Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Αύξηση 15,3% στα κέρδη εννεαμήνου

Αύξηση 15,3% στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη, τα οποία ανήλθαν στα 360,3 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Alpha Bank για το εννεάμηνο του 2005. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 14% στα καθαρά κέρδη του ομίλου της Alpha Bank για το εννεάμηνο, καθώς τα τοποθετούσαν στα 356,8 εκατ. ευρώ.

Alpha Bank: Αύξηση 15,3% στα κέρδη εννεαμήνου
Αύξηση 15,3% στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη, τα οποία ανήλθαν στα 360,3 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Alpha Bank για το εννεάμηνο του 2005.

Σε επίπεδο γ’ τριμήνου τα τακτικά κέρδη προ φόρων του ομίλου της Alpha Bank παρουσιάζουν αύξηση 40,4%, καθώς έφτασαν στα 158 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας ενισχύθηκαν κατά 29,7%, διαμορφούμενα στα 0,48 ευρώ, από 0,37 ευρώ πέρυσι.

Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 14% στα καθαρά κέρδη του ομίλου της Alpha Bank για το εννεάμηνο, καθώς τα τοποθετούσαν στα 356,8 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο γ’ τριμήνου προέβλεπαν αύξηση 26,5% (στα 131,9 εκατ. ευρώ).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, οι εργασίες λιανικής τραπεζικής και η κερδοφορία αναπτύσσονται με ταχύ ρυθμό. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι τα κέρδη προ φόρων από τη λιανική τραπεζική στην Ελλάδα αυξήθηκαν στο εννεάμηνο του 2005 κατά 48,9% σε σχέση με πέρυσι (στα 208 εκατ. ευρώ), με την καταναλωτική και στεγαστική πίστη να αυξάνονται σε ετήσια βάση στο τέλος Σεπτεμβρίου 2005 κατά 46,4% και 35,8% αντιστοίχως, ρυθμοί σημαντικά υψηλότεροι από εκείνους της αγοράς.



Σε ό,τι αφορά τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναφέρεται πως ο ρυθμός επεκτάσεως αυξάνεται. Ο ρυθμός αυξήσεως των χορηγήσεων επιταχύνθηκε σε 28,3% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2005, με τα κέρδη προ φόρων να αυξάνονται σε ετήσια βάση κατά 69,4% στο εννεάμηνο του 2005, διαμορφούμενα στα 48,1 εκατ. ευρώ, καθώς υλοποιείται το φιλόδοξο σχέδιο για ταχεία επέκταση στην περιοχή.



Παράλληλα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αύξηση των τακτικών εξόδων διατηρείται στο 5% σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. ”Ο αποτελεσματικός έλεγχος του κόστους εξελίσσεται ικανοποιητικά, με τις αμοιβές προσωπικού και τα γενικά έξοδα, χωρίς έκτακτες δαπάνες, να αυξάνονται κατά 6,2% και 4,2% αντιστοίχως σε ετήσια βάση στο εννεάμηνο του 2005”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά την καταναλωτική και τη στεγαστική πίστη, σημειώνεται πως κατέγραψαν σημαντική άνοδο στο τρίτο τρίμηνο 2005. Η καταναλωτική πίστη στο τέλος Σεπτεμβρίου 2005 σημείωσε ρυθμό αυξήσεως της τάξεως του 46,4% έναντι 44,2% στο τέλος Ιουνίου 2005, ξεπερνώντας το ρυθμό αυξήσεως της αγοράς (29,8%) και ενισχύοντας περαιτέρω το μερίδιο αγοράς.

Αναλυτικότερα, τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 54,7% (αγορά 40,5%) και τα υπόλοιπα των καρτών κατά 34,3% (αγορά 15,3%). Αυτό ήταν το αποτέλεσμα ταχείας ανόδου των νέων δανείων προς ιδιώτες, με την αύξηση των υπολοίπων το τρίτο τρίμηνο του 2005 να ανέρχεται σε 690 εκατ. ευρώ, έναντι 352 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2004, δηλαδή μια αύξηση 96% σε σχέση με πέρυσι.

Από την άλλη, η αύξηση των χορηγήσεων προς μικρές επιχειρήσεις (πιστωτικά όρια μέχρι 1 εκατ. ευρώ) παρέμεινε στο 7,7% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2005 λόγω της συνεχιζόμενης αναδιαρθρώσεως του χαρτοφυλακίου, καθώς οι εργασίες χρηματοδοτήσεων αναδιοργανώνονται προς την κατεύθυνση πιο κεντροποιημένων διαδικασιών εγκρίσεων.

Συνολικά, τα κέρδη προ φόρων στον τομέα της λιανικής τραπεζικής ανήλθαν σε 80,4 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2005 ή αύξηση κατά 36,7% σε σχέση με πέρυσι.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ομίλου της Alpha Bank, ο κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, εκτελεστικός πρόεδρος, δήλωσε: ”Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε με επιτυχία τη στρατηγική μας. Οι οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές που είναι εν εξελίξει, καθώς και οι επενδύσεις σε νέα συστήματα και τεχνολογίες έχουν ενισχύσει την αναπτυξιακή μας πορεία.

Είμαστε έτοιμοι να επεκταθούμε με ταχύτερο ρυθμό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να αυξήσουμε την αποδοτικότητα των ταχέως αναπτυσσομένων εργασιών λιανικής στην Ελλάδα”.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δημήτριος Π. Μαντζούνης τόνισε: ”Τα μεγέθη και τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2005 επιβεβαιώνουν ότι η τράπεζα βρίσκεται σταθερά σε επιταχυνόμενη τροχιά ανόδου, ιδιαίτερα στους τομείς της καταναλωτικής και στεγαστικής πίστεως και της προσελκύσεως κεφαλαίων πελατείας.

Στις χορηγήσεις επιχειρήσεων, όπου έχουμε μακράν το υψηλότερο μερίδιο αγοράς, συνεχίζεται η αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου, με σκοπό αφενός να διατηρήσουμε την κερδοφορία και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ποιότητά του.

Με το κόστος λειτουργίας να συγκρατείται εντός των ορίων του προϋπολογισμού, η αύξηση των κερδών επιταχύνεται, με τα τακτικά κέρδη να αυξάνονται κατά 40% σε ετήσια βάση, από 15% στο πρώτο εξάμηνο του έτους”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v