobank θυγατρική της ΕΤΕ, σε ποσοστό 85%, δεν υπήρχε πλέον η βάση των χιλιάδων «παλαιών μετόχων» για να στηριχτεί η προσπάθεια εύρεσης κεφαλαίων.


Η ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρει τα εξής:

Το Δ.Σ. της Eurobank συνεδρίασε σήμερα 22 Απριλίου 2013 και εξέτασε τις συνθήκες και τα δεδομένα της προσπάθειας προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, σε συνεργασία με τους διεθνείς συμβούλους Barclays Bank plc και Deutsche Bank. Το Δ.Σ. αξιολόγησε τις ιδιαιτερότητες του εγχειρήματος αυτού για την Τράπεζα και συγκεκριμένα την αβεβαιότητα της συγχώνευσης ή μη με την Εθνική Τράπεζα και τη συνεπαγόμενη αδυναμία αξιολόγησης της επενδυτικής πρότασης καθώς και την απουσία της παραδοσιακής βάσης των δεκάδων χιλιάδων μετόχων της Eurobank, η οποία λόγω της πρόσφατης ανταλλαγής μετοχών υποκαταστάθηκε από τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατά περίπου 85% στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Ακολούθως, το Δ.Σ. προέκρινε την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των €5,8 δισ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και επομένως την άμεση και πλήρη ανακεφαλαιοποίησή της, και θα εισηγηθεί σχετικά στη Γενική Συνέλευση της 30ής Απριλίου. Με τον τρόπο αυτό η Eurobank θα καταστεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα η πρώτη πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη συστημική τράπεζα.

Με την απόφαση αυτή, η Eurobank αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τους μετόχους και τους δυνητικούς επενδυτές, θέτει τις βάσεις ώστε να αποκαταστήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και διασφαλίζει την εμπιστοσύνη των πελατών και εργαζομένων της Τράπεζας, καθώς και του συνόλου των πολιτών.

Το Δ.Σ. συζήτησε επίσης τις άμεσες προοπτικές της ανασυγκρότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Στο πλαίσιο του ρόλου της ως μιας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η Eurobank σκοπεύει να συμμετάσχει στη στρατηγική αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ενσωματώνοντας άλλες μικρότερες μη συστημικές τράπεζες.

Επίσης, εφόσον οι αρμόδιες αρχές αποφασίσουν τελικά τη μη πραγματοποίηση της συγχώνευσης, η Τράπεζα θα υποβάλει, ως οφείλει, ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, με στόχο να προσελκύσει ιδιωτικά και θεσμικά κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό το ταχύτερο δυνατόν, όπως άλλωστε προβλέπει και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Σκοπός θα είναι η περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Τράπεζας, η προσαρμογή στις ανάγκες και στα νέα δεδομένα της εγχώριας και διεθνούς τραπεζικής αγοράς και η διατήρηση και επαύξηση της εταιρικής αξίας, επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας.

Σε όλες τις προσπάθειες αυτές, κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσει το προσωπικό της Τράπεζας, το οποίο ανέκαθεν υπήρξε ο ισχυρότερος υποστηρικτής των στρατηγικών πρωτοβουλιών της.

Γνώμονας των αποφάσεων που ελήφθησαν είναι, μέσα από τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της Eurobank, η ενίσχυση της ικανότητας της Τράπεζας να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην κρίσιμη τρέχουσα συγκυρία, να διευρύνει την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές και να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία στην προσπάθεια επιστροφής της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v