Autohellas: Κάμψη των κερδών στο τρίμηνο

Αύξηση 4,83% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών και κάμψη 41,3% στα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας εμφάνισε ο όμιλος της Autohellas στο πρώτο τρίμηνο (με βάση τα ΔΛΠ). Με ενίσχυση των εσόδων και υποχώρηση των κερδών έκλεισε το τρίμηνο και για τη μητρική.

Autohellas: Κάμψη των κερδών στο τρίμηνο
Αύξηση των εσόδων και κάμψη των κερδών εμφάνισε η Autohellas στο πρώτο τρίμηνο του 2005 (με βάση τα ΔΛΠ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της περιόδου ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Autohellas ενισχύθηκε κατά 4,83% διαμορφούμενος στα 20,83 εκατ. ευρώ, από 19,87 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας ωστόσο υποχώρησαν κατά 41,3% και συγκεκριμένα στις 779,4 χιλιάδες ευρώ, συγκριτικά με 1,33 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2004.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και η μητρική τα έσοδα της οποίας αυξήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 2,05%, διαμορφούμενα στα 18,73 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 18,36 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τα κέρδη προ φόρων της Autohellas εμφανίζουν, όμως, κάμψη 55,9%, καθώς υποχώρησαν στις 436,81 χιλιάδες ευρώ, από 989,43 χιλιάδες ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2004.

Σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας επισημαίνεται πως το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι παραδοσιακά το χαμηλότερο στα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας, καθώς η έντονη εποχικότητα της τουριστικής κίνησης έχει ως αποτέλεσμα το σύνολο των κερδών αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της εταιρίας να πραγματοποιείται στο εξάμηνο Μαΐου – Οκτωβρίου.

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνει πως η αξία του στόλου οχημάτων της Autohellas στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2005 διαμορφώθηκε στα 164 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές επενδύσεις της εταιρίας στην επέκταση και ανανέωση του στόλου για το σύνολο του 2004 αναμένεται να φθάσουν τα 85 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, αναφέρεται πως και το 2005 ο στόλος της Autohellas / Hertz προβλέπεται να παραμένει ο μεγαλύτερος της ελληνικής αγοράς με το συνολικό αριθμό των αυτοκινήτων να ξεπερνά τα 23.500, από 8.500 μόλις το 1999.

Ο στόλος αυτός θα διακινείται από ένα δίκτυο 110 και πλέον γραφείων εξυπηρέτησης Hertz σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2005 γίνεται για πρώτη φορά εφαρμογή των Δ.Π.Χ.Α. με αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση των οικονομικών καταστάσεων αλλά και της σύνθεσης των επιμέρους μεγεθών.

Η μεγαλύτερη αλλαγή συνίσταται στην αντιμετώπιση των πάγιων στοιχείων και κυρίως των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων που αποτελούν το μέσο δραστηριοποίησης της εταιρίας, αναφέρει η ανακοίνωση.

Συμπληρώνει δε πως οι διαφοροποιημένοι συντελεστές απόσβεσης οδηγούν πλεόν στη μείωση των έκτακτων μέχρι τώρα κερδών από την πώληση των αυτοκινήτων, με ανάλογη μείωση του κόστους πωληθέντων, με αποτέλεσμα τη σωστότερη απεικόνιση των αποτελεσμάτων χρήσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v