Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλ. Θράκης: Μείωση 49,6% στα κέρδη α΄ τριμήνου

Μείωση 49,6% στα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας και 2,4 στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών σημείωσε στο α΄ τρίμηνο του 2013 η Πλαστικά Θράκης.

Πλ. Θράκης: Μείωση 49,6% στα κέρδη α΄ τριμήνου
Οριακή πτώση των πωλήσεων και πτώση των κερδών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κατά 49,6% σημείωσε στο α΄ τρίμηνο του 2013 ο όμιλος της Πλαστικά Θράκης.

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 62,2 εκατ. ευρώ έναντι 63,7 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, εμφανίζοντας πτώση 2,4.

Τα μικρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 11,4 εκατ. ευρώ έναντι 12,7 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2012, με πτώση 10,3%, ενώ τα ενοποιημένα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 4,8 εκατ. ευρώ έναντι 7,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 34,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης.

Σε ότι αφορά την κερδοφορία, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου υποχώρησαν κατά 27,9% στα 2,5 εκατ. ευρώ έναντι 3,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρου και τα δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στο 1,3 εκατ. ευρώ από 2,7 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2012, καταγράφοντας πτώση 49,6%.

Σύμφωνα με την Πλαστικά Θράκης, σε επίπεδο ομίλου το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης χαρακτηρίστηκε από οριακή πτώση των πωλήσεων και πτώση των κερδών, καθώς η θετική πορεία του Κλάδου της Συσκευασίας δεν αντιστάθμισε τη μείωση των αποτελεσμάτων του Κλάδου των Τεχνικών Υφασμάτων, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Αναφορικά με την πορεία του β΄ τριμήνου του 2013 εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Στη συνέχεια συνοψίζονται οι βασικοί παράγοντες που συνέβαλλαν στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων του φετινού τριμήνου:

Μείωση του όγκου πωλήσεων των Τεχνικών Υφασμάτων (-17,4%) λόγω της μειωμένης ζήτησης κυρίως στην Αμερικάνικη, αλλά και στην Ευρωπαϊκή αγορά. Ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή αγορά οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες για παρατεταμένο διάστημα επηρέασαν τις πωλήσεις των τεχνικών υφασμάτων.

Αύξηση του όγκου πωλήσεων του Κλάδου της Συσκευασίας (+7,3%) λόγω της αύξησης του μεριδίου στις υφιστάμενες αγορές αλλά και της επέκτασης σε νέες αγορές τόσο προϊόντικά όσο και γεωγραφικά.

Αύξηση των τιμών των α΄ υλών κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στον Κλάδο της Συσκευασίας η αύξηση των πωλήσεων και η συγκράτηση των δαπανών παραγωγής βελτίωσε το περιθώριο Μικτού Κέρδους κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Στον Κλάδο των Τεχνικών Υφασμάτων η πτώση του όγκου πωλήσεων και η δυσκολία μετακύλησης της αύξησης των τιμών των α΄ υλών οδήγησε σε σημαντική συμπίεση του Περιθωρίου Μικτού Κέρδους.

Αύξηση των Εξόδων Διοίκησης και Διάθεσης του ομίλου στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της εξωστρέφειας και της ενίσχυσης του εμπορικού δικτύου και της αύξηση του μεταφορικού κόστους για τα προϊόντα από Ελλάδα προς άλλες χώρες.

Σημειώνεται ότι στις 31/3/2013 ο Καθαρός Τραπεζικός Δανεισμός του ομίλου ανήλθε σε 35,8 εκατ. ευρώ και ο δείκτης Καθαρός Τραπεζικός Δανεισμός προς Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκε σε 0,3.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα του ομίλου Πλαστικά Θράκης εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v