Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Εγκρίθηκε η ΑΜΚ

Εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση η ΑΜΚ 7,335 δισ. ευρώ. Εξασφαλισμένη η παραμονή στον ιδιωτικό τομέα. Αισιοδοξία Σάλλα για συγκέντρωση 733 εκατ. ευρώ ώστε να μην εκδοθούν CoCos. Καθαρή θέση 800 εκατ. στον όμιλο.

Πειραιώς: Εγκρίθηκε η ΑΜΚ
Εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς η ΑΜΚ ύψους 7,335 δισ. ευρώ. Το 10% των ιδιωτικών κεφαλαίων που απαιτούνται (σ.σ. 533 εκατ. ευρώ) προκειμένου η τράπεζα να παραμείνει ιδιωτική έχει υπερκαλυφθεί, καθώς έχει συγκεντρώσει 570 εκατ. ευρώ από τη Societe Generale και την BCP και στόχος είναι να καλυφθούν και τα υπόλοιπα, μέχρι τα 733 εκατ. ευρώ, ώστε να μην εκδοθούν μετατρέψιμες ομολογίες CoCos.

«Αίσθησή μου είναι ότι θα καλυφθεί το σύνολο του ποσού, θα πετύχουμε και αυτόν τον στόχο», τόνισε ο πρόεδρος του ομίλου Μιχάλης Σάλλας και επισήμανε ότι η επίτευξη της θετικής καθαρής θέσης, κατόπιν των κινήσεων στις οποίες προέβη η Τράπεζα Πειραιώς, ωφελεί το ελληνικό δημόσιο (το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα η τράπεζα διαθέτει καθαρή θέση 800 εκατ. ευρώ.

Οι μέτοχοι αγοράζουν με θετική αξία, σημείωσε ο κ. Σάλλας, και το όφελος όλων είναι τεράστιο.

Οι κινήσεις των τελευταίων μηνών και οι εξαγορές ήταν κάτι για το οποίο ο όμιλος προετοιμαζόταν δύο χρόνια με εναλλακτικά σχέδια. «Πιστεύαμε στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου και εξειδικευμένες ομάδες δούλευαν τα Σαββατοκύριακα ώστε να προετοιμαστούμε», συμπλήρωσε.

Τόνισε ότι πλέον η Τρ. Πειραιώς εξυπηρετεί πάνω από το 30% των επιχειρήσεων και του αγροτικού τομέα και κατά συνέπεια οι ευθύνες είναι μεγάλες. Σημείωσε ακόμα ότι ο όμιλος δεν θα δείξει ενδιαφέρον για τις μικρότερες μη συστημικές τράπεζες και πρόσθεσε ότι μετά την ΑΜΚ το σύνολο των κεφαλαίων θα υπερβεί τα 9 δισ. ευρώ.


Εξαιρετικής σημασίας ψήφισμα 

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε ψήφισμα να μη χρηματοδοτεί η Τράπεζα Πειραιώς οποιαδήποτε επιχείρηση ή μονάδα λειτουργεί χρησιμοποιώντας αδήλωτους ή ανασφάλιστους εργαζόμενους, καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εργασία και τις αντίστοιχες διεθνείς συνθήκες. Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι τα φαινόμενα αυτά είναι εντελώς απαράδεκτα για τον πολιτισμό μας και το υγιές μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο επιδιώκουμε ως χώρα, γι' αυτό οφείλουμε όλοι να τα εξαλείψουμε.


Το χρονοδιάγραμμα

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της Αύξησης Κεφαλαίου, περίπου στις 20 Μαΐου αναμένεται η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του ενημερωτικού δελτίου και χρειάζονται δύο εβδομάδες για τη διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων συμμετοχής. Ως εκ τούτου, όπως τόνισε ο κ. Σάλλας, η αύξηση θα υπερβεί χρονικά το τέλος Μαΐου.


Η ελληνική οικονομία

Όταν τελειώσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου, η Τράπεζα Πειραιώς θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και θα στηρίξει επενδυτικές πρωτοβουλίες είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό, και θα καλέσει επενδυτές με στόχο την τοποθέτησή τους στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ομίλου εκτίμησε ότι το 2013 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, αν και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αυτό εξαρτάται από τους δικούς μας χειρισμούς.

Ο ρόλος της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι καθοριστικός, αλλά εξίσου καθοριστικός είναι και ο ρόλος της Ευρώπης, ανέφερε.

Μιλώντας για τον κλάδο, είπε ότι οι επενδυτές και οι μέτοχοι πρέπει να αγκαλιάσουν τις προσπάθειες των τριών τραπεζών (Πειραιώς, ΕΤΕ, Alpha Bank) και να δείξουν αλληλεγγύη, καθώς οι τράπεζες είναι καθοριστικός κρίκος για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και την προσπάθεια να μπει ανάχωμα στην ανεργία και στην ύφεση.

Όσον αφορά τις επισφάλειες, υποστήριξε ότι τους τελευταίους μήνες έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης. Αντίδοτο στο πρόβλημα είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της πραγματικής οικονομίας.


H ΑΜΚ και το reverse split

Στην ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς που πραγματοποιήθηκε σήμερα αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με την έκδοση νέων κοινών μετοχών ως εξής:

Α. Μέχρι ποσού 7.335.000.000 ευρώ για κάλυψη κεφαλαιακών απαιτήσεων της τράπεζας, το οποίο θα καλυφθεί:

(α) σε μετρητά:
(i) Από επενδυτές με ιδιωτική τοποθέτηση και μερική κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων μέχρι του ποσού των €400.000.000.
(ii) Με παροχή δικαιώματος προτίμησης και δικαιώματος προεγγραφής για αδιάθετες μετοχές στους παλαιούς μετόχους.
(iii) Με διάθεση των αδιάθετων μετοχών από το διοικητικό συμβούλιο.

(β) Με εισφορά σε είδος από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για το ποσό που δεν θα καλυφθεί κατά τα παραπάνω σε μετρητά.

Β. Μέχρι ποσού €570.000.000 με εισφορά σε είδος από το ΤΧΣ για κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων που προκύπτουν από την εξαγορά στοιχείων ισολογισμού της υπό εκκαθάριση ΑΤΕbank.

Γ. Μέχρι ποσού €524.000.000 με εισφορά σε είδος από το ΤΧΣ για κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων από την εξαγορά στοιχείων ισολογισμού των υποκαταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Επίσης, η γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε, για τεχνικούς λόγους που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση, την αναπροσαρμογή (αύξηση) της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής με μείωση του αριθμού τους λόγω συνενώσεως (reverse split), και τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού του άρθρου 4 παρ. 4α του ν. 2190/1920 με μείωση του μετοχικού κεφαλαίου.

Εξουσιοδότησε δε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας για την εξειδίκευση των παραπάνω μεταβολών στον αριθμό των μετοχών και της ονομαστικής αξίας τους. Περαιτέρω, η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο να εξειδικεύσει τους όρους της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένης της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών.

Δεδομένου ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη συμφωνήσει τη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου των δύο ξένων τραπεζών, της B.C.P. και της Societe Generale, έχει ήδη εξασφαλίσει την ελάχιστη συμμετοχή ιδιωτών κατά ποσό που διασφαλίζει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της τράπεζας.


Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 14% μετά την ΑΜΚ - Οι εξαγορές

Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς θα φθάσουν κατ’ εκτίμηση στα €9,2 δισεκατομμύρια και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ξεπεράσει το 14%.

Η σημερινή γενική συνέλευση αποτελεί ορόσημο στην πορεία της Τράπεζας Πειραιώς διότι:

• Οι αποφάσεις των μετόχων της επιβεβαιώνουν τη στρατηγική επιλογή να διατηρήσει η τράπεζα τον ιδιωτικό της χαρακτήρα και να συμβάλει αποφασιστικά στην προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

• Από την περυσινή γενική συνέλευση έως σήμερα, δηλαδή σε διάστημα ενός έτους, ο όμιλος της Τράπεζα Πειραιώς διπλασίασε τα μεγέθη του και την παρουσία του στην τραπεζική αγορά. Το ενεργητικό ανέρχεται σήμερα σε €102,6 δισ. από € 46,3 δισ. πέρυσι, οι καταθέσεις σε €54,8 δισ. από €19,0 δισ. και οι καθαρές χορηγήσεις σε €67,4 δισ. από €32,6 δισ. πέρυσι.

• Παράλληλα, η σημερινή καθαρή θέση της τράπεζας προ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ξεπερνά τα €800 εκατ. (pro forma), ενώ πέρυσι η τράπεζα ήταν σε αρνητική καθαρή θέση εξαιτίας του PSI.

• Τα τελευταία 15 χρόνια, η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε 20 επιτυχημένες εξαγορές-συγχωνεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

• Μετά την απόκτηση των δραστηριοτήτων της πρώην ΑΤΕbank, την 27η.7.12, η Πειραιώς ως κατεξοχήν τράπεζα στήριξης της αγροτικής οικονομίας επεξεργάστηκε και προωθεί μέτρα μεγάλης σημασίας για την αναδιάρθρωση και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα προγράμματα «συμβολαιακής γεωργίας», τα οποία ξεκίνησε ανά κλάδο προϊόντος, εξασφαλίζοντας ρευστότητα και μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες.

• Τη 14η.12.12 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Geniki Bank, ελληνικής θυγατρικής της Societe Generale, με ενεργητικό €2,5 δισ. Το γεγονός αυτό όχι μόνο ενίσχυσε τη Geniki Bank κατά €350 εκατ., αλλά καλύπτει και την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά €170 εκατ.

• Την 26η.3.13, η Τράπεζα Πειραιώς επιλέχθηκε για την απόκτηση των δραστηριοτήτων της Cyprus Popular Bank, της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα. Η άμεση ενέργεια για την απορρόφηση αυτών των δικτύων προστάτευσε τις καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

• Την 22α.4.13, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην εξαγορά της Millennium Bank στην Ελλάδα με ενεργητικό €5 δισ. Η εξαγορά της Millennium εξασφαλίζει τη συμμετοχή της μητρικής της B.C.P. στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με €400 εκατ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v