Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Έξι σημεία περιλαμβάνει η πρόταση νόμου του κόμματος που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

  • Real.gr
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Έξι σημεία περιλαμβάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Η δική μας πρόταση νόμου για τη νέα σεισάχθεια, την οποία καταθέτουμε για διαβούλευση στην κοινωνία, αφορά τη ρύθμιση κάθε κατηγορίας δανειακής υποχρέωσης νοικοκυριών προς τις τράπεζες, τις εταιρείες στις οποίες οι τράπεζες έχουν εκχωρήσει τις απαιτήσεις τους και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αφορά, δηλαδή, στεγαστικά δάνεια, επισκευαστικά δάνεια, προσωπικά/καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και όρια υπεραναλήψεως».



Αναλυτικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:

1.
Την ολική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (€7.178 κατά άτομο και €15.073 για τετραμελή οικογένεια).

2. Τη μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών έχουν υποστεί μείωση του ονομαστικού εισοδήματός τους. Η διαγραφή θα αντιστοιχεί στο ποσοστό μείωσης του εισοδήματός τους από την 1η/1/2010 μέχρι σήμερα.

3. Τη μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ενός ατομικού δανειολήπτη ή μιας οικογένειας, έτσι ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων προς όλες τις τράπεζες να μην ξεπερνά το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών. Το υπόλοιπο ποσό άνω του 30%, της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη, θα διαγράφεται οριστικά. Οι μειώσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σε ετήσια βάση και να αναθεωρούνται στο τέλος του έτους, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται ενδεχόμενες μεταβολές στο συνολικό ετήσιο εισόδημα.

4. Την εκλογίκευση των επιτοκίων, κυρίως στα καταναλωτικά δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες και τα όρια υπεραναλήψεως.

5. Το πάγωμα κάθε διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των απαιτήσεων από την κατάθεση της αιτήσεως.

6. Τη θέσπιση αναγκαστικών κανόνων ρύθμισης για τις τράπεζες, ώστε οι δανειολήπτες να μην εξαρτώνται από χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v