Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίτροπος στην Probank από ΤτΕ

Αναλαμβάνει τη διοίκηση της τράπεζας ο Π. Φρονίστας. Ποιος είναι ο ρόλος του. Η αναζήτηση επενδυτών για να συμπληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου. Έχουν ήδη βρεθεί τα 150 εκατ. Διασφαλισμένες οι καταθέσεις. Το παρασκήνιο.

Επίτροπος στην Probank από ΤτΕ
Τον διορισμό επιτρόπου στην ProBank αποφάσισε η Τράπεζα της Ελλάδος μετά την αδυναμία της διοίκησης της τράπεζας να αυξήσει τα κεφάλαιά της κατά 282 εκατ. ευρώ και τη μη συμμόρφωσή της με την απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ) της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με δεδομένο ότι για την Probank, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, οι αρμόδιες εποπτικές αρχές αποφάσισαν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία, η οποία μεταφράζεται σε χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων, έτσι ώστε ο επίτροπος να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες αλλαγές οι οποίες θα διευκολύνουν την είσοδο στρατηγικού ή στρατηγικών επενδυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα έχει ήδη βρει κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ. Πρόθεση της Τραπέζης της Ελλαδος αλλά και της τρόικας είναι η τράπεζα να παραμείνει ιδιωτική, να μην χρειαστεί να σπάσει σε «καλή» και «κακή» καθώς θεωρούν ότι έχει τις δυνατότητες να το κάνει.


Επίτροπος ο Π. Φρονίστας

Στον επίτροπο, Πέτρο Φρονίστα, ανατίθεται η διοίκηση της ProBank με σκοπό τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά παραμένει εκκρεμής επί μακρόν.

Ο Επίτροπος οφείλει να υποβάλει στην ΤτΕ το συντομότερο δυνατόν (το αργότερο εντός 30 ημερών) έκθεση που προβλέπεται στο άρθρο 63 παράγραφος 8α του ν 3601/2007.

Οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της PROBANK είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο και οι εργασίες της τράπεζας συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης η διοίκηση της ProBank δεν ανταποκρίθηκε ουσιαστικώς στις υποδείξεις της Τράπεζας της Ελλάδος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση των καταστατικών διατάξεων, που θέτουν όρους για τη συμμετοχή φυσικών και νομικών προσώπων στο μετοχικό κεφάλαιο του πιστωτικού ιδρύματος.

Αυτό σύμφωνα πάντα με την απόφαση είχε ως αποτέλεσμα να παρακωλύεται η απαραίτητη για τη συνέχιση των εργασιών της τράπεζας κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 282 εκατ. ευρώ με κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα και επομένως συντρέχει περίπτωση εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 63 παρ. 6 εδ. β’ του ν. 3601/2007 για το διορισμό επιτρόπου.

Συζητήσεις υπήρξαν και με το τσεχικό fund PPF, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες όμως "πάγωσαν" εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν επήλθαν στο καταστατικό της τράπεζας, μόνιμου χαρακτήρα αλλαγές αναφορικά με την απαγόρευση κατοχής άνω του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας από έναν επενδυτή (Άρθρο 7 του Καταστατικού).

Υπενθυμίζεται ότι η Probank αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης κατοχής από ένα μέτοχο, ποσοστού άνω του 5% του μετοχικού της κεφαλαίου στην προτελευταία γενική συνέλευση που διενεργήθηκε στις αρχές Απριλίου. Η απόφαση όμως ίσχυσε μόνο για τη συγκεκριμένη αύξηση και δεν είχε μόνιμο χαρακτήρα, κάτι που δημιούργησε προσκόμματα στις συζητήσεις με τους τσέχους.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Probank αναφέρει:

"H Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμώντας θετικά την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Probank με κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα, όρισε Επίτροπο για την ολοκλήρωση της.

Μετά τη θετική εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος για την προσπάθεια της Τράπεζας Probank και του προσωπικού της για την ανακεφαλαιοποίησή της όπως και την εξέλιξη της προσπάθειας αυτής, καθώς και την ικανοποιητική ρευστότητα όπως προκύπτει και από την πολύ καλή σχέση Δανείων προς Καταθέσεις, αποφάσισε την παροχή συμπληρωματικού χρόνου ενός μηνός για την ολοκλήρωσή της.

Ταυτόχρονα και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, προχώρησε στο διορισμό Επιτρόπου με σκοπό την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της συγκέντρωσης των υπολειπόμενων κεφαλαίων.

Επίτροπος ορίστηκε ο κ. Πέτρος Φρονίστας, έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.

Όπως προκύπτει και από τη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της Τράπεζας και φυσικά για την ασφάλεια των καταθέσεων του συνόλου των πελατών της που είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο.

Η Τράπεζα συνεχίζει απρόσκοπτα την ομαλή λειτουργία της και παράλληλα την προσπάθεια συγκεντρώσεως των απαιτούμενων κεφαλαίων, πιστεύοντας ότι στο χρονικό διάστημα που της παρασχέθηκε θα επιτύχει το σκοπό της".


Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε τον ορισμό του κ. Πέτρου Φρονίστα ως Επιτρόπου στην Τράπεζα PROBANK.

Ο Επίτροπος θα έχει ως στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που παραμένει εκκρεμής επί μακρόν.

Οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της PROBANK είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο και οι εργασίες της τράπεζας συνεχίζονται απρόσκοπτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v