Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοτοδυναμική: Υποχώρηση 25,58% στα κέρδη ομίλου

Υποχώρηση κερδών και πωλήσεων τόσο στον όμιλο όσο και στη μητρική παρουσίασε το εννεάμηνο του 2005 η εταιρία Μοτοδυναμική, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004 και με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Μοτοδυναμική: Υποχώρηση 25,58% στα κέρδη ομίλου
Υποχώρηση κερδών και πωλήσεων τόσο στον όμιλο όσο και στη μητρική παρουσίασε το εννεάμηνο του 2005 η εταιρία Μοτοδυναμική, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004 και με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Σε επίπεδο μητρικής εταιρίας, ο κύκλος εργασιών για το εννεάμηνο του 2005 ανέρχεται σε 56,6 εκ. ευρώ, μειωμένος κατά 6% από 60,049 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίoδο του 2004.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3,2 εκ. ευρώ, έναντι 3,6 εκ. ευρώ το εννεάμηνο του 2004, σημειώνοντας πτώση 10,95%.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανέρχονται σε 5,2 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 13% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η κάμψη της κερδοφορίας αποδίδεται σε μικρή μείωση των πωλήσεων, σχετικό περιορισμό του μικτού περιθωρίου κέρδους λόγω των εξελίξεων στην αγορά με στόχο τη διατήρηση της πρωταγωνιστικής θέσης στους κλάδους δικύκλων και θάλασσας, και στην αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού και των σχετικών δαπανών προκειμένου να υλοποιηθεί η αναπτυξιακή στρατηγική της εταιρίας.

Σε επίπεδο ομίλου, ο κύκλος εργασιών κατά το εννεάμηνο του 2005 ανέρχεται σε 56,8 εκ. ευρώ, μειωμένος κατά 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώνονται σε 2,6 εκ. ευρώ, έναντι 3,4 εκ. ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 25,58%.

Το EBITDA ανέρχεται σε 4,7 εκ. ευρώ, μειωμένο κατά 21% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο.

Η πτώση της κερδοφορίας στον Ομιλο οφείλεται κατά κύριο λόγο στις σημαντικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στις θυγατρικές εξωτερικού, επενδύοντας στη δημιουργία υποδομών για τη στρατηγική διείσδυση και ανάπτυξη στις γειτονικές χώρες. Οι πωλήσεις των θυγατρικών στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία παρουσιάζουν ήδη σημεία βελτίωσης, επιβεβαιώνοντας την μακροπρόθεσμη επενδυτική προοπτική του στρατηγικού σχεδίου στις χώρες αυτές.

Λόγω της πρώτης χρονιάς εφαρμογής των ΔΠΧΠ, τα στοιχεία που δημοσιεύονται αναφέρονται σε μεγέθη του ισολογισμού της 30ης Σεπτεμβρίου 2005 και η σύγκριση με αυτά της 31ης Δεκεμβρίου 2004 δεν είναι εύκολη.

Λόγω της εποχικότητας των πωλήσεων, τα στοιχεία του ισολογισμού της 30ης Σεπτεμβρίου 2005 παρουσιάζουν αύξηση ως προς το ενεργητικό, στα αποθέματα και στις απαιτήσεις από πελάτες και ως προς το παθητικό, στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές και τις τράπεζες. Οπως συμβαίνει κάθε χρόνο, αναμένεται σταδιακή εξομάλυνση των στοιχείων στις οικονομικές καταστάσεις τέλους χρήσης.

Ο επενδυτικός σχεδιασμός και το μοντέλο ανάπτυξης της Μοτοδυναμική είναι γερά δομημένα, και δεν επηρεάζονται από συγκυριακές διακυμάνσεις πωλήσεων στην Ελλάδα, που οφείλονται σε σχετική ύφεση στην αγορά των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v