Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Εφικτός ο στόχος της ιδιωτικής συμμετοχής"

Με βάση τις διαβεβαιώσεις που έχουμε, ο στόχος της ελάχιστης συμμετοχής ιδιωτών είναι εφικτός, τόνισε ο Αλ. Τουρκολιάς. Τα ποιοτικά στοιχεία και οι πρόσθετες κινήσεις. Συνεδριάζει αύριο το Δ.Σ. για το ενημερωτικό.

Εφικτός ο στόχος της ιδιωτικής συμμετοχής
Εφικτό χαρακτήρισε τον στόχο της κάλυψης της ελάχιστης συμμετοχής ιδιωτών στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλός της Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Πέτρος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι οι μέτοχοι ενέκριναν το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.

Aύριο Μ. Τρίτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας συνεδριάζει για να εγκρίνει το Ενημερωτικό Δελτίο το οποίο θα σταλεί για έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), και θα είναι διαθέσιμο μετά την έγκρισή του από την ΕΚ.

Μιλώντας στο σώμα των μετόχων, στη δεύτερη επαναληπτική γενική συνέλευση, ο κ. Τουρκολιάς δήλωσε: "Με τις διαβεβαιώσεις που έχουμε, πιστεύουμε ότι ο στόχος κάλυψης της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών είναι εφικτός. Η επιτυχία εναπόκειται στη δική σας βούληση, στη δική σας απόφαση". Σημείωσε ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της ΕΤΕ είναι μικρότερες από τις ζημιές του PSI. 

Ο κ. Τουρκολιάς γνωστοποίησε στους μετόχους ότι στην προσπάθεια της Εθνικής για την εξασφάλιση των απαραίτητων ιδιωτικών κεφαλαίων συστρατεύονται χιλιάδες παλαιοί αλλά και νέοι μέτοχοι, ιδιώτες επενδυτές, υπάλληλοι της τράπεζας, πελάτες της καθώς και καταθέτες της.  

Ο στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να παραμείνει η Εθνική μια ανεξάρτητη ιδιωτικοοικονομικού χαρακτήρα, υγιής και πολυμετοχική τράπεζα, καθώς και βασικός κορμός στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, κατά τον ίδιο, βοηθούν τα εξής στοιχεία

- Η ικανοποιητική ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων της ΕΤΕ, όπως διαπιστώθηκε και από την Blackrock. 

- Η διατήρηση ικανοποιητικών επιπέδων ρευστότητας, καθώς ο δείκτης δανείων προς χορηγήσεις διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα, ενώ η τράπεζα διαθέτει υψηλής ποιότητας απόθεμα ενεχύρων για την άντληση πρόσθετης ρευστότητας. 

- Οι ενδείξεις σταθεροποίησης - επιβράδυνσης του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλών δανείων από το πρώτο τρίμηνο του 2013, η οποία και συνεχίζεται. 

- Οι υψηλές σωρευτικές προβλέψεις του ομίλου της Εθνικής. 

- Η σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους κατά τα προηγούμενα έτη, η οποία θα συνεχιστεί και εφέτος. 

- Η δυνατότητα ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου με συμπληρωματικές κινήσεις, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εύθετο χρόνο. 

- Η βελτίωση των δεικτών της οικονομίας που έχει θετικό αποτέλεσμα και στις τράπεζες. 

Ο κ. Τουρκολιάς σημείωσε ότι η Εθνική πρωτοπορεί στην αναδιάταξη του τραπεζικού κλάδου μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, σημειώνοντας ότι η απορρόφηση της Eurobank θα προσέδιδε σε καθαρή παρούσα αξία 3 - 4 δισ. ευρώ στο ενοποιημένο σχήμα, τονίζοντας ότι η αναστολή της διαδικασίας συγχώνευσης ήταν αναγκαία συνέπεια της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, γεγονός που δεν ήταν ευθύνη της Εθνικής και δεν προκλήθηκε από εκείνη. 
 

Ζανιάς: Θετικές οι ενδείξεις στην οικονομία

"Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι και καλείστε να πάρετε αποφάσεις που θα σημαδέψουν την πορεία της Εθνικής Τράπεζας", τόνισε απευθυνόμενος στους μετόχους του ομίλου της Εθνικής ο πρόεδρος Γιώργος Ζανιάς.

Συμπλήρωσε ότι το τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει πληγεί και έχει υποστεί σημαντικές απώλειες κυρίως από το δυσθεώρητο χρέος της χώρας, είναι εδώ και θα δώσει και πάλι το "παρών" καθώς μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει τον ρόλο του, που δεν είναι άλλος από τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

"Μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα έχουμε τα εφόδια για να ανταποκριθούμε στο γύρισμα της οικονομίας. Για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και την ύφεση πρέπει να έχουμε ισχυρές τράπεζες".

Υπογράμμισε επίσης ότι οι μέτοχοι των τραπεζών έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ισορροπία του τραπεζικού συστήματος και η μεγάλη αυτή συμβολή τους δεν έχει δυστυχώς ακόμη αναγνωριστεί.

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ζανιάς δήλωσε πως αλλάζει σταδιακά και σταθεροποιείται. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις και μπορεί μέσα στο 2013 να έχουμε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Στάθηκε στο γεγονός πως τα χρήματα που θα έρθουν στη χώρα μέσα από κοινοτικά κονδύλια κ.τλ. ξεπερνούν το 5% του ΑΕΠ.


Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει ότι σήμερα, 29 Απριλίου 2013, πραγματοποιήθηκε η B’ Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας στο Μέγαρο Μελά. Η Γενική Συνέλευση συνεδρίασε με απαρτία 34,60% του καταβεβλημένου Μετοχικού Κεφαλαίου και έλαβε τις εξής αποφάσεις:

1. Αποφάσισε τη μείωση του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά Ευρώ 1.189.803.164 μέσω ταυτόχρονης (i) αύξησης της ονομαστικής αξίας έκαστης κοινής ονομαστικής μετά ψήφου μετοχής της Τράπεζας και μείωσης του συνολικού αριθμού αυτών με συνένωση των εν λόγω μετοχών (reverse split) σε αναλογία 10:1 και (ii) μείωσης της ονομαστικής αξίας έκαστης κοινής ονομαστικής μετά ψήφου μετοχής της Τράπεζας (όπως θα έχει διαμορφωθεί μετά το reverse split) σε Ευρώ 0,30, με σκοπό το σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 4α του κ.ν. 2190/1920. Επιπρόσθετα αποφάσισε την τροποποίηση του άρθρου 4 του Καταστατικού της Τράπεζας και παρέσχε τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις.

2. Αποφάσισε την έκδοση κατ’ εφαρμογή του νόμου 3864/2010 και της υπ’ αρ. 38/2012 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου και σύμφωνα με τις διατάξεις αυτών, μη εξασφαλισμένων και μειωμένης κατατάξεως αορίστου διάρκειας ομολογιών μετατρέψιμων υπό αίρεση σε κοινές, άυλες, ονομαστικές, μετά ψήφου μετοχές της Τράπεζας, με δικαίωμα εξαγοράς αυτών από την Τράπεζα, συνολικού ποσού κεφαλαίου έως Ευρώ 1.900 εκατ., όπως αυτό θα προσδιοριστεί ειδικότερα από την Τράπεζα της Ελλάδος, καταβλητέου διά εισφοράς εις είδος, προς διάθεση αυτών με ιδιωτική τοποθέτηση και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων της Τράπεζας και παρέσχε τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για τη διενέργεια των αναγκαίων πράξεων προς έκδοση και διάθεση των ομολογιών σύμφωνα με τους όρους κάλυψης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του 3ου θέματος της ημερήσιας διάταξης.

3. Αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας για άντληση κεφαλαίων μέχρι ποσού ΕΥΡΩ 9.756 εκατ. μέσω έκδοσης νέων, κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών, σύμφωνα με το νόμο 3864/2010, με καταβολή σε μετρητά και με εισφορά εις είδος και με δικαίωμα προτίμησης των υφισταμένων μετόχων στο ποσοστό (12%) της αύξησης που δύναται να καλυφθεί με μετρητά (ήτοι Ευρώ 1.171.000.000) και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων για το μέρος της ίδιας ως άνω αύξησης που δύναται να καλυφθεί με εισφορά εις είδος. Επιπρόσθετα παρέσχε τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας προκειμένου να καθορίσει την τιμή διάθεσης των νεοεκδοθησομένων μετοχών (κατ’ άρθρο 13 παρ. 6 του κ.ν. 2190/1920) και να εξειδικεύσει τους όρους της ως άνω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με το Ν. 3864/2010 και την Π.Υ.Σ. 38/2012 καθώς επίσης αποφάσισε την αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 4 του Καταστατικού της Τράπεζας.


***Αναλυτικά, οι ομιλίες του Προέδρου κ. Γ. Ζανιά, του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Αλέξ. Τουρκολιά  στη Γενική Συνέλευση, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v