Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοτοδυναμική: Πτώση στα κέρδη, μέρισμα 0,40 ευρώ

Υποχώρηση 14,2% στη μητρική και 29,3% στον όμιλο παρουσίασαν τα κέρδη μετά φόρων της εταιρίας Μοτοδυναμική, στη χρήση του 2005 σε σχέση με το 2004 και με βάση τη Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Προτεινόμενο μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή.

Μοτοδυναμική: Πτώση στα κέρδη, μέρισμα 0,40 ευρώ
Υποχώρηση 14,2% στη μητρική και 29,3% στον όμιλο παρουσίασαν τα κέρδη μετά φόρων της εταιρίας Μοτοδυναμική, στη χρήση του 2005 σε σχέση με το 2004 και με βάση τη Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Το Δ.Σ. της Μοτοδυναμική (η οποία ελέγχεται κατά 57,180% από την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά) αποφάσισε να προτείνει στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 2.052.000 ευρώ, ήτοι 0,40 ευρώ ανά μετοχή

Ειδικότερα, σε επίπεδο μητρικής εταιρίας, το 2005 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 68 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 6,32% σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2004 που ήταν 72,7 εκατ. ευρώ.

Tα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 5 εκατ. ευρώ το 2005 έναντι 6,4 εκατ. ευρώ το 2004.

Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε 3,1 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 14,2% από τα αντίστοιχα της χρήσης 2004 που ήταν 3,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κάμψη του κύκλου εργασιών οφείλεται κυρίως σε συγκυριακή υποχώρηση των πωλήσεων του κλάδου δικύκλων της εταιρείας, που αποδίδεται καταρχήν σε έξαρση των παραεισαγωγών, προερχόμενη από τη διάθεση των υπεραποθεμάτων που δημιουργήθηκαν στις αγορές της Ευρώπης, και δευτερευόντως στην επιθετική διείσδυση των κινέζικων προϊόντων.

Και τα δύο φαινόμενα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στη χάραξη της στρατηγικής και λαμβάνονται μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Σε επίπεδο Ομίλου, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 69 εκατ. ευρώ έναντι 73,3 εκατ. ευρώ το 2004, σημειώνοντας μείωση 5,86%.

Tα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 4,4 εκατ. ευρώ έναντι 6,3 εκατ. ευρώ το 2004.

Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους του Oμίλου ανήλθαν σε 2,4 εκατ. ευρώ έναντι 3,4 εκατ. ευρώ το 2004, μειωμένα κατά 29,3%.

Όπως επισημαίνεται, η πτώση της κερδοφορίας οφείλεται σε αύξηση των λειτουργικών εξόδων που συνδέονται με αναδιοργανωτικές και προωθητικές ενέργειες στις θυγατρικές εταιρείες του εξωτερικού με σκοπό τη δημιουργία υποδομών που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του Ομίλου.

Εντός του 2005 πραγματοποιήθηκαν αυξήσεις εταιρικού κεφαλαίου ανερχόμενες σε 700 χιλ. ευρώ για τη Motodynamics Srl στη Ρουμανία και σε 1,6 εκατ. ευρώ για τη Motodynamics Ltd στη Βουλγαρία, επενδύσεις που αναμένεται να αποδώσουν μεσοπρόθεσμα.

Στο ίδιο πλαίσιο της ανάπτυξης της δραστηριότητας στα Βαλκάνια, αυξήθηκαν τα εμπορεύματα των θυγατρικών εξωτερικού για την εξυπηρέτηση των αναγκών του αναπτυσσόμενου δικτύου πωλήσεων.

Η αύξηση του βραχυπρόθεσμου ενεργητικού κατά 39% αποδίδεται αφενός μεν στην αύξηση διαθεσίμων λόγω της εισροής κεφαλαίων από την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και αφετέρου στην αύξηση εμπορευμάτων και απαιτήσεων που δημιουργήθηκαν από την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Καπαγιαννίδης, δήλωσε:

”Το 2005 ο Ομιλος σταθεροποιήθηκε κοντά στο νέο μέγιστο επίπεδο ετήσιου κύκλου εργασιών που πέτυχε το 2004, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη. Στο εξωτερικό αναδιοργανώθηκαν οι θυγατρικές μας και μεταφέρθηκαν οι εκθέσεις προϊόντων σε νέους σύγχρονους χώρους. Τον Μάρτιο εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις της Motodynamics Srl στο Βουκουρέστι Ρουμανίας και τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Motodynamics Ltd στη Σόφια Βουλγαρίας”.

Και πρόσθεσε: ”Αναμένουμε οτι αυτές οι επενδύσεις θα αρχίσουν να αποδίδουν εντός του 2006. Από τις σημαντικές εξελίξεις του 2005 ήταν η ανάληψη της αποκλειστικής διανομής των σκαφών και εξωλεμβίων κινητήρων της SELVA S.p.A. στην Ελλάδα και στη Ρουμανία το Νοέμβριο. Η δραστηριότητα αυτή ενισχύει την πρώτη θέση της εταιρείας στον κλάδο της θάλασσας και δημιουργεί θετική δυναμική για το μέλλον λειτουργώντας συμπληρωματικά στην πλήρη σειρά προϊόντων ΥΑΜΑΗΑ”.

Επιπλέον, τόνισε, πως ”Το Δ.Σ. της Μοτοδυναμική, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της χρήσης 2005, την χρηματοοικονομική κατάσταση και τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας, αποφάσισε να προτείνει στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 2.052.000 ευρώ, ήτοι 0,40 ευρώ ανά μετοχή. Λαμβάνοντας υπόψη την τιμή εισαγωγής των 5,6 ευρώ της 30ης Ιουνίου 2005, η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται ιδιαίτερα υψηλή και συγκεκριμένα στο 7,14%”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v