Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελινόιλ: Κατασκευή εργοστασίου βιοντήζελ

Στην κατασκευή ενός υπερσύγχρονου εργοστασίου παραγωγής βιοντήζελ στην Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου προχωρά η Ελινόιλ, στο πλαίσιο επένδυσης στην αγορά βιοκαυσίμων, το οποίο θα λειτουργεί από τη θυγατρική εταιρία ελίν Βιοκαύσιμα.

Ελινόιλ: Κατασκευή εργοστασίου βιοντήζελ
Στην κατασκευή ενός υπερσύγχρονου εργοστασίου παραγωγής βιοντήζελ στην Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου προχωρά η Ελινόιλ, στο πλαίσιο επένδυσης στην αγορά βιοκαυσίμων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κατασκευή του συγκεκριμένου εργοστασίου, το οποίο θα λειτουργεί από τη θυγατρική εταιρία ελίν Βιοκαύσιμα, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο.

Η μονάδα θα έχει τη δυνατότητα να παράγει ετησίως, από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, περίπου 40.000 τόνους 100% καθαρού βιοντήζελ, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 14214, από διάφορα μείγματα φυτικών ελαίων.

Με την εφαρμογή διεθνούς τεχνολογίας αιχμής στην κατασκευή του εργοστασίου και σε όλη την παραγωγική διαδικασία και σε συνδυασμό με το σύστημα διασφάλισης ποιότητας που θα εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια παραγωγής και διακίνησης, η ελίν θα εξασφαλίζει την παραγωγή και διάθεση στους καταναλωτές ελληνικού βιοντήζελ άριστης ποιότητας.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ανέλθει σε περίπου 11 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται, το βιοντήζελ είναι καύσιμο απόλυτα φιλικό στο περιβάλλον, καθώς τα καυσαέριά του περιέχουν λιγότερο καπνό, δεν περιέχει καθόλου θείο, με αποτέλεσμα να μην παράγεται διοξείδιο του θείου κατά την καύση του και είναι πλήρως βιοαποικοδομήσιμο. Ως συνέπεια σε τυχόν περίπτωση διαφυγής του, δεν μολύνει καθόλου το υδάτινο περιβάλλον, το έδαφος και το υπέδαφος.

Σε αντίθεση με το συμβατικό πετρελαϊκό ντήζελ, το βιοντήζελ συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, γιατί το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται κατά την καύση του έχει προηγουμένως δεσμευτεί από τα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του.

Παράλληλα, είναι ένα άριστο καύσιμο για αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία και κάθε είδους πετρελαιοκίνητο όχημα, καθώς καλύπτει τις πιό σύγχρονες προδιαγραφές ντηζελοκινητήρων, συμβάλει στην καλύτερη λίπανση της αντλίας πετρελαίου, καίγεται καλύτερα μέσα στον κινητήρα, έχει μειωμένα κατάλοιπα καύσης και η συστηματική χρήση του μειώνει σημαντικά το κόστος συντήρησης της μηχανής.

Επισημαίνεται, πως η ελίν δραστηριοποιείται στον τομέα των βιοκαυσίμων από το 1998. Τη διετία 1999 – 2000 εφάρμοσε πιλοτικό πρόγραμμα πώλησης βιοντήζελ σε πρατήρια ελίν με πολύ μεγάλη επιτυχία. Εχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και διεθνή συνέδρια, έχει συνεργαστεί με ινστιτούτα του εξωτερικού και έχει μελετήσει σε βάθος όλο το φάσμα της παραγωγής και διάθεσης βιοντήζελ στην Ελλάδα. Η ΕΛΙΝΟΙΛ είναι η μόνη ελληνική εταιρία μέλος του European Biodiesel Board (E.B.B.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v